Lemondott a cseh egészségügyi miniszter, miután lefotózta egy bulvárlap, amint maszk nélkül távozik egy vendéglőből

2020. október 23. - 13:19 | Külföld

Távozik tisztségéből Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter, miután a sajtó rajtakapta, hogy szerda éjjel egy vendéglőben találkozott Jaroslav Faltýnekkel, a kormányzó ANO mozgalom képviselőházi frakciójának vezetőjével.

Lemondott a cseh egészségügyi miniszter, miután lefotózta egy bulvárlap, amint maszk nélkül távozik egy vendéglőből
Fotó: TASR

Az érvényben lévő, a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló kormányrendelet szerint a vendéglőknek zárva kell tartaniuk. A találkozóról készült fotókat a Blesk című bulvárlap pénteki kiadásában hozta nyilvánosságra. Prymula ráadásul arcmaszkot sem viselt, amikor kijött a vendéglőből és beszállt szolgálati autójába.

Jan Hamáček belügyminiszter, a kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke, valamint az ellenzéki pártok vezetői azonnal követelni kezdték Prymula távozását az egészségügyi miniszteri tisztségéből. Prymula párton kívüli politikus, de tisztségébe az ANO jelölte. Hamáček szerint Prymula a kormányrendelet megszegésével hiteltelenné vált, és nem maradhat posztján.

Andrej Babiš kormányfő szintén felszólította Prymulát: mondjon le, mert máskülönben ő hívja vissza tisztségéből. A kormányfő szerint Prymula a találkozóval súlyos hibát vétett.

"Ha az emberektől azt kérjük, hogy tartsák be a szabályokat, (...) akkor nekünk kell jó példával előljárnunk. Ilyen hibát nem lehet megbocsátani"

- jelentette ki Babiš.

"A miniszter viselkedése (...) sokkoló, katasztrofális és megbocsáthatatlan"

- szögezte le Babiš.

A miniszterelnök délután találkozik Miloš Zeman államfővel, hogy megvitassa vele a kialakult helyzetet. Babiš reméli, hogy Prymula utódját rövidesen sikerült megtalálni, és ő már részt tud venni a hétfői kormányülésen.

Roman Prymula szeptember 21-től töltötte be az egészségügyi miniszter tisztségét, miután elődje, Adam Vojtěch lemondott. Vojtěch visszatérését a tárca élére Babiš kizárta.

MTI