Lemondott Pellegrini kormánya, most már Matovičon a sor

2020. március 21. - 07:04 | Belföld

Benyújtotta lemondását Peter Pellegrini kormánya pénteken késő este. Zuzana Čaputová államfő elfogadta a döntést, és beszédében méltatta a távozó kabinetet, különösen a koronavírus okozta válsághelyzet kezelése és a járvány visszaszorítása érdekében tett kemény intézkedései miatt.

Lemondott Pellegrini kormánya, most már Matovičon a sor
Fotó: TASR

Čaputová szombaton nevezi ki az Igor Matovič vezette új kormány tagjait.

A pozsonyi elnöki palotában tartott ünnepségen védőmaszkokat és gumikesztyűket viseltek a résztvevők, még a katonai díszőrség tagjai is. A szlovák törvényhozás előzőleg, pénteken megtartotta alakuló ülését.

Az elnök asszony köszönetet mondott a távozó miniszterelnöknek és a kormányának. Üdvözölte, hogy Pellegrini kormányzása alatt sok pozitív változás történt az országban. Kiemelte, hogy a kabinet képes volt gyorsan reagálni az új típusú koronavírus terjedése által okozott egészségügyi válságra.

Az államfő üdvözölte azt is, hogy a leköszönő kormányfő megtalálta a közös hangot az utódjával. Bízik benne, hogy a hatalom átadására kulturált és civilizált módon kerül sor.

Az államfő sajnálja, hogy Pellegrini kormányzása alatt nem sikerült felszámolni a társadalmi választóvonalakat, és megakadályozni a visszaéléseket az igazságszolgáltatás terén, amelynek az egyik következménye a bíróságokkal szembeni nagyfokú bizalmatlanság. Az elnök asszony szerint elmaradtak az ország javát szolgáló jelentősebb reformok is, amelyek hiánya megmutatkozhat a mostani koronavírus-válság idején is.

Čaputová köszönetet mondott Pellegrininek az együttműködésért. „Végezetül szeretném önnek megköszönni, hogy nekünk, mint közjogi méltóságoknak korrekt volt a kapcsolatunk, hogy tartotta magát az adott szavához, és hogy mindig nyíltan, hátsó szándék nélkül kommunikáltunk. Ezt nem tekintem magától értetődőnek, éppen ezért nagyra értékelem” – fogalmazott az elnök asszony.

Pellegrini kijelentette: megtiszteltetés, hogy vezethette a kormányt a jó és a nehéz időkben is. Örül, hogy olyan országot adhat át az új kabinetnek, amelyet külföldön is megbecsülnek, amely sikereket ért el, de amelynek a jövőben újabb kihívásokkal is szembe kell majd néznie.

„Minden nap azért tevékenykedtünk a legjobb tudásunk szerint, hogy segítsük jobbá tenni az életet Szlovákiában” – hangsúlyozta a távozó kormányfő, aki minden jót kívánt az új kormánynak, Szlovákiának és az államfőnek is. Utóbbinak köszönetet mondott a jó munkakapcsolatért és a konstruktív együttműködésért.

A Matovič vezette legerősebb kormánypártnak, a február végi szlovák parlamenti választáson győzelmet arató OĽaNO-nak 53 képviselője lesz a törvényhozásban. A koalíció többi tagja: a Boris Kollár irányította Sme rodina 17, a Richard Sulík vezette SaS 13, az Andrej Kiska irányította Za ľudí párt pedig 12 képviselővel rendelkezik majd a parlamentben.
A Čaputová által már elfogadott összetételű új szlovák kormányban a miniszterelnöki poszton túl hét tárca vezetéséért lesz felelős az OĽaNO mozgalom. Ők jelölték az új pénzügyminisztert, Eduard Hegert, az új belügyminisztert, Roman Mikulecet, továbbá az új védelmi minisztert, Jaroslav Naďot is.
A Sme rodina két tárcát és egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget kapott, valamint a parlament elnökének a posztja is az övék, amelyet a párt elnöke, Boris Kollár tölt majd be.
Az SaS egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget és három tárcát kapott, köztük a külügyminisztériumot, amelynek élére Ivan Korčok kerül.
A Za ľudí párt - amelynek vezetője, Andrej Kiska kedden jelentette be, hogy egészségi okokból lemond parlamenti mandátumáról - két tárcát vezethet majd, köztük az igazságügyi minisztériumot, amelynek élére Mária Kolíková kerül.

(MTI/TASR)