Lemondott a Smer pártigazgatója, miután kiderült: valamilyen kétes ügyben kollaborált Kočnerrel!

Viktor Stromček mindössze bő egy éve a Smer pártigazgatója, azt megelőzően államtitkár volt. Most viszont váratlanul lemondott funkciójáról - hozta le elsőként a Topky.sk.

Lemondott a Smer pártigazgatója, miután kiderült: valamilyen kétes ügyben kollaborált Kočnerrel!
Viktor Stromček és Robert Kaliňák (Fotó: TASR)

A portál két egymástól független forrásra hivatkozva állította, hogy Stromček már nem pártigazgató a Smerben, ám ezt ők is csak egy nappal korábban tudták meg.

A pártigazgató feladata a párton belüli struktúrákkal való kommunikáció, a regionális szervezetekkel való kapcsolattartás, tehát a párt belső működésének koordinálása és menedzselése.

Egyelőre nem világos, mi lehet Stromček távozásának oka, ám a Markíza hírportálja megírta, hogy birtokukban vannak a közte és Marian Kočner közti online beszélgetéseknek az átiratai. Ezeket a NAKA szerezte meg Kočner telefonjából.

Stromček a whatsapp nevű applikáción keresztül kommunikált Kočnerrel, de nemcsak vele, hanem például az adócsalásért elítélt Ladislav Bašternákkal is. Utóbbi egy bűnügy kapcsán kereste őt, amit valamelyik pozsonyi körzeti rendőrőrsön vizsgáltak.

2017. 6. 6-án váltottak egymással üzenetet, először Kočner írt neki:

"Üdvözlöm, Viktor! Szükségem volna abban az ügyben a következő információkra: 1. hol vizsgálják az ügyet (pontosan melyik részleg), 2. ha lehet, akkor a nyomozó nevét is, 3. ha tudhatjuk, akkor a felügyelő ügyész nevét is. Ez alapján javaslom a megfelelő jogi képviselőt."

Viktor Stromček még aznap kiderítette a nyomozó és az ügyész nevét, a következőt írta: "Marian, mindenekelőtt szeretném megköszönni a készségét. A kért infót továbbítom, türelemmel várom a javaslatát. Még egyszer köszönöm, és szép napot!"

A következő üzenetben árulta el a kért információkat: "1. az ügyet vizsgálja: pozsonyi körzeti rendőrőrs - Ružinov-kelet, Sputniková12. 2., a nyomozó Vladimír Kimlička, 3. az ügyész: Mgr. Boris Brenčič, Járási Ügyészség, BA II., Kvetná 13."

Két perccel ezután pedig még azt írta, "OK, holnap kivetem a hálót."

A Topky és a Markíza is kérte Viktor Stromček reakcióját az ügyben, azonban egyiküknek sem reagált, így az ügy részletei nem ismertek, miben segíthetett Kočner Stromčeknek, illetve milyen ügyben volt rá szüksége.

(TVnoviny.sk/Topky.sk)