Lengvarský ismerteti a koalíciós partnerekkel az európai helyreállítási alapból finanszírozott kórházépítési tervet

2022. június 20. - 19:09 | Belföld

Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter a hétfői koalíciós tanácson ismerteti az európai helyreállítási alapból finanszírozott kórházépítési és kórház-felújítási tervét.

Lengvarský ismerteti a koalíciós partnerekkel az európai helyreállítási alapból finanszírozott kórházépítési tervet
-illusztráció- (Fotó: TASR/Martin Baumann)

A javaslatnak szerdán (június 22.) kellene a kormány elé kerülnie – tájékoztatta a TASR hírügynökséget az egészségügyi tárca sajtóosztálya. A tervet múlt héten kellett volna bemutatni, ám Lengvarský a kormány ülését követően elmondta, hogy a koalíciós partnerek még nem ismerik. Azt is elmondta, hogy a tervben egyelőre csak az állami kórházak építésének megkezdése szerepel.

A kisebb, nem állami kórházak felújítására vagy építésére vonatkozó terveket szeptemberben ismertetik. Lengvarský szerint az anyag megfelel au uniós helyreállítási alap feltételeinek, és beleilleszthetők a későbbi projektek. Június elején a miniszter azt mondta, a tervnek része lesz a pozsonyi Rázsochy és a turócszentmártoni egyetemi kórház is.

A helyreállítási alap az Európában valaha finanszírozott legnagyobb ideiglenes Next Generation EU eszköz. Célja Európa újjáépítése a járvány után. A szlovákiai terv kulcsfontosságú része a kórházi hálózat már jóváhagyott reformja.

TASR