Lengvarský már nem adna minden egészségügyi dolgozónak általános juttatást

2023. január 12. - 10:57 | Belföld

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) megbízott egészségügyi miniszter már nem adna általános juttatást minden egészségügyi dolgozónak, úgy, mint ahogyan a stabilizációs hozzájárulást fizették. Rámutatott, hogy minden kórház helyzete más, és a kórház vezetésének kell felmérnie, mire van szüksége.

Lengvarský már nem adna minden egészségügyi dolgozónak általános juttatást
Fotó: TASR - archív

„Nem hoznék már ilyen általános intézkedéseket, mert a helyzet minden kórházban és minden régióban más. A fenntartó vagy a kórházigazgató tudja a legjobban, mi hiányzik, milyen dolgozóra van szükség, mennyit szánhat erre, és milyen módon stabilizálhatja a munkavállalót" - mondta Lengvarský a TASR hírügynökségnek.

Szerinte fontos, hogy az ágazat finanszírozását helyesen állapítsák meg, hogy a kórházak képesek legyenek ellátni a feladatukat, és ne adósodjanak el. „A kórházak vezetőinek elegendő pénz áll majd rendelkezésükre ahhoz, hogy felszerelést, technikai berendezéseket vásároljanak, vagy motiválják az alkalmazottakat toborzási bónusz, stabilizációs hozzájárulás vagy klasszikus fizetésemelés formájában stb." - zárta Lengvarský.

A miniszter úgy véli, a DRG-rendszer bevezetése után megoldják a rendszer finanszírozását. „Ezt követően minden igazgató köteles lesz kiegyenlíteni a leszállított eszközök és szolgáltatások árát, és ezért felelősséget kell vállalnia. A kórházhálózat optimalizálása arról is szól, hogy a kórháznak meg kell felelnie az egészségügyi szakmai feltételeknek. Ha hiányzik egy egészségügyi dolgozó, az igazgatónak kell megoldania a problémát, azaz szakembert keresni, illetve a meglevő szakembert ott tartani" – magyarázta Lengvarský.


(TASR)