Lengvarský: Szélsőséges kifejlet, hogy nem egyezünk meg az orvos szakszervezettel

2022. október 3. - 21:15 | Belföld

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter szélsőséges végkifejletnek nevezte, hogy nem sikerül megegyezni az orvos szakszervezettel. Eddig körülbelül 2000 orvos adta be a felmondását.

Lengvarský: Szélsőséges kifejlet, hogy nem egyezünk meg az orvos szakszervezettel
Vladimír Lengvarský (TASR)

„Úgy vélem, még korai beszélni a további tervekről és válságforgatókönyvekről. Egyelőre azzal számolunk, hogy sikerül megegyezni és a szakszervezeti vezetők részéről is látjuk erre a hajlandóságot” – tette hozzá Lengvarský.

A miniszter az elkövetkező napokban is tárgyal az orvos szakszervezetekkel. „Nagyon intenzív tárgyalások várhatók” – jegyezte meg. Azt is elmondta, a felmondások száma folyamatosan változik, és egyes kórházakat egyáltalán nem érint.

Alexander Mayer, a pozsonyi Egyetemi kórház igazgatója kijelentette, a jelenlegi helyzet nem annak a következménye, hogy az orvosok elégedetlenek lennének a kórház vezetésével, a rendszerrel elégedetlenek. „De ez a helyzet nem egy hét alatt alakult ki, nem is tavaly, és nem tudjuk egy varázspálca-suhintással megoldani. A legfontosabb, hogy nagyon nyíltan tárgyaljunk a helyzetről” – jelentette ki az igazgató, hozzátéve, hogy megérti az orvosokat.

Miriam Lapuníková, a besztercebányai Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatója szintén a tárgyalás folytatását hangsúlyozta, az orvos szakszervezet elvárásait jogosnak nevezte. „Az egyetlen lehetőség tárgyalóasztalhoz ülni és pragmatikusan megvitatni az összes elvárást, és azt, hogy hogyan lehet azokat teljesíteni” – tette hozzá.

Ľuboslav Beňa, a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház igazgatója elmondta, egyelőre nincs semmiféle változás az egészségügyi ellátásban. „Két hónapunk van arra, hogy nagyon pragmatikus és konstruktív tárgyalásokat folytassunk az orvos szakszervezet valamennyi feltételéről” – tette hozzá.

Az Orvos Szakszervezetek Szövetsége (LOZ) a múlt héten jelentette be, hogy szeptember végén legalább 2050 orvos adta be a felmondását, mivel elégedetlenek az egészségügyi rendszer működésével.

TASR