Lengvarský szerint a határokon bevezetett intézkedések nem változnak, de „kissé keményebb” szabályok jönnek, valószínűleg már hétfőtől

2021. július 15. - 12:32 | Belföld

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter szerint helytálló az alkotmánybíróság döntése, amely hatályon kívül helyezi a Szlovákiában július 9. óta érvényben lévő közegészségügyi rendeletet.

Lengvarský szerint a határokon bevezetett intézkedések nem változnak, de „kissé keményebb” szabályok jönnek, valószínűleg már hétfőtől
Vladimír Lengvarský (Fotó: TASR)

A tárcavezető csütörtökön közölte, hogy már készülőben van a határátlépésre vonatkozó új rendelet.

„Kénytelenek leszünk más utat találni, az intézkedések ugyanis továbbra is ugyanilyen rendszer szerint lesznek érvényesek. Azt a szabályt, hogy azok az emberek, akik az első adaggal be vannak oltva és nem kell karanténba vonulniuk, el kell törölnünk. Meg kell találnunk a módját, hogy azok, akik már elutaztak, hogyan térhetnek haza anélkül, hogy karanténba kelljen menniük” – mondta a miniszter.

Lengvarský hozzátette, azáltal, hogy már egy oltással is lehetővé tették az utazást, azt szerették volna elérni, hogy az emberek oltassák be magukat.

A tárcavezető szerint a készülő intézkedések „kissé keményebbek” lesznek, mert nem tesznek majd különbséget azok között, akik az első adaggal vannak beoltva és akik egyáltalán nincsenek.

„A határokon bevezetett intézkedések nem változnak” – hangsúlyozta Lengvarský és arra szólított fel mindenkit, hogy ezeket tartsák be, öt nap karantén után pedig menjenek el PCR-tesztre.

A határátlépésre vonatkozó új rendeletet várhatóan pénteken mutatják be, és hétfőtől (július 19.) lép majd érvénybe.

Ez tehát azt jelenti, hogy Szlovákia mégsem tér vissza a korábbi utazási szemaforhoz, és az első adag vakcinával beoltott személyeknek is karanténba kell majd vonulniuk a külföldről való hazatérést követően, majd az ötödik napon mehetnek PCR-tesztre. Július 19-től számítva azonban két hétig valószínűleg átmeneti időszak lesz, amikor az egy oltással rendelkezőknek a hazatérést követően nem kell karanténba mennük és öt napot várniuk a tesztre, hanem azonnal elvégeztethetik a PCR-tesztet, és negatív eredmény esetén mentesülnek a karanténkötelezettség alól.

Augusztus 2-tól viszont a hazatérést követően csak az ötödik napon mehetünk PCR-tesztre, addig kénytelenek leszünk karanténban maradni.

Arról egyelőre nem tájékoztattak, hogy a teszteket ki állja majd, illetve mennyibe fognak kerülni.

A tárcavezető elmondása szerint az átmeneti intézkedéssel azok helyzetét akarják megkönnyíteni, akik a régi feltételek mellett utaztak el, úgy, hogy még csak az egyik adag oltást kapták meg.

"Ezt követően átállunk a standard rezsimre, amikor már csak két kategóriát fogunk megkülönböztetni a határokon - védettek és nem védettek" - szögezte le a miniszter, hozzátéve: azokat, akik csak egy adagot kaptak, be nem oltott személyekként fogják kezelni.

Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter hangsúlyozta: továbbra is érvényben van az aktuális rendelet. "Az alkotmánybíróság főleg azokkal foglalkozott, akik még csak egy dózist vettek fel. Velük kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy nem helyénvaló ugyanúgy kezelni őket, mint a teljes védettséget élvezőket. A bíróság a szóban forgó rendeletnek ezt a részét kifogásolta a döntése indoklásában" - magyarázta a tárcavezető.

Kolíková szerint az aktuális esetszám mellett nincs égető szükség az e-karantén bevezetésére. "Egyelőre képesek vagyunk felkutatni és nyomon követni az egyes eseteket" - tette hozzá.

A kassai székhelyű alkotmánybíróság szerdán hatályon kívül helyezte a Szlovákiában július 9. óta érvényben lévő közegészségügyi rendeletet, amely hátrányosan különböztette meg a koronavírus ellen nem beoltott, külföldről hazatérő személyeket. Ahhoz, hogy az egy hete érvényben lévő szigorú utazási szabályok hatályon kívülre kerüljenek, az alkotmánybíróság szerdán (július 14.) nyilvánosságra hozott rendelkezésének meg kell jelennie a törvénytárban.

A júliusi közegészségügyi rendelet ellen az ellenzéki Smer-SD dolgozott ki alkotmánybírósági beadványt, amelyet összesen 31 parlamenti képviselő írt alá. Főként azzal érveltek, hogy az utazási szigorítások sértik a koronavírus ellen nem beoltott személyek szabad mozgáshoz fűződő szabadságjogát, amelyet az alkotmány garantál. Emellett azt is hangsúlyozták, hogy a rendelet által csorbulhat a külföldre ingázó dolgozók szabad foglalkozáshoz fűződő joga.


(TASR/para)