Lengvarskýt meglepte, hogy a Szputnyik-szerződés még mindig nem nyilvános

2021. április 29. - 16:38 | Belföld

Vladimír Lengvarský meglepetten vette tudomásul, hogy az orosz Szputnyik V vakcinára kötött adásvételi szerződést még mindig nem tették közzé a szerződések központi nyilvántartásában (CRZ).

Lengvarskýt meglepte, hogy a Szputnyik-szerződés még mindig nem nyilvános
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Hozzátette: csütörtök délután utánanéz, miért nem hozták még nyilvánosságra a szerződést.

Hangsúlyozta, hogy az egészségügy-minisztérium szerdán minden közzétételhez szükséges dokumentumot leadott. Hozzátette: arról, hogy visszaadják az orosz félnek a vakcinákat, "nem volt szó".

Korábban a szerződés közzétételét szorgalmazta Zuzana Čaputová államfő, Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter és az ellenzék is. Kolíková figyelmeztetett: a szerződés nyilvánosságra hozása a hatálybalépés feltétele.

Az egészségügy-minisztérium kedden arról tájékoztatott, hogy az orosz fél 600 adag oltóanyagot visz el Szlovákiából, hogy saját kezűleg ellenőrizze azt. Szerda reggel elszállították a vakcinákat. Az ellenőrzés egy hónapot vesz igénybe. Ezt követően hoz a tárca végleges döntést azzal kapcsolatban, hogy alkalmazni fogják-e a Szputnyikot Szlovákiában. A védőoltások egy részét Lengvarský elmondása szerint Magyarországon tesztelik.

Szlovákia összesen kétmillió Szputnyik V védőoltást rendelt. Az orosz vakcina beszerzése feszültséget gerjesztett a koalíción belül, amely a kormány átalakításához vezetett.

TASR