A lengyel katolikus püspöki kar elutasítja az Európai Parlament abortuszügyben hozott határozatát

2020. december 3. - 11:55

Az Európai Unió Alapjogi Chartája, amelyre hivatkozva az Európai Parlament (EP) határozatban ítélte el az abortusztörvény ügyében hozott lengyel alkotmánybíróság döntést, leszögezi, hogy minden emberi lénynek joga van az élethez - hangsúlyozta Stanislaw Gadecki érsek, a Lengyel Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, egyben az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) alelnöke csütörtöki nyilatkozatában.

A lengyel katolikus püspöki kar elutasítja az Európai Parlament abortuszügyben hozott határozatát
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

"A dokumentum szerzői teljes mértékben el akartak határolódni az eugenika (a biológiailag gyengébb lények szelektálása) dicstelen gyakorlatától. Belefoglalták a szövegbe, hogy az orvostudomány és a biológia területén tiszteletben kell tartani az eugenikus praktikák tilalmát, különösen azokét, amelyek célja emberi személyek szelektálása. Az Európai Unió ezzel elismeri, hogy az emberi személy méltósága és élethez való joga a demokrácia és jogállam alapvető feltétele"

- írta az érsek.

Felhívta a figyelmet, hogy "az emberi élet védelmének szabályozása nem tartozik az Európai Unió hatáskörébe, amint erre az Európai Bizottság többször emlékeztetett képviselői kérdésekre válaszolva".

Az európai parlamenti (EP) állásfoglalásnak már a címe is megtévesztő - utalt Gadecki érsek arra, hogy az EP-képviselők által megszavazott dokumentum "a lengyel nők abortuszhoz való jogáról" szól. Ilyen jog nemcsak az etika, hanem a nemzetközi jog fényében sem létezik, hangsúlyozta, hozzátéve: semmilyen demokratikus jogrend nem rögzítheti egy ártatlan ember megölésének jogát.

Az érsek elutasította az úgynevezett jogi kompromisszumot is az abortusz ügyében. Ez bizonyos élethelyzetekben a választás lehetőségét biztosítaná a terhesség esetleges megszakítására.

"Az élethez való jog alapvető emberi jog, mindig elsőbbsége van a választás jogához képest, hiszen senki nem dönthet önkényesen egy másik ember megöléséről"

- érvelt a főpásztor.

Az említett kompromisszum nem veszi figyelembe a vita harmadik, legfontosabb alanyait, vagyis a meg nem született gyermekeket, az ő elvehetetlen jogukat az élethez - áll a nyilatkozatban.

Emlékeztetett arra, hogy Ferenc pápa az utóbbi időben többször nyilatkozott az élet védelméről, az október végi általános kihallgatáson pedig a lengyelekhez fordulva kijelentette: kéri Istent, hogy "minden ember szívében ébressze fel a tiszteletet különösen a leggyengébb, védtelen testvéreink élete iránt".

Az EP azt követően fogadta el állásfoglalását, miután a varsói alkotmánybíróság októberben úgy ítélt: a lengyel alkotmányt sérti az az előírás, amely lehetővé teszi a terhesség mesterséges megszakítását, amennyiben az orvos valószínűsíti, hogy a megfogant gyermek súlyos egészségkárosodással fog világra jönni.

Az EP-képviselők szerint a lengyel alkotmánybíróság döntése sérti a terhes nők jogait, akiknek magzatuk súlyos és visszafordíthatatlan károsodása esetén joguk van a "választásuk szerinti védelemhez", és felszólították Lengyelországot az alapvető európai értékek és a jogállamiság tiszteletben tartására.

(MTI)