Lengyel migránsválság: Pár napon belül életbe lépnek a Fehéroroszország elleni új szankciók

2021. november 15. - 20:09 | Külföld

Pár napon belül életbe léphetnek az új európai uniós szankciók Fehéroroszország ellen, minden eszközt felhasználunk, hogy a rezsim felhagyjon a saját népe és az európaiak elleni támadásokkal - jelentette ki Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácskozást követő hétfői sajtótájékoztatón.

Lengyel migránsválság: Pár napon belül életbe lépnek a Fehéroroszország elleni új szankciók
Josep Borrell (TASR)

Mint mondta, a külügyminiszterek megegyeztek, hogy "kiterjesztik az uniós büntetésintézkedéseket: jelentős számú személyt és szervezetet érintenének, akik és amelyek kihasználják a sérülékeny helyzetben lévő migránsokat és megkönnyítik illegális határátlépéseiket az EU-határokon".

Borrell hangsúlyozta: a harmadik országokból az EU-ba való belépés csak törvényes úton lehetséges, azoknak, akik megfelelnek az uniós követelményeknek, tehát rendelkeznek vízummal vagy jogosultak a nemzetközi védelemre.

"Uniós delegációink a harmadik országokban kimerítően tájékoztatnak arról, hogy az út az unióba nem Fehéroroszországon keresztül vezet, mindenki, aki mást mond, az dezinformációt terjeszt" - húzta alá. Hozzátette:

az összes olyan migránsnak, aki nem jogosult a menekültstátuszra, vissza kell térnie hazájába, ugyanakkor azoknak, akik a fehérorosz vezetés csapdájába estek, humanitárius segítséget kell nyújtani.

A főképviselő felhívta a figyelmet, hogy a migránsválságot mesterségesen szította a minszki vezetés, ugyanakkor ez nem fogja elvonni az EU figyelmét azokról az emberi jogi jogsértésekről, amelyek a fehérorosz földön mennek továbbra is végbe. Véleménye szerint az EU és Fehéroroszország közötti párbeszéd visszaállításhoz nem lesz elég az, "ha az Aljakszandr Lukasenka vezette rezsim felhagy a hibrid támadássokkal". "Fehéréroszországnak véget kell vetnie a saját lakossága és mások országok állampolgárai ellen elkövetett emberi jogi jogsértéseknek - nyomatékosította.

Borrell arra az újságírói kérdésre válaszolva, miszerint lehet-e összefüggés az orosz csapatok ukrán határon tapasztalható erősödő koncentrációja és a fehérorosz vezetés által létrehozott migránsválság között, azt válaszolta: "Fehéroroszország nem tesz semmit Moszkva támogatása nélkül, még akkor sem, ha ezt az orosz vezetés tagadja".

A hétfői külügyi tanácskozás során az EU megegyezett büntetőintézkedései rendszerének kibővítéséről az Európai Unió a Fehéroroszországgal közös határán kialakult helyzet miatt. Az intézkedés célja, hogy az EU reagálni tudjon arra, hogy "Minszk hibrid támadásként migránsokat használ politikai céljainak elérésére". A határozat követi az EU-tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács október második felében tartott ülésének következtetéseit, amelyek szerint az unió nem fogad el arra irányuló kísérletet, hogy migránsokat politikai célokra használjanak fel az unióval szemben, illetve elítéli az EU határain tapasztalt hibrid támadásokat. A szankciók azokat a légitársaságokat, az utazási ügynökségeket és magánszemélyeket fogja érinteni, akik részt vesznek az Minszk által szponzorált embercsempészetben.

MTI