Lengyelország kész segítséget nyújtani Szlovákiának a gáz- és olajellátásban

2022. május 12. - 09:56 | Belföld

Az ukrajnai háború, a keleti szomszédnak nyújtott segítség és az orosz energiától való függetlenné válás volt a fő témája szerdán Boris Kollár (Sme rodina) házelnök és Andrzej Duda lengyel elnök találkozójának Pozsonyban.

Lengyelország kész segítséget nyújtani Szlovákiának a gáz- és olajellátásban
Boris Kollár (Fotó: TASR)

Kollár a pozsonyi vár reprezentációs helyiségében fogadta szerdán a lengyel elnököt. Elsőként az ukrajnai háborúról társalogtak, és mindketten egyetértettek abban, hogy az Orosz Föderáció imperialista politikát alkalmaz, és elítélik az Ukrajna elleni agresszióját. „Lengyelországban a saját bőrükön tapasztalták azt, ami most Ukrajnában történik” – mondta Kollár, majd tájékoztatta a lengyel elnököt róla, hogy Szlovákia tankokat, légvédelmi technikát és egyéb katonai felszerelést biztosított Ukrajnának. Duda mindezért köszönetet mondott, és hozzátette: Ukrajnának most egész Európa segítségére szüksége van.

Ezt követően az orosz energiától való függetlenné válás is szóba került. „Szlovákia szinte függ az orosz gáz- és olajellátástól. Viszont teret és lehetőséget keresünk arra, hogy ezen változtassunk” – mondta Kollár.

Duda szerint Lengyelországban készülőben van egy gázvezeték Norvégia felől, emellett tárgyalnak Szaúd-Arábiával az olajvásárlásról. A lengyel elnök felajánlotta segítségét a gáz- és olajellátásban. „Szeretnék köszönetet mondani az igyekezetéért és segítségéért. Nagyra értékeljük. Jó hallani, hogy a szomszédunk kész nekünk segíteni” – mondott köszönetet Kollár. Hangsúlyozta, Szlovákiának ki kell lépnie az orosz alárendeltségből az energia terén.


TASR/para