Lengyelország nem kockáztat, lezárja a kimenekítést Afganisztánból

2021. augusztus 25. - 14:11 | Külföld

Lengyelország lezárja az afganisztáni kimenekítést, két utolsó járattal viszi Varsóba a kabuli repülőtérről evakuált embereket - jelentette be szerdai sajtóértekezletén Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes.

Lengyelország nem kockáztat, lezárja a kimenekítést Afganisztánból
Fotó: Facebook

A szövetséges erőkkel folytatott egyeztetés és a biztonsági jelentések elemzése nyomán Varsó arra a következtetésre jutott, hogy "nem lehet tovább kockáztatni a lengyel diplomaták és katonák életét" - jelentette ki Przydacz.

Közlése szerint a két említett gép közül az egyik már úton van Varsó felé, a másik Üzbegisztánban vár felszállásra. A lengyel kimenekítési misszió fő céljai teljesültek, evakuáltak minden lengyel állampolgárt, valamint a lengyel nagykövetség és a lengyel katonai kontingens mindazon volt afgán munkatársait, akiknek sikerült a kabuli repülőtérre eljutniuk - mondta el Przydacz.

Lengyelország Üzbegisztánon keresztül bonyolította az evakuációt. A kabuli repülőtérről három katonai gép ingázott oda, Üzbegisztánból pedig a LOT lengyel állami társaság civil járatai vitték Varsóba a kimenekített személyeket. Az evakuáció miatt a lengyel elnök százfős katonai kontingenst küldött Afganisztánba.

A lengyel katonákról Przydacz elmondta:

ők még egy ideig Afganisztánban maradnak, elvégeznek még "bizonyos feladatokat", ezen belül a katonai tábor lebontását.

A Varsóba már szerdán elindult LOT-gépről a diplomata közölte: ez immár tizenkeddedik járat, amellyel Lengyelországba visznek kimenekített embereket, száz utas van a fedélzetén, közülük ötven embert Litvánia kérésére szállítanak. A kedd reggelig megérkezett tizenegy repülővel 750 embert menekítettek ki.

Lengyelország hat saját állampolgárát evakuálta, a többiek a lengyelekkel korábban együttműködő afgánok, valamint a szövetséges országok és a nemzetközi szervezetek munkatársai, ezen belül a Nemzetközi Valutaalap dolgozói voltak.

MTI