"Lengyelország nem vett részt a holokausztban"

Lengyelország nem vett részt a holokausztban - hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn.

"Lengyelország nem vett részt a holokausztban"
Andrzej Duda (Fotó: AP/TASR)

A délnyugat-lengyelországi Zoryban elhangzott beszédében az államfő a hírügynökségek szerint első alkalommal szólalt fel az Izrael és Lengyelország között diplomáciai csörtét kiváltó törvénytervezet ügyében, amely büntethetővé tenné, ha a sajtóban Lengyelországra hárítják a náci Németország által elkövetett bűntettekért való felelősséget például azzal, hogy a "lengyel haláltáborok" kifejezést használják.

"Sosem fogok elfogadni egy olyan helyzetet, amelyben a lengyel népet vagy az államot sértegessék a történelmi igazság meghamisításával, illetve koholt vádakkal. Az utóbbi napokban túl sok ilyennel illették országunkat és nemzetünket" - mondta Duda.

A lengyel elnök kiemelte: a holokausztot sosem támogatták lengyel oldalról, épp ellenkezőleg, harcoltak ellene. "Követeljük, hogy ezt az alapvető igazságot tartsák tiszteletben, ehhez nemzetként ugyanolyan jogunk van, mint ahogy a zsidóknak is ahhoz, hogy az antiszemitizmus ellen küzdjenek" - fűzte hozzá.

"Voltak semmirekellő emberek, akik pénzért feladták szomszédjaikat, de ezek nem azonosak a lengyel néppel. Ez nem valamilyen szervezett akció volt, hanem az alattomosság egyedi esetei" - állapította meg Duda. Aláhúzta: voltak olyan lengyelek is, akik életüket áldozták zsidó szomszédjaikért.

"Nem voltak semmiféle +lengyel haláltáborok+. Voltak a nem létező lengyel állam területén a németek és hitleristák által létrehozott táborok, akik megtámadták Lengyelországot" - hangoztatta Duda.

Mint mondta, a törvénytervezetet nyugodtan kell elmagyarázni mindenkinek, ugyanakkor Lengyelországnak nem szabad a kérdésben meghátrálnia, mivel joga van a történelmi igazság megvédésére.

A 2016 óta készülő jogszabállyal Varsó mindenekelőtt a nyugati sajtóban alkalmazott szófordulatok használatát akarja korlátozni. Varsó több éve próbálja felhívni a nemzetközi közvélemény figyelmét arra, hogy a "lengyel haláltáborok" típusú kifejezések sértőek és ellentmondanak az igazságnak, mert a táborokat a náci németek hozták létre a megszállt Lengyelország területén, eredetileg lengyel foglyok számára.

Izrael szombaton a törvény módosítását kérte Lengyelországtól.

Robert Singer, a Zsidó Világkongresszus (WJC) vezérigazgatójának véleménye szerint a lengyel törvény "azért is kifogásolható, mert az megakadályozza a valódi szembesülést az ország háborús történelmének legdermesztőbb korszakával, azzal, hogy milyen mértékben voltak cinkosok a helyi lengyelek zsidó szomszédjaik megsemmisítése érdekében".

A náci Németország a Szovjetunióval egyetértésben 1939 őszén megtámadta Lengyelországot, és a felosztott Lengyelország német ellenőrzés alatt álló területén a negyvenes évek első felében haláltáborok tucatjait hozta létre, ahol a háború végéig az európai zsidóság jelentős részét brutális kegyetlenséggel meggyilkolták.

A jogszabálytervezet még nem került szenátusi vitára.

(MTI)