Lenin mint hibrid fenyegetés. Azóta nagyot változott a világ

Nemcsak nemzetállamokat, hanem az egész EU-t veszélyeztetik az úgynevezett hibrid fenyegetések, az államok által nyílt katonai akciók nélkül folytatott befolyásolási műveletei - hangsúlyozta a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) elnöke hétfőn Berlinben.

Lenin mint hibrid fenyegetés. Azóta nagyot változott a világ
Illusztráció

Hans-Georg Maassen a BfV a Hibrid fenyegetések - hálózatba szervezett válaszok című konferenciáját megnyitó beszédében kifejtette: a hibrid fenyegetés nem új jelenség, a legnagyobb hatású ilyen műveletet a német titkosszolgálat hajtotta végre az első világháborúban, amikor Lenint eljuttatta hazájába azzal a céllal, hogy kiszakítsa a cári Oroszországot az antanthatalmak közül.

Azonban a hibrid fenyegetések természete megváltozott, a kibertér kialakulása révén a lehetőségek bővültek, a nyugati országok pedig sérülékenyebbek - tette hozzá a belső elhárításért felelős szolgálat vezetője.

Kiemelte: Németországban "nagyon aktív a hibrid fenyegetettségi helyzet", az európai partnereknek is hasonló tapasztalatai vannak, és mindenekelőtt Oroszország részéről figyelhető meg ez a fajta befolyásolási tevékenység.

MTI