Lenne néhány kivétel a vasárnapi boltzár alól, de egyelőre nem szavaznak róla

2023. február 10. - 10:43 | Belföld

A képviselők csütörtökön visszautalták átdolgozásra a munka törvénykönyvének módosítását, amely a vasárnapi boltzárat érinti.

Lenne néhány kivétel a vasárnapi boltzár alól, de egyelőre nem szavaznak róla
Fotó: TASR - illusztráció

A törvénytervezetet az OĽaNO konzervatív tagjai, illetve Martin Čepček és Katarína Hatráková terjesztette be.

A tervezett módosítás lényege, hogy vasárnap zárva lennének az üzletek, ez alól pedig csak a karácsony előtti három vasárnap, valamint az iskolakezdés előtti utolsó vasárnap képezne kivételt.

A javaslat az OĽaNO és a Smer képviselőinek támogatását is élvezi, de vannak, akik nem lennének felhőtlenül boldogok, ha bevezetnék a vasárnapi zárvatartást.

Boris Kollárék pár nappal ezelőtt előálltak egy kompromisszummal, ami lehetővé tenné a vasárnapi nyitvatartást, de csak pár órára. „Lehet, hogy kompromisszumra jutunk. Például úgy, hogy csak 16 óráig lesznek zárva” – jegyezte meg a parlament elnöke, Boris Kollár, és egyúttal azt is elismerte, a parlamentnek most fontosabb témákkal kellene foglalkoznia.

Az INESS elemzője, Martin Vlachynský szerint egy ilyen korlátozás a kereskedelemben gazdasági katasztrófához vezetne. Kiemelte az alkalmazottak fizetését, amely ezáltal akár évi 350-600 euróval is alacsonyabb lehet.

A szomszédos országok közül Ausztriában és Lengyelországban van érvényben vasárnapi boltzár, Magyarországon még 2016-ban eltörölték.


(noviny.sk/para)