Lennék valakié – Ady szimfonikusokkal

2023. szeptember 21. - 12:44 | Kultúra

Dunaszerdahely, Komárom, Tatabánya és Nagyvárad után 2023-ban Királyhelmecen, Pozsonyban és Kassán láthatja a közönség a nagysikerű koncertet.


További képekért kattints a fotóra!

Az előadás egyedülálló, szimfonikus mű még nem készült Ady Endre verseire. A szólistákat a színpadon a Szlovák Nemzeti Színház Operájának 45 tagú zenekara kíséri Cseh Tamás vezényletével. Egy igazi nemzetközi koprodukció, hiszen a zenészek szlovákok, Horváth Loretta Győrből, Mórocz Virág, Tóth Károly és Szebellai Dániel pedig hazai tehetséges fiatal művészeink, a zeneszerző pedig Ady földije a Partiumból, a Margittai Pető Zoltán. Fontos szempont volt számunkra, hogy fiatal hazai tehetséges művészeket kérjünk fel, és nekik teremtsük meg a lehetőséget a bemutatkozásra egy ilyen nagylélegzetvételű produkcióban.

A koncert tisztelgés Ady Endre költészete előtt, ami ma is ugyanolyan aktuális, mint száz évvel ezelőtt. Ugyanúgy szeretünk, ugyanúgy gyűlölünk, szenvedünk és örülünk. Ady Endre költészetének egyik fő irányvonala az Istenkeresés, a hazatalálás kérdése. Végig vezet minket a születéstől, a szenvedélyek hullámzásain át, a szenvedéseken keresztül egészen a halálig.

És hogy jön ide a zene? A legegyszerűbb válasz erre, hogy a zene benne van, van, aki hallja, és van, aki nem. Ám, amint megszólal, mindenki érzi és érti. Mert Univerzális. Mint egy mondóka, egy mantra, amit nagyanyánk dúdolt elalvás előtt, ami megnyugtat, ami hazavezet. A koncert egy igazi lélekutazás, ami a születéstől, a katarzison át a csend felé vezet.

A koncertek időpontjai:

Királyhelmec, VMK- 2023. Október 23- 19.00

Cultus Ružinov Pozsony- 2023 November 5- 18.30

Dom Umenia Kassa – 2023 November 6 – 19.00

Jegyelővétel:

Lennék valakié- Ady so symfonickým orchestrom - Bratislava - vstupenky | Predpredaj.sk (zoznam.sk)

Lennék valakié- Ady so symfonickým orchestrom - Košice - vstupenky | Predpredaj.sk (zoznam.sk)

(-)


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: