Lényeg Augusztusban újabb nyugdíjemelés jön, de utána jobb, ha spórolnak a nyugdíjasok, mert januárban nem sokat kapnak

2023. június 5. - 20:50 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Augusztusban újabb nyugdíjemelés jön, de utána jobb, ha spórolnak a nyugdíjasok, mert januárban nem sokat kapnak
Štefan Harabin Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


A választás előtti nyugdíjemelésnek januárban jön meg a böjtje

Júliustól újra emelkedik a nyugdíj összege, de csak augusztusban kapják meg először a nyugdíjasok az emelt összeget. Ez már a második nyugdíj-valorizáció lesz idén, januárban ugyanis már egyszer emelték a járadék összegét, akkor 11,8 százalékos emelést kaptak az idősek. Most is viszonylag magas, 10,6 százalékos emelés jön, így az átlagnyugdíjjal rendelkezők – áprilisban 577 euró volt – több mint 60 eurós emelésre számíthatnak.

Az intézkedés hátulütője, hogy a jövő januári emelés alacsonyabb lesz, leszámítják ugyanis belőle a most kiosztott „időközi” emelést.

Persze akkor már a parlamenti választás után leszünk, és ezt a parlamenti képviselők is jól tudták, amikor az egyik utolsó döntésükként, május 23-án elfogadták a nyugdíjtörvény módosítását, amely ezt elrendeli.

Harabin három évet is kaphat, mert beszólt Ficónak

Isten malmai lassan őrölnek, de a földi igazságszolgáltatás sem egy versenyautó. Štefan Harabin volt igazságügy-miniszter, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és köztársaságielnök-jelölt 15 hónapig élhetett abban a tudatban, hogy azt írhat a Facebookra, amit csak akar az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban (is).

Tavaly, február 25-én, vagyis egy nappal azután, hogy Putyin Oroszországa megtámadta Ukrajnát, azt „hányta” a Facebook-falára, hogy ő sem tenne mást. Szerinte ugyanis Putyin csak „pacifikálja az nácikat” Ukrajnában, ami a „kötelessége”. A Speciális Ügyészi Hivatal ezt máshogy látja, nemzeti, faji és etnikai alapú gyűlöletkeltéssel, valamint bűncselekmény nyilvános támogatásával és jóváhagyásával vádolta meg a volt főbírót, igaz egy kis késéssel.

Mellékszál, de még pikánsabbá teszi a sztorit, hogy Harabin ezzel a bejegyzéssel Ficónak szólt be, aki akkor még – kicsit – határozottabban elítélte Oroszország ukrajnai invázióját. A volt főbíró hazugsággal és – meglepő módon – „amerikapártisággal” vádolta meg a Smer elnökét.

„Fico, aki mindig szervilis az amerikaiakkal, kolosszálisan hazudik, amikor azt állítja, hogy Putyin megsértette a nemzetközi jogot” – rótta Harabin Fico szemére, hogy egy ideig Putyint hibáztatta a háború kirobbantásáért.

Természetesen nem ezért a mondatért fenyegeti akár 3 év börtön Harabint, de hát ez is ugyanabban a posztban volt.

A Szövetség ragaszkodik a Hídhoz, ami már inkább MKP

Folytatni akarják a Szövetségből távozott Híd Platform politikáját, a platform eszmeiségét a pártban maradt hidasok, legalábbis ezt állítja a platform frissen megválasztott vezetése.

„Úgy gondolom, hogy ezek az értékek méltóak arra, hogy a továbbiakban is képviseljük azokat” – jelentette ki Pandy Péter, a Szövetség Országos Tanácsának frissen megválasztott, hidas elnöke.

Ugyanakkor azonban azt is hozzáteszi, hogy nem zavarja az, hogy egy listán kell küzdenie a választók szavazatáért Gyimesi Györggyel, aki miatt a platform korábbi vezetése inkább a távozás mellett döntött.

Ráadásul egy pártban kell dolgoznia azzal az MKP-vezetéssel is, amelyik Gyimesi György indítását fontosabbnak tartotta, mint a Híd képviselőinek párton belül tartását.

Pandy Péter és a Pál Attila – a frissen megválasztott platformelnök – a korábbi Híd Platform által vitt politikai irányvonal többi kulcspontjával kapcsolatban sem foglalt határozottan állást.

Az ukrajnai fegyverszállításokhoz Pál Attila csak annyit tudott hozzáfűzni, hogy előbb „megbeszélik az elnökségben”.

Ha minden kérdéshez így állnak hozzá, akkor nem sokban fognak különbözni mondjuk az MKP Platformtól. Nem hiába mondta Forró Krisztián pártelnök, hogy sokkal jobb lett az együttműködés a párton belül.

Lajos P. János

Címkék: LÉNYEG