Lényeg Az MKP „jó érzékkel” hozza a konfliktusgerjesztő témákat, pedig a parlament már kedden dönthet az előrehozott választásról

2023. január 30. - 20:51 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Az MKP „jó érzékkel” hozza a konfliktusgerjesztő témákat, pedig a parlament már kedden dönthet az előrehozott választásról
A közvilágítás költségei is többszörösére nőttek (Fotók: Cséfalvay Á. András)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Egyre biztosabb, hogy szeptember 30-án lesz az előrehozott parlamenti választás, nem vezetett eredményre az SaS vasárnapi tárgyalási javaslata. Sulíkék azt kérték a három korábbi koalíciós partnerüktől, hogy egyeztessenek még a keddi szavazás előtt, mert jobb lenne korábban megtartani az előrehozott parlamenti választást, mint amiben néhány hete megegyeztek.

Úgy látszik, már nekik is egyre kínosabb, hogy a tavaly decemberben – a segítségükkel – megbuktatott kormány egészen októberig hatalomban maradhat.

Júniusi dátumban gondolkodtak, vagyis támogathatónak tartják a Hlas javaslatát: Pellegriniék június 24-n tartanák a választást. A korábbi dátumot támogatja a Sme rodina is, Kollár újra elmondta, hogy ők „mindent megszavaznak”. A megbeszélésre azonban el sem mentek a két másik párt, az OĽaNO és a Za ľudí képviselői. Eduard Heger megbízott miniszterelnök annyit üzent, hogy: Álljatok le a cirkusszal! Szerinte ez volt az egyetlen lehetséges időpont. „Ez kompromisszum, az egyetlen dátum, amely biztosíthatja a 90 szavazatot” – állítja Heger. Remišová csak Kollárnak üzent, hogy nem megy a megbeszélésre, de „tartják magukat ahhoz, amiben megegyezett a korábbi négyes koalíció”.

Holnap este ötig még gondolkodhatnak, talán rájönnek, hogy nehéz lesz még néhány hónapig azzal védeniük a bukott kormány hatalomban tartását, hogy „ez volt a megegyezés”.

Az MKP megint meglepte kollégáit

A Szövetség Magyar Konzervatív Platformjának szombati kongresszusa újra kisebb vihart kavart a pártban. Berényiék döntöttek arról, hogy javasolni fogják a Szövetség átnevezését Magyar Szövetségre. „Diplomatikusan” ezt a javaslatot is úgy fogadták el, mint ahogyan a platformok megszüntetéséről szóló javaslatukat: vagyis a két másik platform kizárásával. Pedig valószínűleg tudatában vannak, hogy a névváltoztatás is alapszabály-módosítást igényel, vagyis a másik két platform támogatását is jó lenne megszerezni hozzá. És ha nem egyeztetnek, akkor abból valószínűleg „hangos egyet nem értés”, vagyis veszekedés lesz.

Ez pedig nem azt a képet sugározza a Szövetségről, mint amit – feltehetően – szeretnének, vagyis hogy „összefogtunk a szlovákiai magyarság érdekében”.

Nem biztos, hogy néhány hónappal a választások előtt ezzel a módszerrel lehet a legjobban eladni a pártot és meggyőzni a választókat, hogy rájuk szavazzanak. Ha egyáltalán addig sikerül egyben tartani a Szövetséget.

Simon Zsolt nem elég konzervatív az MKP-nak

Az MKP egy másik döntése Simon Zsoltot, a Magyar Fórum elnökét paprikázta fel. A platform döntött, hogy a 150 képviselői helyből nekik jutó 75-bők 3 helyet külső jelölteknek tartanak fenn. A párt kommunikációs egyéneknek szólt, ami meglepte a Szövetséggel tárgyaló Magyar Fórumot. Simon Zsolt pártelnök szerint ők egy pártként akarnak közös listát állítani a Szövetséggel, nem pedig egyénként – mondhatnánk „egyszerű emberként” vagy akár „független személyiségként”– akarnak szerepelni a listán. A Szövetség képviselői azonban nem értik Simon felháborodását, szerintük az elnökség tárt kapuval várja a Magyar Fórum képviselőit a következő tárgyalásra.

Igaz, koalíciót vagy választási párt létrehozását nem ígérik, de a Szövetség listáján szorítanának nekik néhány helyet.

De, csak akkor, ha a Híd vagy az Összefogás a saját kvótájából ad nekik, mert Simon nem elég konzervatív ahhoz, hogy a hétvégén Magyar Konzervatívvá váló Magyar Közösség Pártja Platform kvótájából kapjanak.

Lekapcsolták a villanyt a polgármesterek – a kormányt figyelmeztették

Az energiaválság ma (hétfő) este láthatóvá vált a szlovákiai települések 75 százalékán. Pontosabban az volt látható, hogy milyen lesz az, ha az egyre dráguló energia miatt a városok és falvak kénytelenek lesznek lekapcsolni a közvilágítást.

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása által szervezett tiltakozóakció során este héttől fél órára lekapcsolták a világítást,

így tiltakoztak amiatt, hogy a gazdasági minisztérium még mindig nem talált megfelelő módszert arra, hogy az önkormányzatokat energiaköltségeit enyhítse. A ZMOS arra is figyelmeztette a kormányt, hogy még a tavalyi utolsó hónapok magas energiaszámláit sem egyenlítette ki.

Újra drágul az üzemanyag

Néhány hónap nyugalom után elindult felfelé a benzin ára, és lassan követi a gázolajé is.

A benzin ára múlt hétvégén már átlépte az 1,60 eurós határt, ami azt jelenti, az elmúlt két hétben 11 centtel lett drágább.

A gázolaj ára tovább maradt stabil, viszont az elmúlt hétvégén emelkedni kezdett: átlagban 2 centtel lett drágább. A nafta ezt megelőzően 10-20 centtel volt drágább a benzinnél, mostanra viszont ez a különbség néhány centre zsugorodott.

Lajos P. János