Lényeg Az ukránok szereztek egy fekete pontot szövetségeseiknél: kiüresedett a Barátság

2022. augusztus 9. - 20:28 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Az ukránok szereztek egy fekete pontot szövetségeseiknél: kiüresedett a Barátság
Elzárták az olajcsapot (Fotó: TASR)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Élesíthetik billentyűzetüket az orosz propaganda által menthetetlenül megfertőzött kommenthuszárok: Ukrajna ugyanis leállította a Barátság vezetéken az orosz kőolaj szállítását.

Elzárták a Barátság vezetéket

Az „ugye megmondtam, hogy Ukrajna a hibás” és a „Nyugat szankciói bennünket károsítanak” narratívának mindenképpen használt, hogy kedden kiderült: napok óta nem folyik orosz kőolaj a Barátság vezeték déli ágában, amelyik Szlovákiát, Magyarországot és Csehországot látja el orosz kőolajjal.

A dolog hátterében az áll – legalábbis a hivatalos moszkvai álláspont szerint –, hogy az orosz fél nem tudott fizetni a tranzitért az uniós szankciók értelmében. Ők ugyan elküldték a szállításért járó pénzt Ukrajnának, az utalást azonban visszaküldte a bank, állítja Moszkva. Ezt a magyarázatot kedd estig senki sem cáfolta, így egyetlen hivatalosként el kell fogadnunk.

Az ukrán döntés több kérdést is felvet. A legfontosabb, vajon miért nem előlegezte meg Kijev a kőolajat azoknak az országoknak, amelyek a háború kitörésének pillanatától kezdve egyértelműen Ukrajna oldalán állnak – Csehország és Szlovákia az elmúlt hónapokban sok-sok millió euró értékű segítséget küldött a honvédő háborút vívó ukránoknak.

Ha ezzel Kijev Orbán Magyarországát akarja büntetni, akkor rossz útra tévedt: Budapest aligha változtat oroszbarát törleszkedésén, mi viszont megszívjuk az orosz olaj hiányát. Igaz, még nem most, hiszen az ország kőolajtartalékai hónapokra elegendőek, de hosszútávon mindenképpen.

Az ügyet azonnal zászlajára tűzte a Smer. Robert Fico exkormányfő pártja elkezdett ujjal mutogatni, hogy ők megmondták, hogy a nyugati szankciók nem működnek, és most tessék – nekik lett igazuk. Az összeesküvés-hívőket kielégítendő Fico azt is hozzátette: a kőolajszállítás Ukrajna általi leállítását a „Nyugatnak is szentesítenie kellett”.

A Slovnaft megelőlegezné a tranzitdíjat

Időközben a Slovnaft, és magyarországi anyavállalata, a Mol felajánlotta, hogy kifizetik az oroszok helyett a tranzitdíjat, de nem kaptak választ az ukránoktól.

A Slovnaft szóvivője szerint az olajfinomító a Transpetrollal és a gazdasági minisztériummal együttműködve a rendszerben található tartalékokat dolgozza fel.

Ma még nem tudni, mennyi ideig tart majd ez a leállás, néhány hónapig biztosan ki tudjuk húzni az orosz Ural típusú kőolaj nélkül, azonban hosszútávon igencsak megbosszulhatja magát az, hogy Szlovákia és Magyarország nem állt át az amerikai Brent kőolaj feldolgozására. Hiába kapnánk ugyanis nyugatról gyors olajsegélyt, azzal nem tudna mit kezdeni a pozsonyi olajfinomító.

Kiengedték Boris Kollár maffiózó haverját

Az is kedden derült ki, hogy jó magaviselete miatt már néhány héttel ezelőtt szabadlábra helyezték a hírhedt Piťo maffiafőnök, vagyis Juraj Ondrejčák jobbkezét, Matej Šalagát, aki a bíróság szerint két gyilkosságban is részt vett. A Gaťaként ismert Šalagát 13 évre és négy hónapra ítélték, ebből a büntetésből körülbelül tíz évet töltött le.

Gaťáról annyit mindenképpen érdemes még elmondani, hogy a már korábban elhíresült diószegi főiskolán tanult jogot. Az azerbajdzsáni konzul tulajdonában lévő oktatási intézmény évekkel már ezelőtt jó kapcsolatot ápolt a Smer-SD politikusaival, de itt „szerzett” doktori címet Andrej Danko, korábbi SNS-es házelnök is.

De térjünk vissza Šalagára. Ő maffiafőnökével együtt szerepel azon a fotón is, amelyik 2016-ban került nyilvánosságra. Társaságukban pedig ott koktélozik egy harmadik úriember is, aki azóta Szlovákia egyik legfőbb közjogi méltósága lett. Ő nem más, mint a parlament elnöke, Boris Kollár.

Juhász László

Címkék: LÉNYEG