Lényeg Bármit varázsol a pénzügyminiszter, az a legutolsó centig a te zsebedből hiányzik majd

2022. május 25. - 19:48 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Bármit varázsol a pénzügyminiszter, az a legutolsó centig a te zsebedből hiányzik majd
Illusztráció: gettyimages.com

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Itt a hideghullám és a majomhimlő a szomszédban. A parlamentben meg az istenadta nép fejében pedig a káosz fészkel. Már csak a csodában bízhat, aki optimista. A pesszimisták viszont újabban azon rugóznak, hogy madarak márpedig nincsenek is! A fölöttünk repkedő csiripelő izék ugyanis mind a gonosz kormányok, sőt, a háttérhatalmak emberiség megrontására programozott drónjai. Megérett a világ a pusztulásra? Vagy mégsem…?

Mit gondol a pénzügyminiszter

A parlamenti egyszerű emberek (OĽaNO), a családbarátként szaporodó Borisz Kollár Sme rodinája, a már tulajdonképpen nem is létező Za ľudí, valamint a fasisztoid Kotlebánál fasisztább parlamenti honanyák és honatyák kedden túlórában szavazva szentesítették Igor Matovič pénzügyminiszter „inflációellenes “csomagját.

Igor Matovič pakkjának elfogadását a Sulík-féle liberális SaS ellenezte. Véleményük szerint a mintegy évi 1,2 milliárd euróba kerülő csomag nem azokon segít, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. Mi több, jelenleg fogalma sem lehet a pénzügyminiszternek arról, honnan szervál ennyi zsozsót az állami költségvetésbe. A pénzügyminiszter abban a hitben ringatja magát, hogy majd az önkormányzatokat fejőstehénnek nézve, tőlük zsebelhet be 550 millió eurót. Amely szabad rablással határos cselekmény miatt azok érdekvédelmi szervezetei már meg is hirdették a sztrájkkészültséget. Jó lesz azért észben tartani, hogy a szóban forgó összeg egyébként a legutolsó centig tulajdonképpen az állampolgárok zsebéből hiányzik majd…

Mese az aranytojást tojó tyúkról

A pénzügyminiszter másik forrása, azaz képzelt aranytojást tojó tyúkja a Slovnaft olajfinomító lenne, amely cégre extraadót készül kivetni. Az ötletet az a tény generálta Igor Matovič okostóni fejében, hogy a Slovnaft a jelenlegi világpiaci árnál olcsóbban jut hozzá az orosz kőolajhoz, vagyis per pillanat extraprofitja van. Viszont sehol nincsen az megírva, hogy pár hónapon belül is ez lesz a helyzet. A kormánykoalíció pártjai nyilván ezért nem tudtak megegyezni a törvény elfogadásában. Így hát inkább a következő parlamenti ülésre halasztották a problémát.

Matovič a szóban forgó a nyereséget akarta 30 százalékos adóval megadóztatni, ám Richard Sulíkék azért ellenezték, mert az extraadó a teljes adóteher brutális emelkedésével járt volna. Kijelentették, megvétózzák a törvényjavaslatot, és ha koalíciós partnereik mégis elfogadnák azt az ellenzék támogatásával, akkor annyi, befellegzett a kománykoalíciónak. A liberálisok egyébként abban az esetben támogatnák a törvénymódosítást, ha a kormány hajlandó lenne adócsökkentésre is.

Azt javasolják, csökkenjen az üzemanyag áfája 20-ról 8 százalékra. Avagy, ha ez nem elfogadható a pénzügyminiszter számára, csökkentsék minimumra az üzemanyag jövedéki adóját.

Meglátjuk, mi lesz ebből szembenállásból. Félő azonban, hogy bármi lesz, szokás szerint az adófizetők isszák majd meg a levét…

Szorul a hurok!

Mindeközben zajlik a Specializált Büntetőbíróságon a Kuciak-gyilkosság tárgyalása. Az egyik koronatanú, Andruskó Zoltán kijelentette, hogy igenis Marian Kočner a Kuciak-gyilkosság megrendelője. Kijelentését azzal támasztotta alá, hogy Kočner spanja, Alena Zsuzsová egy pendrive-on keresztül megmutatta neki Ján Kuciak professzionálisan kidolgozott megfigyelésének eredményeit is. Andruskó szerint a jelenlegi főügyész, Maroš Žilinka meggyilkolását is Zsuzsová rendelte meg nála, amely bűncselekményt viszont az utolsó pillanatban ő maga fújt le.

Csütörtökön Andruskó bűntársát, Miroslav Marčeket hallhatják ki, akit Andruskóhoz hasonlóan ugyancsak jogerősen elítéltek az ügyben.

Sem a parlament, sem a kormány nem örvend nagy népszerűségnek, sőt!

Ha belegondolunk, semmi nem működik ebben az országban. Csak az igazságszolgáltatás, a rendőrség meg a bíróságok - úgy ahogy. Nem meglepő tehát, hogy a Polis Slovakia legfrissebb felmérése szerint Szlovákiában sem a parlament, sem a kormány nem örvend nagy népszerűségnek, sőt! Ellentétben az elnöki palotával és a bíróságokkal. Eszerint Zuzana Čaputová köztársasági elnökben bíznak a legtöbben. A megkérdezettek 44,5 százaléka válaszolt úgy, hogy az államfő egyértelműen élvezi a bizalmát. 53 százaléknyian viszont nem bíznak Čaputovában.

Második helyen végeztek a szlovákiai bíróságok 33,3 százalékos bizalmi indexszel, a harmadik helyre pedig a Főügyészség került 29,9 százalékkal.

Egyáltalán nem valami fényes eredmények ezek, ám a kormány mindössze 21 százalékos tetszési indexéhez képest, meg a parlament 18, 2 százalékos tetszési indexéhez képest majdnem csúcsnak minősülnek… Amely tény egyébként semmit nem jelent két parlamnti választás között. Esetleg a Zuzana Čaputovával szemben a szociális hálón kifejtett zsigeri gyűlölködés mértékét árnyalhatja némiképpen…

Barak László

Címkék: LÉNYEG