Lényeg Beindult a parlamenti cirkusz, a porondon régi és új szereplők mutatják meg, mit tudnak

2023. január 24. - 19:55 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Beindult a parlamenti cirkusz, a porondon régi és új szereplők mutatják meg, mit tudnak
A komédia helyszíne (Fotó: nrsr.sk)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Kedden kezdetét vette a jelenlegi összetételű törvényhozás egyik utolsó produkciója. A honatyák és -anyák a színpadon (vagyis inkább a porondon) azon igyekeznek, hogy idő előtt sikerüljön feloszlatniuk saját magukat, és szeptemberben új képviselőket választhassunk a levitézlett koalíciós gárda helyett.

Kampány indul!

Miközben a parlament üléstermében megkezdődött az előrehozott választások előtti kampány, a színfalak mögött is zajlanak az események. Az alkupozíciók azonban – kormánypártokban és az ellenzékben egyaránt – jóval gyengébbek, mint az eddigi szavazások előtt.

Mivel Szlovákia jelenlegi jogrendje nem teszi lehetővé, hogy a parlament megbízatási időszakának letelte előtt új választásra kerülhessen sor, a jelenlegi választási ciklus lerövidítéséhez alkotmánymódosításra van szükség. Ehhez legalább 90 szavazatra lesz szükség, azonban az alkotmányos többséget ezúttal sokkal könnyebb lesz összeszedni, mint Eduard Heger leváltott miniszterelnöknek az újrakezdéshez szükséges 76 képviselői voksot.

A parázs parlamenti vitában alaposan helyre tette az alkotmánymódosítás ellen ágáló ellenzéket Richard Sulík. Az SaS elnöke kénytelen volt megmagyarázni Ficóéknak az amúgy pofonegyszerű szituációt: „Ha nem kap 90 szavazatot a kompromisszumos alkotmánymódosítás, akkor annyi az előrehozott választásnak, ezt önök is tudják” – üzent a koalíciós javaslatot ellenzőknek Sulík.

Gyimesi, a különutas

Ha már egyszer megnyitják az alkotmányt, Mária Kolíková volt igazságügyi miniszter igyekszik kihasználni ezt a pillanatot arra, hogy az ország alaptörvényébe bebetonozzák a jelenlegi gyakorlatot, vagyis az arányos választási rendszert, amit a jövőben csak 90 szavazattal lehetne módosítani.

Ennek kapcsán a parlamenti reflektorfényt igyekszik kihasználni az OĽaNO díszmagyarja, Gyimesi György is. Ő most azzal akarja felhívni magára a figyelmet, hogy a fasisztákkal és az ellenzéki Smer és Hlas pártokkal együtt készül elutasítani az alkotmánynak a választásra vonatkozó módosítását.

Gyimesi az orbáni Magyarországon már jól bevált, vegyes választási rendszer híve

– ezzel pedig szembe megy nemcsak a teljes OĽaNO-s képviselői frakciónak, hanem saját pártelnökének is. Igor Matovič parlamenti képviselő ugyanis éppen ettől az Orbánék által bevezetett rendszertől félti Szlovákiát. Szerinte azzal a Smer, a Hlas és a szélsőséges pártok több ciklusra bebetonoznák a hatalmukat.

Mivel az ellenzék és a kormánypártok képviselői is alaposan meg akarnak mártózni a parlamenti vitát övező farvízben, annyian jelentkeztek szólásra, hogy egyhamar nem lesz vége a cirkusznak. Mivel az alkotmánymódosításnak a sorsdöntő szavazás előtt még meg kell jelennie a törvénytárban is, a dolgok természeténél fogva valószínűleg csütörtökig kell várnunk arra, hogy megtudjuk: szeptember 30-án valóban az urnákhoz járulhatunk, hogy az önsorsrontó koalíció helyett válasszunk magunknak egy másikat.

Visszatérőben egy régi motoros

A választás közeledtével helyezkedni kezdett Mikuláš Dzurinda is. Az idősebb generációnak talán még mond valamit a volt miniszterelnök neve, aki a 1998 és 2006 között kétszer is volt kormányfő. Szóval a politikai nyugdíjas csendes szerepét megunva, Dzurinda ismét ott somfordál a nagypolitika táján. Nemrég tárgyalt vele Eduard Heger is, aki elismerően nyilatkozott a róla, mondván: szívesen együttműködne Dzurindával. Kedden pedig memorandumot írt alá vele Miroslav Kollár minipártja, a Spolu is, amely Kék Koalícióra változtatta a nevét. Akinek ismerős a kék szín, az nem téved: a „Modrá je dobrá” Dzurindáék 20 évvel ezelőtti kampányszlogenje volt.

Az esemény kapcsán a mikrofonhoz lépett a volt kormányfő is, és csípőből lökte a régi szöveget: széleskörű együttműködés kialakításáról beszélt, melynek célja a szlovákiai állapotok javítása és az ország euroatlanti irányvonalának megőrzése, amit a demokratikus politikai pártok együttműködésével kíván elérni. Lelke rajta.

Mindenesetre nem lesz könnyű dolga, hiszen Dzurinda amúgy sem makulátlan nimbusza az évek során tovább kopott: egy őszi felmérés során kiderült, a megkérdezetteknek mindössze 13 százaléka bízik benne, 81 százalékuk pedig egyértelműen bizalmatlanságát fejezte ki vele kapcsolatban.

Juhász László

Címkék: LÉNYEG