Lényeg A benzin olcsóbb lehet, Fico meg kétségbeesett. Az orosz gázcsapok kezelői meg úgy találgatnak, mintha mindegy lenne nekik, hogy komplett hülyének nézik őket

2022. augusztus 4. - 21:28 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: A benzin olcsóbb lehet, Fico meg kétségbeesett. Az orosz gázcsapok kezelői meg úgy találgatnak, mintha mindegy lenne nekik, hogy komplett hülyének nézik őket
Illusztrációs felvétel (TASR)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Még mindig annyira nyomasztó a meleg a délnyugati "végeken", hogy nehéz motiváltan foglalkozni a leselkedő veszéllyel, mi lesz velünk, ha a fűtésszezon idején fogytán lesz a gáz.

Péntek után kicsit fellélegezhetünk

Azonban azt már tudjuk, nem tart sokáig ez a kánikula, mert miután pénteken tetőzik a hőség, a hétvégére északnyugat felől megérkezik a felszabadító hidegfront. Amitől azért nem kell annyira tartani, hiszen 28 fokban nehéz hitelesen dideregni. Tehát a pulcsi a helyén maradhat.

Viszont az állami gázművek szerint az Oroszországból Szlovákiába szállított gáz még mindig csak a megállapodásban rögzített mennyiség 40 százalékát éri el. Kevesebb földgáz áramlik az országba a két szokásos útvonalon: Csehország felől és Ukrajna irányából is. Ezért aztán az SPP 65 százalékban már nem orosz forrásból származó energiahordozót használ.

Elég gáz, amennyit az oroszok találgatnak

Ennek hátterében az áll, hogy az orosz Gazprom ötödére csökkentette az Északi Áramlat nevezetű vezetéken keresztül történő gázszállítást. Ezen az útvonalon Oroszországból a Balti-tenger alatt Németországba, majd onnan tovább, Európa több országába jut a gáz. De most csak egészen visszafogottan. És ha nem adna ez az egész "közjáték" okot az aggodalomra, röhöghetnénk az össze-vissza hazudozó oroszokon, hogy most legújabban milyen feltételek mellett lennének hajlandóak teljesíteni az érvényes szerződéseket. Mert pár hete azzal rukkoltak elő, hogy a sok közül az egyik gazpromos gázturbina elromlott, és azt meg kellett javítani Kanadában. Ez megtörtént. Aztán most Moszkva azzal jön, hogy annyira szeretne több tüzelőanyagot küldeni, csak hát hiányzik neki a megjavított, és már Németországban veszteglő erőgép. Amit sajnos nem vehet át. Mert az orosz állami vállalat maradéktalanul be akarja tartani a Putyin-rendszer ellen hozott szankciókat. A Gazprom meg csak azt hajtogatja, hogy jogi dokumentumokat akar látni, amelyek kimondják, hogy ez a bizonyos turbina nem tartozik a büntetőintézkedések alá. Van, akinek nehéz a kedvére lenni.

Olcsóbb lehet a benzin

A kőolajjal biztatóbb a helyzet. Annyira, hogy a benzin literenkénti áráról ma olyat írtunk, hogy az szeptemberre akár 1,70 euró alá is csökkenhet. Ez a becslés abból indul ki, hogy a nyugati kőolaj hordónkénti ára az elmúlt napokban 100 dollár alá csökkent, és az orosz lépés ehhez képest néhány napos késéssel szokott látszódni, aminek köszönhetően akár 70 dollár alá is mehet a tarifa. Ez viszont már 25%-os áresést jelentene, ami pár hét csúszással megmutatkozhat az orosz nyersanyagot feldolgozó MOL és a Slovnaft árcéduláin is. A szakértők előrejelzése szerint ennek eredményeként az iskolaév kezdetére a benzin ára egy-egész-hattal kezdődhet. Nekik legyen igazuk!

Ejnye, egyesek elhallgattatnák a smereseket

Meg azoknak, akik évtizedekre lesittelnék Robert Ficót. Erről, azaz hogy a speciális ügyészség szándékáról a Smer elnöke beszélt, aki viszont úgy lódít, mintha kiköpött orosz lenne. Szóval azért mérget ne vegyünk rá. Tegnap derült ki, hogy az illetékes nyomozó hétfőn benyújtotta a vádemelési javaslatot a volt miniszterelnök, meg a korábbi jobbkeze, Robert Kaliňák exbelügyminiszter ellen. Erre Fico kitalált politikai eljárásról hadovál, amit szerinte nem lehet törvényesen lefolytatni a Smer vezetői ellen. Úgy véli a tapasztalt méregkeverő, hogy 20 évre akarják őket lecsukni holmi korábbi sajtótájékoztatók miatt, hogy elhallgattassák a smereseket. De szép is lenne az, ha ez az echte szociáldemokrata legközelebb csak 78 éves korában szólalna meg ismét. De ilyen szerencsénk nem lesz.

Fico csaja jó helyen kötött ki

Olyan mázli is csak ritkán adatik meg, mint amilyen Fico fiatal barátnőjét érte. A magyar családnevű hölgy túl sok ajándékot kaphatott a smeres pártvezértől, ami miatt bár mennie kellett az ügyészségi munkahelyéről, de a munkaügyi hivatalokat nem kellett szorgalmasan látogatnia, mert az exkormányfő haverja, Kaliňák kapásból felvette őt az ügyvédi irodájába. Legalább annak a jogászi csapatnak lehet már a tagja, amelyik Ficót és az exbelügyért védi a durva vádak ellen. Azok ellen, amelyek azt állítják, hogy a smeres főmuftik korábban a rendőrségen belül egy maffiahálózatot igazgattak, mert túlságosan is bejött nekik a hatalom.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG