Lényeg Čaputová nem alussza magát olyanra, amilyenre Matovič szeretné, és mindenki szeretne egy olyan tesót, amilyenje Pellegrininek van

2022. június 23. - 21:15 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Čaputová nem alussza magát olyanra, amilyenre Matovič szeretné, és mindenki szeretne egy olyan tesót, amilyenje Pellegrininek van
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Még csütörtökön is nagy volt a visszhangja annak a szerdai parlamenti szavazásnak, amikor a pénzügyminiszter szociálisnak nevezett csomagjára Igor Matovič pártjával együtt szavaztak a szélsőséges kotlebások.

A fasiszták gatyamadzagján lógó kormánykoalíción belül már tegnap elkezdődött a hacacáré, és még egy összeesküvési elmélet is elhangzott, miszerint az inflációellenes intézkedések nagy ellenzője, Richard Sulík az ellenzékkel egyeztetett volna a szavazás mikéntjéről. Erre az SaS vezetője jelezte, egy korábbi ígéretével ellentétben mégsem fogja látogatni a koalíciós tanács üléseit, mert nincs kedve ahhoz, hogy a fasisztákkal cimboráló Matovič tovább szapulja őt büntetlenül.

Heger, a békebíró

A miniszterelnök meg nehezen viseli, hogy a kormányának két tagja ennyire nem szívleli egymást, ezért Eduard Heger - már sokadjára - ismét beállt békebírónak. Fel is szólította az OĽaNO-s pénzügyminisztert és az SaS-es gazdaságügyi minisztert, hogy mérsékeljék a megnyilvánulásaikat, és a feszültség fokozása helyett találják meg az egymáshoz vezető utat, ahogy azt a múltban többször is megtették. Lehet, hogy majd egy hosszabb nyári szünet kell ahhoz, hogy ők ketten képesek legyenek megférni egy teremben.

Čaputová nem tesz Matovič kedvére

Közben meg az államfő megerősítette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul az „inflációellenes csomag” miatt, amelyet szerdán újra elfogadott a parlament, megtörve ezzel az elnöki vétót. Zuzana Čaputová azt is elárulta, hogy nem hallgat Matovičra, aki szerint „aludnia kellene egyet”, mielőtt a taláros testület felülvizsgálatát kérné a megerősített jogszabály ügyében. Az államfő elsősorban nem az intézkedéseket, hanem a jogszabály elfogadásának a módját bírálja, ugyanis nem érti, hogy a fél év múlva életbe lépő intézkedéseket miért kellett gyorsított eljárásban, a rendes véleményező folyamat kihagyásával elfogadni. Čaputová a jóváhagyott csomagot tartalmilag csak annyiban bírálta, hogy kérdéses, van-e ennyi – 1,2 milliárd euró – felesleges pénze az országnak, amikor a pedagógusok az utcákon tüntetnek, az egészségügyi dolgozók pedig fel akarnak mondani az alacsony bérek miatt.

Belógatták Gyimesi arcába a "kedvenc" lobogóját

Amíg az alkotmánybírósági beadvány elkészül, addig sem fogunk unatkozni, hiszen még a legerősebb kormánypárton, az OĽaNO-n belül sincs egységes álláspont arról a kérdésről, hogy mit kezdjenek a szivárványos zászlós helyzettel. Mert hogy helyzet van, mégpedig Gyimesi György és az egyik szélsőséges képviselő barátja jóvoltából, akiknek a leghőbb vágyuk, hogy a sokszínűség és a befogadás szimbólumát leparancsolják a hivatalos épületekről. Viszont Matovič politikai tömörülésén belül vannak normálisabbak is, akiket nem akaszt ki annyira a melegbüszkeség-lobogó látványa. Éppen ezért csütörtökön szivárványos zászlót függesztett ki néhány kormánypárti képviselő, így tiltakozva a magát talán heterónak pozicionáló Gyimesi javaslata ellen.

Pellegrini testvére ahol tud, segít

De történt ma más kis színes is a szlovák politikában. Itt van a már legalább másfél éve legnépszerűbb párt, a Robert Ficóéktól még tavalyelőtt lepattant Hlas vezetője, Peter Pellegrini, aki magyarázkodásra kényszerült annak kapcsán, hogy milyen autóval furikázik legújabban. Többeknek feltűnt ugyanis, hogy egy 70 ezer euró körüli Volvóval cirkál az ellenzéki pártelnök, közben a Hlas meg anyagi gondokkal küzd. Azonban Pellegrini nem jött zavarba, amikor ezt firtatni kezdték, és gyorsan elmagyarázta, hogy a járgányt a nővérétől kapta, és ahogy ilyen esetekben szokás, szigorúan csak kölcsön. Szóval hagyják őt békén a kekeckedők, akiknek fáj az, ha a testvérek testvériesen megsegítik egymást.

Örök időkre a Coviddal?

De másoknak meg az fájhat például, hogy már megint emelkedőben a koronavírusos esetek száma. Olyan ez a Covid, mint a véreskezű orosz elnök, nem tud elkotródni a francba. A pozitív esetszámok növekedését az elmúlt időben több kontinensen, köztük Európában is regisztrálták. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter már meg is erősítette, hogy újabb fertőzéshullám kezdetén állunk. Úgy néz ki, az esetszámok legnagyobb növekedésére nyár végén és az őszi hónapokban számítunk, miután a kirándulók visszatérnek a nyaralásokból és beköszöntenek a hidegebb hónapok.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG