Lényeg Danko magyar kutyája, Cseh magyar lelke meg a bolond szlovák politikusok

2023. szeptember 19. - 20:37 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Danko magyar kutyája, Cseh magyar lelke meg a bolond szlovák politikusok
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Kedden is kiderült egy s más, például megtudtuk, hogy Andrej Danko, a szlovák mélynemzeti pártelnök kutyáját Csöpinek hívják. Cseh Péter egyszerű embernek meg olyan érzés a magyarok eladása Ficónak, mintha tűt szúrnának a fejébe. Nyilván vannak sokan mások, akiknek meg ez a két infó ütött szöget a fejébe...

Csöpi

Ha már Danko, akkor annyit jegyezzünk meg tőle, hogy egy szlovák Fideszt akart az édes úr, hogy a torpedó Ficóval legyőzhesse a liberális széplelkűeket. A magyarokkal meg össze akar fogni. Erről hordott össze hetet havat a Paraméter friss választási nagyinterjújában. További olyan humoros kiszólásokkkal együtt, mint például, hogy a múltban a magyaroknak és a szlovákoknak a törökökkel akadt gondja, most meg már megint közösen Brüsszellel kell megküzdeniük. Aztán a korábbi házelnök néhány politikuskollégáját a pokolba kívánja, mivel szerinte őrületesen bolondok ők. Méghozzá annyira, hogy náluk még a magyar Bugár Béla is jobb. Végül pedig rendesen benyalt Putyinéknak, mivel úgymond „Oroszország az Oroszország”. És ha ennek a "világnagyhatalomnak" a hadseregét megpróbálják kiűzni Ukrajnából, az egyet jelent a 3. világháborúval.

Mi lesz itt még megfizetve szeptember harmincadikáig…!

Emelés lesz, akárki meglátja

Hát a politikai cirkuszok és a hasbeszélés mellett például a nyugdíjak is meg lesznek fizetve. A Szociális Biztosító legalábbis ezt jelentette be.

Emelés lesz, akárki meglátja. Ami egyebek mellett a 30 évet ledolgozott nyugdíjasok alapnyugdíjának összegére vonatkozik, amely október 1-től 365,70 euróról 398,90 euróra növekszik.

Az arra jogosultaknak nem kell kérvényezniük az emelést, a nagyobb összeget automatikusan megkapják. Az új, 30 évre vonatkozó nyugdíjminimum összege a létminimum 136%-áról 145%-ra emelkedik. Szintén magasabb nyugdíjra számíthatnak többen, akik jelenleg nem jogosultak minimálnyugdíjra. Az emelt összegeket októberben folyósítják.

Migránsijesztők

Közben folyik a húzd meg, ereszd meg a parlamenti padsorokban. Mármint a menekültfóbiás, illetve a Magyarországról teljesen véletlenül Szlovákiába tévedt menekülteket kampányeszközként használó politikusok között. Fico politikai kommandói arról szeretnének dönteni, hogy hermetikusan – hogyan másként – legyen lezárva a szlovák-magyar határ. Ám legalább a zsaruk és a katonaság határra vezénylésével visszacsinálják azt a határellenőrzést, amitől mindenki hülyét kapott annak idején a boldog békeidőkben. Amely jelzős szerkezet, ha valaki netán elfelejtette volna, a kommunista diktatúrát takarja.

Még szerencse, hogy kedden kevés képviselő nyomta meg a jelenléti gombot és a törvényhozás határozatképtelennek bizonyult. Persze szerdán majd újra nekifuthatnak a falnak, mert Boris Kollár (Sme rodina) házelnök meghirdette az újabb szavazást.

Nem tudni, Andrej Danko ezekre a bolondokra gondolt-e, amikor azt fejtegette, hogy némelyik politikus olyan bolond, hogy még a magyar Bugár Béla is jobb náluk.

Annyi viszont biztosnak tűnik, hogy a legbolondabbak azok a választók lesznek majd, akik a voksaikat olyan szélhámosokra adják le, akik legfeljebb a zabhegyezésre, esetleg a ködszurkálásra alkalmasak. Merthogy a migránsveszedelem túlragozása voltaképpen zabhegyezés és ködszurkálás. Aki nem hiszi, járjon utána, például Ipolyságon…

Vegytiszta lopás

Még jó, hogy a belügyi szerveket nem lehet kihajtani a határra migránsijesztőknek. Így a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) teheti a dolgát ahogy kell. Kedden reggel hajtották végre a Vírus fedőnevű akciót, ami a közbeszerzések során elkövetett machinációkkal függ össze a katonai hírszerzésen belül. Hamran István országos rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint 2013 és 2020 között legalább 74 millió eurós kár keletkezett a katonai hírszerzésnél a védelmi technológiai berendezések beszerzésének túlárazása miatt. Ami magyarul vegytiszta lopás, ha valakinek ez eddig még nem jött volna le. Az akció során összesen 17 személyt vettek őrizetbe, közülük 13-at meg is gyanúsítottak. A hatóság hűtlen kezelés és pénzmosás súlyos bűntette ügyében indított eljárást.

Az akció során a NAKA 101 titkosított iratot, egy 26 ezer eurós skót whiskyt, befektetési aranyat, érméket, személyi számlákon lévő 1 100 000 eurónyi pénzeszközt, bankban lévő 6 millió eurónyi összeget, valamint egy négyszobás prágai és pozsonyi lakást foglalt le.

No meglátjuk, mekkora és milyen színű lesz az a gomb, amit minderre rávarr doktor Fico… Addig is mindenki nyugodjon le, hiszen ahogy a magyar ember azt tartja, fő, hogy a tyúkok tojnak!

Áramár

Szóval van gond akármennyi, de legalább várhatóan jövőre sem változik az elektromos áram lakossági ára, mert az Ódor-kormány megállapodott a Villamosművekkel.

Az egyezség szerint a Szlovák Villamosművek (SE) továbbra is 61,20 euró/MWh (0,0612 euró/kWh) adja majd az elektromos áramot a háztartások számára. Ez az úgynevezett termelői ár, ami megegyezik az idei és a tavalyi árral - az elvi megállapodást erről még 2022-ben kötötte meg a Heger-kormány az SE-vel. A vállalatokra ez a megállapodás nem érvényes, ők bizonyos kompenzációra számíthatnak a kormány részéről.

Barak László


Választási videóinterjú minden nap 18 órától a Paraméteren egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink:

Címkék: LÉNYEG