Lényeg Dél-Szlovákia a legfertőzöttebb, a vakcinák viszont országszerte hiányoznak

2021. január 26. - 21:02 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. Minden hétköznap csokorba szedjük a nap legfontosabb eseményeit, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Dél-Szlovákia a legfertőzöttebb, a vakcinák viszont országszerte hiányoznak
Tesztelés a Karcsai úton (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Kedd a jó hírek napja volt. A kórházak felkészültek a COVID-19 elleni oltásra, a Dunaszerdahelyi járás nem a legfertőzöttebb az országban, Kotlebáék újabb képviselőket veszítettek, és a nagyvonalú támogatásoknak köszönhetően tovább virágozhat a hazai borászat. Ez a lényeg.

A megrögzött optimisták itt ki is kapcsolhatják az internetet. Akik ugyanis velünk maradtak, azok számára egy kicsit most árnyalnánk az összképet.

Dél-Szlovákia az új koronavírus-gócpont

A Dunaszerdahelyi járás az ötödik, a Komáromi pedig a hatodik leginkább fertőzött régió Szlovákiában, derült ki a kedden kora este közzétett előzetes tesztelési eredményekből. Sajnos Galánta, Léva és Vágsellye környéke is elég rosszul áll, ami a fertőzöttséget illeti. A koronavírus gócpontja tehát november óta északról délre helyeződött át. Azt még nem tudjuk, mit mutat majd a következő, már „csak” 36 járásra szűkülő tesztelési körkép, az viszont borítékolható, hogy Dél-Szlovákia még sokáig nem szabadul a COVID szorításából.

Közben Matovič új bűnbakot talált magának. Ezúttal nem a gazdasági miniszter, hanem a Dáta bez pátosu nevű szervezet személyében. Az ő bűnük annyi volt, hogy a gyéren szivárgó hivatalos adatok hiányában megpróbálták – mintegy az állam feladatát teljesítve – összesíteni, melyik járások a leginkább fertőzöttek a koronavírus által. Szakértőik ugyan több helyen mellélőttek, azt azonban helyesen állapították meg, hogy Dél-Szlovákia járásaiban a legrosszabb a koronavírus-helyzet.

Igor Matovič keddi sajtótájékoztatóján igyekezett nevetségessé tenni az említett szervezet összesítését, és megint megmutatta, hogy csak ő tudja a tutit.

Orvosok vannak, oltási kedv is, csak a vakcina hiánycikk

Az egészségügyi dolgozók készen állnak a lakosság beoltására – nyilatkozta kedden a Szlovákiai Kórházak Szövetsége. Hozzátették, készen van az oltási terv, még beoltásra várók is lennének, csak éppen az a fránya vakcina hiányzik, hiába kérték az egészségügyi minisztériumtól, nem kaptak belőle eleget.

Lehet ezért okolni a kormányt, azonban tény, hogy a megrendelt vakcinák beszállítása világszerte akadozik, és erről most – kivételesen – nem Richard Sulík tehet. Mindenesetre addig jó, amíg nem a bizonytalan minőségű orosz oltóanyaggal kezdenek minket (és a tüzet) oltani.

A gútai idősek otthona lakóinak – köztük egy 99 éves ott lakónak – még jutott a vakcinából, ők azon szerencsés 102 ezer ember közé tartoznak, akik már megkapták a COVID-19 elleni oltást. Ez azért igencsak szép számnak tűnik, amíg le nem vetítjük az egész országra: ez valójában azt jelenti, hogy mostanáig Szlovákia teljes lakosságának mindössze 2 százalékát oltották be.

A vakcina elérhetővé válik a 75 évnél idősebb lakosok számára is, jelentette be az egészségügyi miniszter. Ez szintén jó hír lenne, ha volna elegendő oltóanyag, ami viszont nincs. Magyarán megint ott tartunk, hogy járni jár, de nem jut.

Fogyatkoznak a fasiszták, de nem elég gyorsan

Saját párt alapítását fontolgatja a Kotleba-féle ĽSNS-ből kedden dobbantott öt képviselő, akik nem nézik jó szemmel, hogy a pártelnök magához ragadta a teljes hatalmat. A legutóbbi alapszabály-módosítás során ugyanis gyakorlatilag leválthatatlanná vált a Vezír. A most kiugrott képviselők azon csodálkoznak, hogy fasiszta pártjuk vezére fasiszta pártvezérként viselkedik, vagyis a saját kezében akarja összpontosítani a hatalmat. Ők is észrevették, hogy a demokrácia alapértékeit megkérdőjelező pártjuk vezetője antidemokratikus módszereket alkalmaz. Kérdés, mire számítottak?

Jól emlékszünk még a Štefan Kuffára és társaira, akik tavaly hagyták faképnél Kotlebát, amikor a pártelnök körül fogyni kezdett a levegő. Ők is tudták, mire számíthatnak. (Egyébként Kuffa politikai karrierje sem piskóta: ő a Matovič-féle OĽaNO-ból előbb a KDH-ba lépett át, majd alapított egy ismeretlen, KDŽP nevű pártot, hogy aztán az ĽSNS sorait gyengítse.)

Jó hír, hogy a tavaly parlamentbe jutott 17 képviselőből Kotlebáék mára csak kilencen maradtak. A rossz hír, hogy kilenccel még mindig többen vannak a kelleténél.

Ravasz felszámolná a karcsai úti romatelepet

A koronavírus-fertőzés elterjedése miatt vesztegzár alatt lévő karcsai úti roma közösséget meglátogatta a volt romaügyi kormánybiztos. Ravasz Ábel Dunaszerdahelyen kijelentette, ezt a telepet szép lassan fel kell számolni. Odabent sok kisgyermekes család, drogfüggő és prostituált is él, eltérő igényekkel és gondokkal. Egy valami összeköti őket: a kilátástalanság. Ráadásul a bentrekedt romákat csak szombaton tesztelik le újból, addig szabadon terjedhet a kór a telepen belül.

Kíváncsian várjuk, hogyan szeretné megoldani a karanténban lévő emberek ellátását a város, azonban erre a kérdésre még sem a dunaszerdahelyi polgármester, sem a városi hivatal vezetője nem adott választ.

Mindenesetre szép dolog, hogy Ravasz Ábel így a szívén viseli a karcsai úti romák ügyét. Az a kár, hogy annak idején kormánybiztosként nem sikerült megoldania legalább ennek a közösségnek a gondjait.

„Ügyesen pályáztak” az Összefogás politikusai

És fejezzük is be egy jó hírrel: hála a magyarországi adófizetőknek, szépen gyarapodhat a honi szőlészet és idegenforgalom, illetve az Összefogás néhány hazai politikusának biznisze.

Hallottak már Önök a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy szálláshely-fejlesztési programjáról? Nem hallottak? Vagy hallottak, de úgy tudták, hogy ez a program határon túli projekteket nem támogathat magyar közpénzekből? Na látják, ezért nem Önök kaszáltak eurószázezreket, hanem olyan vállalkozások, amelyek vezetői nem voltak restek utánanézni a dolgoknak. Mi pedig, a sok élhetetlen kisvállalkozó, meg csak irigykedhetünk például az Összefogás két alapító tagjára, Bauer Ildikóra és Orosz Örsre, akik összesen 630 ezer eurót kaptak családi pincészetük kiépítésére, illetve gombaszögi turisztikai fejlesztésre. Mondhatná persze valaki, hogy az összefogásos fiatalok jól helyezkedtek magyarországi politikai körökben, illetve hogy Orbán Viktor barátjának, a szintén tízezrekben mérhető támogatást kapott Világi Oszkárnak köszönhetik a szerencséjüket. Ezek azonban addig csak rágalmak, amíg nem bizonyítja őket valaki.

Az Összefogás elnöke szerint a fiatal politikusok mindössze „ügyesen pályáztak”. Ennyi: finnyogás helyett tessék utánuk csinálni!

(jéel)

Címkék: LÉNYEG