Lényeg Dunaszerdahelyen már csak az nem melózik, aki nem akar, de mindenhol érdemes spórolni a gázzal, hogy az ipar talpon maradjon

2022. augusztus 18. - 21:13 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Dunaszerdahelyen már csak az nem melózik, aki nem akar, de mindenhol érdemes spórolni a gázzal, hogy az ipar talpon maradjon
Illusztrációs felvétel (TASR)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Szörnyű mértékű a pénzromlás, az energiaárak meg az egekben, de legalább az embereknek még van munkájuk. Sőt, egyre többüknek. Feltéve, ha nem az ország egyetlen alumíniumfeldolgozója a munkahelyük.

Csökken a munkanélküliség

Csekély mértékben, de júliusban is csökkent a munkanélküliség mértéke az országban. Hat százalék felé közelít az állástalanok aránya, de például a Dunaszerdahelyi járásban szinte már teljes a foglalkoztatottság, itt 5 százalék alatti a nyilvántartásban szereplők hányada. A tendencia biztató, hiszen a munkanélküliség hat hónapja folyamatosan fogyatkozik, és már minden járásban bőven 20 százalék alá került ez a mutató. Ezeket a számokat nem befolyásolja az sem, hogy leáll Szlovákia egyetlen alumíniumfeldolgozója. Az állítólag a világ egyik legkörnyezetbarátabb és legmodernebb alumíniumkohójaként számontartott Slovalco túlságosan energiaigényes vállalat volt, és az, hogy most bezárja kapuit, nemcsak a cég 300 dolgozóját érinti, hanem a társasághoz kapcsolódó néhány ezer további munkahelyet is.

Több pénzt kapnának a nővérek

Közben Igor Matovič pénzügyminiszter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy emelni akarja az egészségügyi nővérek fizetését. Elképzelése szerint az érintettek az országos átlagbért kapnák kezdő fizetésként, és a bér a ledolgozott évek függvényében emelkedne. Az OLaNO vezetője szerényen csak történelmi mértékű emeléséről beszél, de az is elhangzott, hogy akár 35 százalékkal is többet kereshetnek majd a nővérek januártól. Azt akarja elérni, hogy jobbak legyenek a hazai fizetések a csehországiaknál, mert sokan inkább oda mennek dolgozni. A most bejelentett kórházi ápolói béremelés még csak egy ajánlat, a szakszervezetek és a kamarák álláspontja egyelőre még nem ismert. Matovič azonban hálás az ápolóknak, mert részükről egyetlen fenyegetőzés sem hangzott el azzal kapcsolatban, hogy felmondanának. Nem úgy, mint egyes orvosok, lovalta bele magát a politikus.

Nem kellett sokat várni, jelentkezett az orvosszakszervezet elnöke, aki örül annak, hogy a nővérek az orvosok harciasabb stratégiájának köszönhetően magasabb fizetéseket kapnak. Szerinte meg is érdemlik. És hogy a dokik se járjanak pórul, rögtön pénteken folytatják a tárgyalásokat a miniszterelnökkel erről a témáról.

Nicsak, ki hazudott megint?

Csak reménykedni merünk, hogy ez a fizetésemelési törekvés nem olyan Matovič-féle füllentésen alapszik, mint amit általában szokott produkálni az exkormányfő. Mint ahogy legutóbb is, amikor örök ellenlábasát, Richard Sulíkot azzal vádolta meg, hogy a gazdasági miniszter hazudozott a szinte már elfeledett inflációellenes csomaggal összefüggésben, amire a kormányból való kilépési szándékát alapozza. Aztán meg kiderült, éppenséggel Matovič az, aki kavart az ügyben, és csak azt próbálta kihasználni a pénzügyminiszter, hogy Sulíkék a maguk igazát egy pontatlan videóösszeállítással igyekeztek bizonyítani.

Teli gázzal spórolhatnánk

Bízzunk abban, hogy a gazdasági miniszter csapata az ennél szakmaibb ügyekben jobban odafigyel. Mert itt van például az a hír is, miszerint amíg egész Európa válságterveket készít a közelgő fűtési szezon előtt, Szlovákia abban reménykedik, hogy van elég tartaléka. És ezek a gázos témák Sulík felelőssége. A helyzet ismert, az oroszok hibbant vezetője mindenkit büntetni akar amiatt, mert ellenzik az ukrajnai gyilkolászását, erre Moszkva bedobta a gázszállításos zsarolását. Alig érkezik Európa felé ez az energiahordozó, így egyes országok már most spórolási intézkedéseket vezettek be, Szlovákiában azonban még hasonlóra nem került sor. A gazdasági tárca államtitkára szerint azonban az ország nagyon jól felkészült a fűtési szezonra, és ha mégis gond adódna, akkor elsősorban az ipart fogják majd korlátozni. Az állam meg abban bízik, hogy az emberek majd maguk kezdenek el spórolni, és a haza fényre derül.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG