Lényeg Egyenes adásban rothadó rendőrség, Ferenc vadkeleti roadshow-ja – mi jöhet még a Covidon kívül…

2021. szeptember 14. - 19:23 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Egyenes adásban rothadó rendőrség, Ferenc vadkeleti roadshow-ja – mi jöhet még a Covidon kívül…
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


A pápalátogatás, a nyomozókat nyaggató rendőrmaffia, a raboskodó Kočnerék, és a fényes, meleg nyárutó uralta az államünnep küszöbét. Plusz az üzleteket betámadó tömegek, mintha nem a Hétfájdalmú Szűzanyának szentelt egyetlen napra zártak volna be a boltok, hanem hónapos karantén fenyegetne…

Ferenc egyetlen helyszínen sem hazudtolta meg önmagát

A Szlovákiában tartózkodó Ferenc pápa kedden délelőtt Eperjesen celebrált szentmisét, majd délután a kassai Luník IX lakótelepre látogatott, ahol a roma közösség tagjaival találkozott. Aztán átment a fiatalok közé a Lokomotíva stadionba.

Az eperjesi mise előtt és alatt többen rosszul lettek. No, egyáltalán nem a Szentatyától, ahogy a közösségi felületeken ízetlenkedő ordas trollokkal történik, hanem az évszakot meghazudtoló hőségtől.

Ferenc egyetlen helyszínen sem hazudtolta meg önmagát, minden szavából sütött az elesettek iránt táplált empátia, az emberiségért érzett aggodalom és maga az emberi beszéd... Amit nyilván csak azok nem értenek, akik süketek az emberi beszédre…

A Luník IX lakótelepen összegyűlt mintegy kétezer fős tömeg előtt mondta a romáknak a Szentatya, hogy sokszor fogalmazódnak meg velük szemben előítéletek, könyörtelen ítéletek, diszkriminatív sztereotípiák, gúnyos megjegyzések és gesztusok. Az efféle kirekesztés miatt azonban mindenki, de főleg az elkövetők szegényebbek emberségünkben. Az elesettek méltóságának helyreállításához az előítéletektől a párbeszédig kell eljutni, a bezártságtól pedig az beilleszkedésig – figyelmeztetett Ferenc. Aláhúzta: nem könnyű legyőzni az előítéleteket – néha a keresztények között sem.

A romákat arra kérte, hogy a tisztességes munka, a mindennapi kenyérre való pénz méltóságteljes megkeresése, illetve a kölcsönös bizalom fejlesztése által győzzék le félelmeiket, és hagyják hátra a múlt sebeit.

A rendőrfőkapitány, akárcsak a szegény miniszter azt sem tudják merre, hány lépés

Tovább fokozódik a helyzet a belügyi szerveknél, miközben a távozófélben levő rendőrfőkapitány, akárcsak a szegény miniszter azt sem tudják merre, hány lépés. A belügyi testvérháború legfrissebb fejleménye, hogy a rendőri szervek munkájának tisztaságáért felelős inspekció emberei azokra a nyomozókra támadtak, akik a korrupt rendőrmaffiát szorongatták.

A belügyminisztériumi belső ellenőrzés mára nemcssak Ján Čurilla és Pavol Ďurko, hanem Štefan Mašin és Milan Sabota nyomozókat is meggyanúsította hatásköri visszaéléssel és nyomozás akadályozásával. Plusz azzal, hogy az inspekció emberei ellen terveztek fellépni, illetve manipulálták az előző kormány rendőri és adóhatósági vezetését is érintő korrupciós bűnügyekben megtett tanúvallomásokat.

A letartótatott nyomozók jogi képviselői szerint a védenceik ellen felhozott vádak több sebből véreznek és semmi másról nincs szó, mint arról, hogy kiszabadulhassanak a vizsgálati fogságból azok a korrupt rendőrök és civilek, akik igazi maffiaként fosztogatták a közpénzeket és uralták a politikai elitet. Különös tekintettel a jelenleg ellenzékben szűkölő Robert Fico és Peter Pellegrini mellett élősködő véd- és dacszövetségre.

Korai volt a Kuciak-gyilkosság fővádlottjai, Marian Kočner és Alena Zsuzsová öröme

Hogy mi lesz az egyenes adásban zajló rendőrháború végkimenetele, azt egyelőre lehetetlen akár csak hozzávetőleges biztonsággal is megjósolni. Az viszont holtbiztos, hogy korai volt a Kuciak-gyilkosság fővádlottjai, Marian Kočner és Alena Zsuzsová öröme, hiszen a Legfelsőbb Bíróság alaposan kivesézte a rájuk vonatkozó felmentő ítéletet.

Most került nyilvánosságra a legfelsőbb jogi instancia indoklása, amely a júniusban meghozott ítélethez készült. Ez az ítélet rendeli el a Kuciak-gyilkosság ügyének újratárgyalását Marian Kočner és Alena Zsuzsová esetében. Az ítéletet írásos indoklása szerint Peter Paluda, a Legfelsőbb Bíróság bírója kifogásolja többek között, hogy első fokon nem vizgáltak meg minden, az ügyész által javasolt bizonyítékot, és ezt kellőképpen nem is indokolták meg. Kiemeli, hogy a tényállás megállapítása nem volt megfelelő, az első fokú szenátus nem vizsgálta meg kellőképpen az eset minden körülményét, döntésének indoklása nem közérthető és áttekinthető, nem vizsgált meg minden beterjesztett bizonyítékot, amit pedig igen, azt helyenként nem épp a Büntetőrendtartásnak megfelelően. Az indoklásban szó szerint szerepel, hogy a Specializált Büntetőbíróság elkülönítve vizsgálta a bizonyítékokat, nem pedig egymással összefüggésben. Az pedig végsősoron "a felmentő ítéletbe torkolló helytelen jogi következtetést eredményezett".

Barak László

Címkék: LÉNYEG