Lényeg Egymással harcolnak a zsaruk, aminek egy komáromi kommandós vethet véget, és szar ügy lehet kotlebásnak lenni

2021. szeptember 9. - 21:01 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Egymással harcolnak a zsaruk, aminek egy komáromi kommandós vethet véget, és szar ügy lehet kotlebásnak lenni
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


A komáromi Hamran Istvánra hárul az a durva feladat, hogy ideiglenesen megbízott országos rendőrfőkapitányként próbálja meg rendezni a zsaruság összekuszált sorait. Lesz mit csinálnia, főleg, ha figyelembe vesszük, mi történt három korábbi elődjével. Ezek közül az egyik, Tibor Gašpar vizsgálati fogságban ül már egy ideje, mivel vele kapcsolatban felmerült, hogy rokonának, Norbert Bödör nyitrai oligarchának az embereként egy rendőrségen belüli bűnszervezetet működtetett. Utódját, Milan Lučanskýt mintegy félmillió euró kenőpénzt elfogadásával vádolták, aki aztán tavaly decemberben inkább öngyilkosságba menekült.

Szuperzsarura van szükség

Majd jött Peter Kovařík, aki meg augusztus végén lemondott posztjáról az ellene folyó ügyészségi eljárás miatt. Hamran pont akkor kerül a főrendőri tisztségbe, amikor olyan hírek kerültek napvilágra, hogy kis híján egymásnak esett a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, a NAKA és a belügyminisztériumi inspekció fegyveres szakijai. Történt ugyanis, hogy a szlovák-ukrán határon szolgáló határrendészet különleges egységét azzal bízta meg a belügyi felügyelet, hogy az ország nyugati felében vegyenek őrizetbe néhány személyt, akik tanúvallomások befolyásolásával gyanúsíthatók. Ez volt az az akció, amit aztán Kovařík felfüggesztett, ami miatt később hatásköri visszaéléssel gyanúsították meg, és ami meg a főzsaru posztjába került. Zsaru legyen a talpán, aki átlátja a helyzetet és rendet teremt.

Ha nincs új feltétel, lesz egy új párt

Ennél egy fokkal egyszerűbb kihívásnak bizonyulhat a hazai magyar pártok egybeterelése. Állítólag a végéhez közeledik a három magyar politikai szervezet egyesülési tárgyalássorozata: az Összefogás, majd a Híd és az MKP is pár napon belül megtartja utolsó kongresszusát, és ha nem jön közbe semmi egetrengető dolog, októberben sort keríthetnek a Szövetség alakuló gyűlésére. Ha minden igaz, sikerült megegyezni a még nyitott kérdésekben is, és mindhárom tömörülés elnöksége elfogadta a kompromisszumos megállapodást. Már alig látni akadályát az új, közös párt létrejöttének. Hacsak valaki nem rukkol elő új feltételekkel.

Hatásosak a vakcinák

Egy új kutatás most azzal hozakodott elő, hogy a Szlovákiában használt vakcinák roppant hatásosak. 3 ezer páciensnél vizsgálták az ellenanyag kialakulását az oltást követően, és kiderült, ezek a szerek csaknem 100 százalékos védettséget biztosítanak. Más a helyzet azokkal, akik átvészelték a betegséget, mert ezen csoport tagjainak fele nem szerez immunitást. Aki pedig tünetmentesen esett át a betegségen, annak rossz hírrel szolgált a felmérést végző szervezet: ők egyáltalán nem bízhatnak a védettségben. A kutatás azt is kimutatta, hogy a fiatalabbaknál erősebb az immunreakció a vakcinára, vagyis több antianyag termelődik a szervezetükben, mint az időseknél. Ezért lenne indokolt, hogy a harmadik oltásnál előnyben részesítik az idősebbeket.

Arról nem is beszélve, hogy a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-fertőzöttek 91 százaléka nincs beoltva a betegség ellen, illetve csak a vakcina első adagját kapta meg. Ezt már az egészségügyi minisztérium állítja, hozzátéve, hogy a gyógyintézményekbe bekerülők csupán 9 százaléka számít teljesen beoltott személynek, akiknek az átlagéletkoruk 67 év.

Bűzös vállalkozás kotlebásnak lenni

De persze akadnak olyanok, akik ezeket az információkat egytől egyig hazugságnak tartják, mert így talán könnyebb elviselniük a maguk nyomorúságát. Hogy milyen ramaty állapotban leledzik az oltástagadók élcsapata, azt az is jelzi, hogy a Közegészségügyi Hivatal épülete elé egy nagy rakás trágyát szórtak ki a kotlebás "szakértők". A közegészségügyieket viszont nem hagyta el a humorérzéke, ők illedelmesen köszönik a hozzájárulást Szlovákia romló járványhelyzetének kezeléséhez.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG