Lényeg Egyre közelebb jut a rendőrség Robert Ficóhoz, és Vladimír Pčolinský volt SIS-főnök is nehéz helyzetben van

2021. október 25. - 21:08 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Egyre közelebb jut a rendőrség Robert Ficóhoz, és Vladimír Pčolinský volt SIS-főnök is nehéz helyzetben van
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Nem áll jól a szénája se Robert Ficónak, se a volt SIS-főnöknek, a sme rodinás Vladimír Pčolinskýnak, újabb bizonyítékok kerültek elő, újabb tanúk vallottak rájuk.

Rossz helyen járt, lehallgatta a rendőrség a Smer elnökét

Egyelőre még nem Robert Ficót tartóztatták le, csak a Tisztítótűz akcióban egy évvel ezelőtt letartóztatott Tibor Gašpar és társai ügyében nyújtott be újabb, meglepő bizonyítékokat a rendőrség. Egy hétvégi ház - bíróság által engedélyezett - lehallgatása során vették videóra a rendőrök Robert Ficót, amint volt belügyminiszterével, Robert Kaliňákkal és még néhány közeli „barátjukkal”, például Tibor Gašpar fiával elemezték az aktuális bűnügyeket. A résztvevőket nézve egyáltalán nem meglepő, hogy szó esett például Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitány és Norbert Bödör „maffiafőnök” bűnügyeiről is.

Egyáltalán nem meglepő az sem, hogy a NAKA egyes nyomozóinak lejáratásáról beszélnek, akiket aztán augusztusban le is tartóztattak a rendőrség belső elhárításának az emberei. Mint utólag kiderült, az ellenük felhozott vádak alaptalanok voltak, és erről már bírósági ítélet is született.

A bizonyítékot beterjesztő speciális ügyész szerint a felvételek megerősítik, hogy egyes politikusok és üzletemberek egyes komoly bűnügyek kivizsgálását akarták befolyásolni.

Fico egy videóbejegyzésben próbálta magyarázni a kiszivárgott felvételeket, azt állítva, hogy csak azoknak az embereknek a védőügyvédeivel találkozott, akiket ártatlannak tart, és akik ellen Daniel Lipšic speciális ügyész folytat háborút.

A Smer elnöke úgy véli, hogy a lehallgatás azt bizonyítja, hogy Lipšicnek nincsenek bizonyítékai, ezért bármit megenged magának, viszont a rendőrség szerint a lehallgatásra a bíróság adott engedélyt.

Pčolinský áll a rendőrség belháborúja mögött?

Nem lehetett jó napja hétfőn Vladimír Pčolinskýnak, az SIS volt igazgatójának, Boris Kollár kedvenc titkos ügynökének sem. Újabb tanúk igazolták ugyanis, hogy a volt SIS-főnök egyáltalán nem olyan ártatlan, mint ahogyan azt Kollár állítja, sőt, azt mondják, hogy ő indította el a rendőrség belső háborúját, vagyis a NAKA és a rendőrség belső elhárításának egyre durvább harcát. Tette ezt Pčolinský azért, hogy saját bőrét mentse, mert a NAKA nyomozói egyre közelebb kerültek hozzá, és márciusban le is tartóztatták korrupciós vádakkal.

Közben elindult a háború a NAKA és a rendőrség belső elhárítása között, amit a vallomások alapján éppen Pčolinský kezdeményezett.

A háború kirobbantása egyelőre segített az SIS volt igazgatójának, mert augusztusban kiszabadult az előzetes letartóztatásból. Igaz, ehhez kellett Maroš Žilinka főügyész aktív beavatkozása is, aki az ominózus 363-as paragrafus alapján megszüntette az ellene folyó eljárást.

Krčméry külföldre menekült

Beszámolt az őt ért támadásokról Vladimír Krčméry infektológus professzor, aki hónapokon át a koronajárvány elleni küzdelem egyik arca volt. A járványügyi szakértő augusztusban kénytelen volt egy időre elhagyni Szlovákiát, olyan brutálissá váltak az oltásellenesek támadásai.

Nemcsak őt, hanem családját is életveszélyesen megfenyegették őket, ezért határozott úgy, egy időre külföldre költözik.

Akkor döntött a visszatérés mellett, amikor elkezdődött a járvány harmadik hulláma Szlovákiában. Most már nagyobb biztonságban érzi magát, a rendőrök ugyanis aktívabban fellépnek az egészségügyi dolgozókat támadó szélsőségesekkel szemben. „A hatás azonnali volt. Már én és a rokonaim sem kapunk fenyegető e-maileket. Az elmúlt hétvégén egyet sem kaptam. Ez először fordult elő az elmúlt egy évben” – magyarázta Krčméry.

Terjed a járvány, de nem nő az oltakozási kedv

Egyre sötétebb lesz az ország Covid-térképe, egy hét alatt megduplázódott ugyanis a fekete besorolású járások száma, és az ország délnyugati részét leszámítva a többi járás piros vagy bordó. A romló helyzet oka szakértők szerint a rendkívül alacsony oltottsági arány, a lakosságnak csak alig több mint 43 százaléka – a felnőtt lakosság esetében 53 százalék – kapta meg a védőoltást.

Sajnos az adatok azt mutatják, hogy a harmadik hullám sem javítja az oltakozási kedvet, naponta alig néhány száz ember veszi fel az oltást, pedig a kórházak – elsősorban a bordó és fekete járásokban – kezdenek újra megtelni fertőzöttekkel.

Lajos P. János