Lényeg Fico annyit fickándozik, hogy még Sulík véletlenül megbocsát Matovičnak. Ez annyira valószínű, mint az, hogy Putyin bocsánatot kér a világtól

2022. augusztus 17. - 21:22 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Fico annyit fickándozik, hogy még Sulík véletlenül megbocsát Matovičnak. Ez annyira valószínű, mint az, hogy Putyin bocsánatot kér a világtól
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Éppen két hét maradt hátra augusztusból, tehát 14 napja van Igor Matovičnak és Richard Sulíknak a megegyezésre, hogy a jelenlegi összetételű kormánykoalíció folytathassa a munkáját. A kilátások nem túl biztatóak, de innen szép nyerni.

Szent kuszaság, szlovákiai belpolitika a neved!

A kiállhatatlan természetű pénzügyminiszter nem hajlandó távozni a kormányból, a makacskodó SaS-nek meg nem akaródzik tovább egy kabinetben ülni vele, és kezd megbékülni a kormány bukásával. Viszont Boris Kollár meg egyre kevésbé hajlik a kisebbségi kormányzásra, neki nincs kedve az eredeti megbízatási időszak végéig, azaz még 20 hónapon keresztül agonizálni. A Sme rodina "családfője" szerint akkor inkább jöjjenek előrehozott választások. De ahogy ez egyre valószínűbbé válik, a parlament OĽaNO-s alelnöke is megszólalt, miszerint az lenne a létező legrosszabb megoldás. Ugyanakkor a fasiszta képviselőkre támaszkodó kisebbségi kormányt ő is elutasítja. Azonban ha Sulíkék tényleg dobbantanak, akkor a maradék három kormánypártnak mindössze 70 „törzsképviselője” maradna, ami egy 150 "férőhelyes" parlamentben nem túl biztató konstelláció. Ezt érzi a hosszú ideje legnépszerűbb ellenzéki párt is, és kibicként gyorsan felvetette, hogy Eduard Heger kormányfő álljon ki a parlament elé és kérjen bizalmi szavazást. Szóval ebból a kuszaságból kell valami életképes dolgot kihozni. A koalíciós tanács hétvégi ülésére tehát fel van adva a lecke.

Fico vicsorít, ebből kellene erőt meríteni

A feladatot kissé megkönnyíti, hogy a másik oldal egyik legvisszataszítóbb képviselője, Robert Fico meg ott vicsorít mindenkire, aki emlékezteti őt az általa korábban képviselt maffiamódszerekre. Arra, hogy amikor még ő volt a kormányfő, a rendőrség legfelső körei mi mindent tettek az akkori ellenzék lejáratása érdekében. Most Fico népszavazási kezdeményezéssel akar előrehozott választásokat kierőszakolni, a maradék szabadidejében meg szabotázst szimatol, és büntetőfeljelentést tesz a rendőrség nyomozói, meg hogy még nagyobb legyen a móka, néhány bíró ellen.

A belügyminisztérium csípőből reagált Fico fickóskodására. Roman Mikulec miniszter csapata emlékeztette a populista hordószónokot arra, hogy éppen a Smer korábbi jelöltjei tanúskodnak mindazzal kapcsolatban, ami a kormányzásuk idején zajlott. És a rendőrség végre szabadon végzi a munkáját, amit komoly adatokkal támasztanak alá.

Covid, Putyin és a többiek

Ugyancsak komoly tények szólnak arról, hogy a koronavírussal, meg a gyilkos ösztönű orosz államfővel súlyosbított életünket mennyire teszi még durvábbá a nagy szárazság. Ami miatt olyan kevés a víz a Dunában, hogy a bősi vízerőmű termelése megfeleződött, a hajókat meg nem merik teljesen megpakolni, mert azok a sekély folyókban megfeneklenek. Szegény európaiakat még az ág is húzza, főleg, ha hét ágra süt a nap, és esőfelhő meg nincs a láthatáron. Vagy mégis? A meteorológusok azzal biztatnak, már csak két napot kell aszalódni, aztán hétvégére megérkezik a lehűlés, és országszerte erős viharok várhatóak.

Pánik a piacon, tüzifa kell mindenkinek

Azonban a nyár nem mondta ki az utolsó szót, és a kánikula nem intett végső búcsút nekünk. Ettől még az emberek már javában pánikba estek, főleg az energiadrágulás miatt, így hát brutálisan megugrott a tűzifa iránti kereslet. Ez meg nagy hatással van a fafeldolgozó iparra, például a bútorgyárakra. A fafeldolgozók szövetsége szerint ennek következményeképpen jó minőségű, rönknek számító fákat is tűzifaként adnak el.

Ha a természet egy kicsit is a normalitás irányába húzna, akkor enyhe telet idézhetne elő. Akkor az oroszok energiahordozóira sem lennénk annyira ráutalva, a minőségi rönköket meg bespájzolhatnánk egy nyugisabb időszakra.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG