Lényeg Fico egyre többet tanul Orbántól, de a kormányhivatalt még nem meri „körbekordonozni”, mint példaképe a Karmelitákat

2023. november 20. - 18:29 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Fico egyre többet tanul Orbántól, de a kormányhivatalt még nem meri „körbekordonozni”, mint példaképe a Karmelitákat
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Egyet visszalépett Robert Fico a médiával folytatott harcban: várhatóan nem tiltja ki a neki nem tetsző szerkesztőségeket a kormányhivatalból, viszont bejelentette, hogy nem áll velük szóba. És ezt is megpróbálja jogilag is megindokolni:

a kormányhivatal által kiadott mai nyilatkozatban Fico azt állítja, hogy joga van „nem tájékoztatni” azt a médiát, amely nem garantálja az „igazságnak megfelelő, sokoldalú és gyors tájékoztatást”.

És Fico szerint ezt a Markíza televízió, a Sme, a Denník N és az Aktuality nem garantálják.

Mindez azonban már visszalépés, hiszen az első körben a szerkesztőségek akkreditációjának a visszavonása, pontosabban az „ellenőrzése” volt napirenden. Az akkreditáció megvonása azt jelentette volna, hogy be sem engedik ezeknek a szerkesztőségeknek a munkatársait a kormányhivatalba. Ugyan arról még nincs hír, hogy ez az „ellenőrzés” hogyan végződött, de ha az akkreditáció megvonását rendelnék el, akkor valószínűleg a mai nyilatkozatra nem lett volna szükség.

Fico azonban nem véletlenül lépett egyet hátra. A négy legnagyobb szerkesztőség teljes kitiltása védhetetlen lett volna külföldön és belföldön egyaránt, ráadásul velük már hónapok vagy akár évek óta nem kommunikál a Smer.

Emlékszünk, hogy Fico nem vállalta a részvételt a Markíza televízió miniszterelnöki vitájában, interjút sem adott nekik már évek óta.

A médiával folytatott „háború” azonban nem a tájékoztatásról, a tájékoztatás tisztaságáról, gyorsaságáról és pontosságáról szól, hiszen akkor elsőként a dezinformációs médiát kellene kitiltaniuk a kormányhivatalból.

Ez a háború ugyanolyan politikai üzenetet hordoz, mint egyes civil szervezetek rágalmazása vagy a sorosozás: „az országra támadó”, „jobbára külföldi zsoldban” álló ellenség képét akarják megrajzolni, akitől lehet védeni az országot.

És ha az ország helyzete a „bölcs kormányzásuk” ellenére romlani fog, akkor lesz kire fogni. Fico egyre jobb tanítványa Orbán Viktornak, igaz, még kordonnal nem meri elzárni az újságírókat a kormányhivataltól, mint Orbán a Karmelitáktól, és Peter Pellegrini házelnök sem ment még olyan messzire, mint Kövér László a magyar Országgyűlésben. Az irányt azonban már megtalálták.

Mégsem sikerült tökéletesre a migránsok elriasztása

A kormány újabb négy héttel, karácsonyig hosszabbította meg a határellenőrzést a szlovák-magyar határon. Az ok a migrációs hullám megállítása a határon. Pedig emlékszünk még, hogy a kabinet megalakulása, Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter kinevezése után néhány nappal ez mintha már „sikerült” volna: az emlékezetes éjszakai „erődemonstráció” után azt mondták, sikerült „elriasztani” a Magyarország felől közeledő „migránshadakat”, mert egyetlen menekültet sem fogtak el.

Most úgy látszik, mégsem sikerült tartós eredményt elérni, hiszen egészen december végéig maradnak a rendőrök a határon.

Igaz, azóta még egy háború kitört, és a kormány ezt észrevette: az újabb hosszabbítást az „izraeli helyzetre” való tekintettel rendelte el a Fico-kormány. Kérdés, hogy azok a palesztinok, akik Gázából sem tudnak kijutni, hogyan érhetnének el Szlovákiába?

Pellegrini még nem döntött, de nélküle megszűnhet a Hlas

Továbbra sem lehet biztosra venni, hogy Peter Pellegrini vállalja-e a megmérettetést, indul-e a köztársaságielnök-választáson jövő tavasszal. A Hlas elnökének ugyanis nemcsak azt kell mérlegelnie, hogy mekkora az esélye a győzelemre, hanem azt is, hogy az esetlege győzelme esetén mi vár a pártjára.

Egyes elemzők szerint ugyanis a Hlas nem élné túl Pellegrini távozását az elnöki palotába, nem tudná őt pótolni a pártelnöki poszton.

A Smer pedig szívesen átvenné a széthulló párt képviselőinek legalább egy részét, a szavazóit pedig teljes egészében.

A Fico-kormány már nem is titkolja az adóemeléseket

Aki azért választotta Robert Ficót, mert azt hitte, vele elkerülhető lesz a megszorítás, alaposan tévedett. Arról ugyan még semmi hírünk, hogy jövőre mekkora árkompenzációt biztosít a kormány az energiaárakhoz, elsősorban a földgáz árához, de azt már tudjuk, hogy több adó biztosan emelkedni fog.

Egyelőre még csak a kevésbé fájdalmas emeléseket, az alkohol és a dohány jövedéki adójának emelését erősítette meg Ján Richter, a Smer frakcióvezetője,

de várhatóan emelkedik majd az ingatlanadó és a jövedelemadó is mértéke is, és nem lehet kizárni az áfa általános emelését sem. Ez utóbbi már sokkal jobban fájna mindenkinek.

Lajos P. János

Címkék: LÉNYEG