Lényeg Fico jól „bemutatkozott” Prágában, csak Čaputovának köszönheti, hogy a cseh elnök nem mutatott neki ajtót

2023. november 24. - 18:30 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Fico jól „bemutatkozott” Prágában, csak Čaputovának köszönheti, hogy a cseh elnök nem mutatott neki ajtót
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Több rekordot is felállíthat a parlament a Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter elleni bizalmatlansági indítvány tárgyalása során: ez lehet például a leghosszabb ülés, amelyen egy miniszter leváltásáról tárgyalnak, vagy ez lehet az az ülés, amelyiken a legtöbb koalíciós miniszter és képviselő szólal fel. Az már most biztos, hogy több miniszter szólal meg és többször, mint például néhány napja, a kormányprogram tárgyalása során. Akkor a négy tárgyalási nap alatt – Robert Fico felvezetését és rövid záróbeszédét kivéve – csak Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter kért néhányszor szót.

Šutaj Eštok mellett azonban a kormányfő mellett két nap alatt már kiállt Robert Kaliňák (Smer) védelmi, Richard Raši (Hlas) régiófejlesztési és Richard Takáč (Smer) mezőgazdasági miniszter is, és természetesen felszólalt maga az érintett miniszter, Matúš Šutaj Eštok.

Az ellenzék szerint sokkal Šutaj Eštok jobban tenné, ha inkább hallgatna, mert minden megszólalásával jobban megerősíti az ellenzéket abban, hogy nem volt hiba a „kétnapos” miniszter elleni bizalmatlansági indítvány.

Az ugyanis már biztosan rekord – valószínűleg világrekord is –, hogy két nappal azután kezdeményezik a belügyminiszter leváltását, hogy a kormány – és benne a miniszter is – bizalmat kapott.

Pellegrini vezet, pedig még nem is hivatalos jelölt

Peter Pellegrini nyerné a köztársaságielnök-választás első fordulóját, pedig még hivatalosan be sem jelentette indulását a választáson.

Az AKO közvélemény-kutató ügynökség felmérése alapján Pellegrini 40 százalékot kapna, a második helyezett Ivan Korčok mintegy 30 százalékon áll.

A többi jelöltnek 10 százalék alatti támogatást mértek. A választáson biztosan indul még Štefan Harabin és Ján Kubiš, a KDH pedig várhatóan Miriam Lexmann EP-képviselőt indítja. A Szövetség is ígéri, hogy lesz magyar jelölt, de a nevét legkorábban december 9-én árulják el.

Fico jól „bemutatkozott” Prágában

Robert Fico első hivatalos külföldi útja – a szlovák miniszterelnök bevett szokása szerint – Prágába vezetett, de ott nem fogadta őt mindenki kitörő örömmel. Cseh lapok szerint Petr Pavel cseh köztársasági elnök nem is akart vele találkozni, csak Zuzana Čaputová államfő noszogatására állt rá, hogy fogadja Ficót.

A Smer elnöke ugyanis nem hazudtolta meg magát, úgy viselkedett, mint 89 előtt egy bunkó járási kommunista párttitkár: az időpontról sem volt hajlandó tárgyalni, pedig az nem felelt meg sem a cseh képviselőház, sem a szenátus elnökének és nem volt túl optimális Petr Pavel elnöknek sem.

Egyedül a cseh miniszterelnöknek, Petr Fialának nem volt gondja az időponttal.

Ráadásul Fico ugyanerre a napra szervezte meg magának a találkáit Milos Zeman és Václav Klaus korábbi elnökökkel, valamint Andrej Babiš volt miniszterelnökkel is. És hát ez a három ember nem túl kompatibilis a jelenlegi cseh vezetéssel. Viszont Fico biztosan jobban érzi magát a putyinbarát Klausszal és Babišsal, mint Petr Pavellel vagy Petr Fialával.

Elkezdődött a négynapos tűzszünet Gázában

Ma reggel megkezdődött a tűzszünet a Gázai övezetben, és délután a Hamász 13 Izraelből elrabolt túszt átadott a Vöröskeresztnek. Ennek fejében Izrael első körben 39, izraeli börtönben fogvatartott palesztin nőt és fiatalkorú rabot enged szabadon.

A négynapos tűzszünet során a Hamász összesen 50 izraeli túszt ad át, Izrael pedig 150 fogva tartott nőt és fiatalt enged szabadon.

A tűzszünet idején felgyorsul a humanitárius segély és az üzemanyag szállítása is a Gázai övezetbe, a pénteki nap folyamán több mint 60 teherautónyi segély érkezett az egyiptomi határon át az övezetbe.

Az izraeli hadsereg figyelmeztet, hogy a háborúnak még nincs vége, a célja továbbra is a Hamász teljes felszámolása.

A Hamász az október 7-i támadása során mintegy 1200 izraeli állampolgárt ölt meg és több mint 200 túszt, köztük gyerekeket és időseket hurcolt magával a Gázai övezetbe. Az izraeli hadsereg válaszul benyomult az övezetbe, a harcoknak a Hamász állítása szerint már csaknem 15 ezer palesztin esett áldozatul.

Lajos P. János

Címkék: LÉNYEG