Lényeg A főügyész nagyon kiakadt a köztársasági elnökre, Fico pedig folyamatosan hazudik a menekültekről

2023. szeptember 18. - 19:02 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: A főügyész nagyon kiakadt a köztársasági elnökre, Fico pedig folyamatosan hazudik a menekültekről
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Nagyon haragszik Maros Žilinka főügyész a köztársasági elnökre, mert az nem tartja kizártnak, hogy fegyelmi eljárást indít ellene. Ennek a vége akár az is lehet, hogy Žilinka pozíciója veszélybe kerül, mivel a fegyelmi eljárás vége akár a leváltása is lehet.

Nem eszik azonban olyan forrón a kását, a főügyészt nagyon nehéz leváltani, és most még az első lépés előtt vagyunk. A leváltásához ugyanis az kell, hogy a már említett fegyelmi eljárásban elmarasztalják a főügyészt, majd ez alapján a parlament kérje a köztársasági elnöktől a leváltását.

A fegyelmi eljárás azonban még el sem kezdődött, a köztársasági elnök egyelőre csak „anyagot gyűjt”. Azt kérte ugyanis a főügyésztől, hogy tájékoztassa arról, hány esetben döntött a sokat vitatott 363-as paragrafus alapján, akár a büntetőeljárás leállításáról, akár annak folytatásáról.

Žilinka – vagy valamelyik általa meghatalmazott helyettese – ugyanis előszeretettel nyúl ehhez az eszközhöz, és általában azokban az ügyekben segít, amelyek Robert Fico valamelyik közeli munkatársát veszélyeztetik. Elég, ha csak Robert Kaliňák volt belügyminiszterre vagy Peter Kažimír, nemzeti bank jelenlegi elnökére gondolunk.

A főügyész ezt megtagadta, azzal védekezik, hogy a köztársasági elnök nem a felettese, hogy csak úgy utasítgassa. Zuzana Čaputová szerint azonban a vita arról szól, hogy a főügyész köteles-e tájékoztatni az államfőt a döntéseiről annak érdekében, hogy az államfő rendesen elláthassa az alkotmányos jogköreit. Az pedig vitathatatlan, hogy a főügyész elleni fegyelmi eljárás megindítása az államfő egyik fontos jogköre.

Žilinkát most konkrétan az paprikázta fel, hogy a köztársasági elnök az Alkotmánybíróságot kérte meg, hogy döntsön: a főügyésznek együtt kell-e működnie az államfővel, vagyis teljesítenie kell-e kéréseit.

De ha az AB most a köztársasági elnöknek ad is igazat, még akkor is csak ott tartunk, hogy a főügyésznek ki kell adnia azokat a dokumentumot, amely alapján – talán – fegyelmi eljárás indítható ellene…

Žilinka talán mégsem lenne köztársasági elnök

A főügyésznek azonban volt egy érdekes mondata is a rendkívül hosszú „sajtónyilatkozatában”:

„A személyem elleni, gyakorlatilag napi szintű támadások arra késztettek, hogy mérlegeljem azt, amit egyébként nem mérlegeltem volna” – növelte a személye körüli homályt Žilinka.

Ezt sokan úgy értették, hogy a főügyész az államfői posztra pályázik, indulni akar a jövő évi választáson, hiszen korábban voltak már ilyen hírek. Estig tartott a találgatás, Žilinka ekkor kitette a Facebookra, hogy a mérlegelésének nem tárgya az indulás az elnöki posztért. Azt viszont nem árulta el, hogy akkor mit mérlegel, miért kell izgalomban tartania a „fél országot”.

Fico nem áll le a hazugsággyártással

Ahány smeres sajtótájékoztató, annyi hazugságcunami, legalábbis ez derült ki Hamran István mai sajtótájékoztatójából. Az országos rendőrfőkapitánynak újra Fico és „szárnysegédje”, Tibor Gašpar hétvégi hazugságait kellett helyretennie. A Smer azt állította, hogy a rendőrség 100 ezer űrlapot rendelt még Roman Mikulec minisztersége idején, olyat, amilyet most a menekülteknek kell kiállítania a rendőröknek. Illetve Fico videón bemutatott egy furgont is az ipolysági határátkelőn, amely szerinte menekülteket szállított, rendőr pedig sehol a láthatáron, legalábbis a Smer elnöke szerint.

Ehhez képest a rendőrség egyetlen nyomtatványt sem vásárolt – egyszerűen kinyomtatják a menekült adataival kitöltött dokumentumot egy üres lapra, a bemutatott furgon sofőrje éppen autópálya-matricát vásárolt, Ficót pedig látta a helyszínen lévő rendőrjárőr.

A rendőrfőnök egyébként újra elmondta, hogy akkor sem tudnák lezárni a szlovák-magyar határt, ha minden rendőr, még ő is, a menekültekre „vadászna” a zöld határon. Sőt, akkor sem, ha a jelenleginél ötször több rendőr állna rendelkezésre. És akkor mi lenne az olyan bűnözőkkel, mint a 22 éves pozsonyi egyetemista lány elrablója, akit néhány nap alatt kerített kézre a rendőrség. Hamran ugyanis biztosa benne, hogy a rendőrség a valódi elkövetőt tartóztatta le.

Lajos P. János


Választási videóinterjú minden nap 18 órától a Paraméteren egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink:

Címkék: LÉNYEG