Lényeg Ha így megy tovább, csak a lakosság harmada lesz beoltva, viszont csaknem 600 ezren írták alá a Smer és a Hlas népszavazási kezdeményezését

2021. május 3. - 20:47 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Ha így megy tovább, csak a lakosság harmada lesz beoltva, viszont csaknem 600 ezren írták alá a Smer és a Hlas népszavazási kezdeményezését
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Félreverte a harangokat Róbert Suja az Egészségügyi Információs Központ (NCZI) igazgatója, aki szerint, ha ez így megy tovább, akkor csak a lakosság harmada fogja beoltatni magát a COVID ellen. Ez pedig édeskevés a társadalmi immunitás eléréséhez, ahhoz legalább ennek a duplájára lenne szükség.

Nyugodtan olthatták volna a tiniket is

Megmutatkozott az is, hogy teljesen feleslegesen törölték az oltásra már behívott tinédzserek időpontjait, mivel velük együtt is kevesebb, mint 260 ezer ember regisztrált, miközben májusban csak Pfizerből egymillió adag vakcina érkezik.

„Nem tudom elképzelni, hogy a következő hetekben ne jutna vakcinához mindenki, aki regisztrált” – mondta Suja,

emlékeztetve, hogy milyen alacsony az oltás iránti érdeklődés. A 260 ezer regisztrált fele ráadásul csütörtökön jelentkezett be a rendszerbe, vagyis akkor, amikor megnyílt a lehetőség a fiatalok előtt. Szerinte inkább örülni kellene, hogy ilyen nagy az érdeklődés a fiatalok körében az oltás iránt.

Hétfőtől az ország nagy részén már nem égetjük a pénzt a kötelező teszteléssel

Május 3-ától már csak 10 járás bordó besorolású, az ország nagy része piros vagy még ennél is enyhébb, rózsaszín besorolást kapott. Ezzel megszűnt a tesztelési kötelezettség is a legtöbb helyen, amivel elég sok pénzt tudunk megtakarítani, hiszen eddig csaknem félmilliárd eurót költöttünk az antigén tesztekre és a tesztelésre.

Az említett rózsaszínű és piros járásokban nem kell negatív teszt akkor sem, ha üzletbe, étterembe vagy konditerembe megyünk.

Nincs szükség negatív tesztre a munkába járáshoz sem, teszt csak azoknak kell, akik a kijárási tilalom ideje alatt, vagyis este 21 és éjjel 1 óra között mennek munkába vagy jönnek meg onnan. Nekik a piros járásokban 14, a rózsaszínűekben 21 napnál nem régebbi tesztre van szükség ilyenkor.

A tesztelés főleg az utóbbi időben vált rendkívül drága megelőző intézkedéssé, hiszen sok helyen több tízezer tesztből csak néhány pozitív mintát találtak. Ha ezer tesztből egy pozitív, akkor az azt jelenti, hogy 5 ezer eurót költünk egy beteg megtalálására, csak a tesztek árát figyelembe véve, ha tízezerből egy, akkor 50 ezer eurót. A mobil mintavételi pontok fenntartása is több mint 70 millió eurójába került eddig az országnak.

Június közepéig újraindul a népszámlálás

Újabb lehetőséget kaptak a népszámlálásba való bekapcsolódásra azok, akik február 15. és március 31. között nem töltötték ki a népszámlálási ívet.

Mától június 13-ig, vagyis hat hétig népszámlálási asszisztens segít majd az ív kitöltésében azoknak, akiknek ez egyedül nem sikerült.

A népszámlálási pontokat az önkormányzatok alakították ki, náluk lehet érdeklődni arról is, hogy mikor tudják fogadni az érdeklődőket. A népszámlálási asszisztens kérésre házhoz is megy, ami elsősorban a beteg, a házukat, lakásukat elhagyni nem tudó embereknek jelent majd segítséget.

Čaputovára újabb nehéz döntés vár, és várhatóan lesz egy újabb – felesleges – népszavazás

A köztársasági elnöknek hamarosan döntenie kell, hogy kihirdeti-e a népszavazást az előrehozott parlamenti választásról, vagy előbb megkérdezi az Alkotmánybíróságot a népszavazási kérdés alkotmányosságáról. A Smer és a Hlas csaknem 600 ezer támogató aláírást gyűjtött, és arról szeretnék megkérdezni az emberek véleményét, hogy lerövidítsék-e a parlament mandátumát. Több alkotmányjogász szerint azonban erről a kérdésről nem lehet népszavazást kiírni.

Zuzana Čaputová most megteheti, hogy megkérdezi erről az Alkotmánybíróságot, amivel természetesen még jobban magára haragítja a Smert és a Hlast, amelyek már most sincs túl jó viszonyban az államfővel.

Szlovákiában eddig nyolc népszavazás volt, de csak egy – az Európai Unióhoz való csatlakozásunkról szóló – volt eredményes. Az is csak hajszál híján, a részvétel ugyanis csak kicsivel lépte túl a minimálisan szükséges 50 százalékot. Vagyis kicsi az esélye annak, hogy a Smer és a Hlas népszavazáson le tudja majd váltani a jelenlegi kormányt, persze a kabinetben uralkodó állapotok alapján az sem kizárt, hogy a kormány magától megbukik még a népszavazás előtt.

Eduard Heger kormánya szinte biztosan bizalmat kap

A kormány bukása azonban most még – legalább néhány napig – biztosan nem fenyeget. Sőt, így néhány órával a a bizalmi szavazás előtt borítékolható, hogy parlament hétfőn alkotmányos többséggel fogja támogatni a Heger-kormányt. A viták azonban már jelentkeznek az egy hónapja újjáalakult kabinetben, elég, ha csak az áfakulcs növelésére, vagy az előzetes fogság szabályainak enyhítésére gondolunk.

Lajos P. János