Lényeg Heger azt üzeni, hogy az embereknek nem kell félniük az energiaáraktól, Putyin meg azt, hogy mindenki rettegjen, mert jönnek az oroszok

2022. szeptember 21. - 21:16 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Heger azt üzeni, hogy az embereknek nem kell félniük az energiaáraktól, Putyin meg azt, hogy mindenki rettegjen, mert jönnek az oroszok
Fotó: TASR/AP

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Hét hónappal azt követően, hogy Vlagyimir Putyin mondvacsinált ürügyre hivatkozva megtámadta a független Ukrajnát, az oroszok elmeháborodottként viselkedő államfője most szerdán emelte a tétet. A rettegettnek tartott, de inkább csak bénázó orosz hadsereg képtelen lépést tartani a hazájukat modern, nyugati fegyverekkel elszántan védő ukránokkal, ezért részleges mozgósítást rendeltek el a földkerekség legnagyobb országában. Meg megfenyegették az egész világot, hogy mindenki tartsa tiszteletben azt, hogy az lesz, amit Moszkva akar. Akinek meg nem tetszik, azt majd atomjaira tépik. Ez az idióta hozzáállás meg már a kínaiaknak sem annyira tetszik, emiatt meg párbeszédre kérik az agresszort, meg az áldozatát.

Ha kell, jöhet a szükséghelyzet

Az előbbinek a lelkén szárad, hogy megugrott az energiahordozók ára, és hogy a szankciók által semennyire nem érintett földgázzal zsarolják fél Európát. Szlovákiában is folynak a találgatások, hogy most akkor a területrabló oroszok miatt mennyi is lesz a rezsi. De legalább a szlovák kormány már elfogadta az energetikai törvény módosítását, amely lehetővé teszi, hogy szükséghelyzetet hirdessen, ha elszabadulnak az energiaárak. A döntéshozók azonban még mindig nem tudják, mennyit fizetünk majd jövőre a gázért és a villanyért. Ettől még a kormányfő azt üzeni minden polgárnak, hogy nem kell félniük. A cégnek meg azt, hogy nem hagynak senkit sem a slamasztikában. Eduard Heger megígérte azt is, hogy idén nem nőnek az árak, azok ugyanazon a szinten maradnak, mint az év elején, mert az egész évre érvényes az árplafon.

Munkaerőpiaci bizonytalanság

És ahogy az energiaárak is tartják még magukat a háztartások számára, a munkanélküliségi adatok sem romlanak kapásból. Sőt, azok augusztusban enyhén javultak is. Pedig vannak arra utaló jelek, hogy Oroszország ukrajnai inváziója következtében visszatér a bizonytalanság a munkaerőpiacra. A vállalatok meg joggal aggódnak az energiaárak miatt, és a világszerte növekvő pénzromlás visszafogja a keresletet itthon és külföldön egyaránt. Egyes szakértők úgy látják, az infláció és a háború okozta válság még nagyobb veszélyt jelent a vállalkozásokra, mint a járvány volt.

Kollárék blokkoltak

Közben a kisebbségivé zsugorodott kormány maradék pártjai között sincs minden rendben. Ezúttal a Sme rodina tett keresztbe a legerősebb kormánypárt, az OĽaNO törekvésének. Ugyanis Boris Kollár mozgalma szerdán blokkolta az egyik vitatott paragrafus módosítását a parlamentben, és így egyetlen szavazat híján maradt az a rendelkezés, ami lehetőséget ad a főügyésznek arra, hogy bárkit kihúzzon a csávából, ha összeütközésbe kerül a törvénnyel. Tavaly éppen a Sme rodina jelöltjének, Vladimír Pčolinskýnak is segített ez a jogi lehetőség egy korrupciós ügyben, így Kolláréknak nagyon is megfelel, ha marad ez a csodaparagrafus a helyén. Ami azonban Igor Matovičéknak annyira nem jön be.

Béremelés a láthatáron

Ettől még a kabineten belül ez a két párt a maradék féllel meg tudott egyezni abban, hogy elfogadják az egészségügyi dolgozók béremelésére vonatkozó javaslatot. A tervezettel a szaktárca az egészségügyi dolgozók hiányára, illetve a szakma iránti érdeklődés csökkenésére reagál. Céljuk, hogy megakadályozzák a szlovákiai egészségügyi szakemberek külföldi munkavállalását, illetve a csoportos felmondásokat, aminek a lehetősége már hosszú hetek óta a levegőben lóg. Tehát most majd a parlament dönt arról, hogy a következő év elejétől számítva normálisan megfizetik-e a koronavírusos járvány miatt amúgy is leharcolt egészségügyiseket, vagy a képviselők jelzést küldenek feléjük, hogy keressenek inkább a szomszédos Csehországban egy jobban fizető munkahelyet.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG