Lényeg Hiába igyekezett Matovič, túlélhetjük az orvosok lázadását. És jön egy új adó is, ami segíthet kifizetni az energiaszámláinkat 

2022. november 30. - 21:29 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Hiába igyekezett Matovič, túlélhetjük az orvosok lázadását. És jön egy új adó is, ami segíthet kifizetni az energiaszámláinkat 
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Jobb későn, mint soha - gondolhatták az érintett felek, és az utolsó pillanatban a kormány megegyezett az orvosszakszervezettel, aminek értelmében kétezernél is több tiltakozó orvos visszavonja a felmondását. Így talán nem omlik össze a szlovák egészségügy, és kényszerből még külföldi kezelésre sem küldik a hazai pácienseket, mert november utolsó napján megkötötték a várva várt megállapodást. Ha a tárgyalófelek szerdán nem csaptak volna egymás tenyerébe, legalább 2100 doki csütörtökön már nem ment volna munkába, az meg irgalmatlan felháborodást okozott volna. Azonban már kora este érkeztek a biztató jelek, amikor a parlament elfogadta az orvosbérek emeléséről szóló törvényt, ami csak egy volt a számos követelés közül. Aztán jött a nagy megegyezés, ami érinti például a kórházak adósságállományának rendezését és állítólag annyira megsegíti az egészségügyi rendszert, hogy a szakértők egyenesen a kórházi ellátás színvonalának növeléséről beszélnek. De nem csak erről. A szakszervezet vezetője abban is bízik, hogy a fiatal orvosokat sikerül itthon tartani, és a külföldön dolgozók közül pedig sokakat hazacsábítani.

No Matovič, no cry

Hogy a korábban beharangozott egészségügyi katasztrófa helyett már ilyenekről lehessen filozofálni, ahhoz persze az is kellett, hogy a tárgyalások utolsó fordulóin a pénzügyminiszter már ne vegyen részt. Mert Igor Matovič már csak ilyen. Minden konfliktust túl személyesen vesz, és most még attól sem riadt vissza, hogy a parlamentben megpróbálja megfúrni saját kormánya és az orvosok érdekvédelmi szervezete közötti megállapodást, mert ő ellenezte a bérek emelését, és a kedvezményezetteket simán lezsarolózta. Ettől még nélküle sikerült rendezni a dolgokat, és szerda este már olyan hírek érkeztek a fővárosból, hogy például a Pozsonyi Egyetemi Kórházban szinte minden orvos jelezte maradási szándékát, ezért az intézmény továbbra is a normál üzemmódban működik, és teljes körű egészségügyi ellátást fog biztosítani.

Ideiglenes lenne a különadó

A kabinet mással is foglalkozott, nem csak a fehérköpenyesekkel. A kormány szerdán rábólintott az úgynevezett szolidaritási hozzájárulásra, és ennek értelmében az energiaszektorban és finomítóiparban tevékenykedő vállalatoknak támogatniuk kell majd az energiaválság elleni küzdelmet. Azaz fizetniük kell, nem is keveset. Az elképzelés szerint ideiglenes jelleggel 70 százalékos különadót vezetnének be a szóban forgó cégek számára, és a bevételt az állam a háztartásoknak osztaná szét. Több mint fél milliárd eurónyi pénzről lehet szó, nem filléres ügy ez.

Nem tart örökké az árzuhanás

De ha az lenne, azt is figyelemmel követnénk. Mert mondjuk itt van az üzemanyagok ára, ami mindenkit érint. Szerdától tudatosíthatjuk azt is, hogy azóta, hogy az oroszok belefogtak legújabb területrabló hadjáratukba, nem volt olyanra példa a szlovákiai benzinkutakon, mint amit most tapasztalhatunk. Az elmúlt két hétben ugyanis az üzemanyagárak a február 24-e előtti szintre csökkentek. Az elemzők ugyanakkor felhívják rá a figyelmet, hogy az "árzuhanás" a kutakon nem tarthat az örökkévalóig, ugyanis ahogy életbe lép a december 5-től esedékes kőolajembargó, a felhalmozott tartalékok elfogyhatnak, és megugorhat a kereslet a nyersanyagok iránt. Ez pedig egyet jelent a drágulással.

Mikulec mindenre felkészült

Közben a parlamenti ellenzéknek semmi sem drága, és főleg nem a belügyminiszter pozíciója. A Smer a megbízatási időszak elejétől rá van kattanva arra, hogy Roman Mikulecet elmozdítsa a bársonyszékből, mert Robert Ficóéknak nem jön be az, hogy a rendőrség állandóan a múlton rágódik, ami miatt több Smerhez közeli arc érezheti magát veszélyben. Most azt mondják, a főhivatalnok csődöt mondott a migrációs válság kezelésében, ezért kell mennie. Mikulec azonban állítólag már felkészült minden eshetőségre, hiszen nem nőtt oda a belügyminiszteri székhez. A gondolathoz, hogy meg kell válnia a tisztségétől, Mikulec már amúgy is hozzászokhatott. A december elsejei kísérlet lesz ugyanis a nyolcadik alkalom, hogy a parlament ajtót mutathat a miniszternek. És az ilyen úri huncutság mindig próbára teszi a kisebbségben kormányzó koalíció szervezőkészségét.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG