Lényeg Hiába lett kicsit olcsóbb az üzemanyag, júliusban újabb csúcson az infláció

2022. augusztus 15. - 20:32 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Hiába lett kicsit olcsóbb az üzemanyag, júliusban újabb csúcson az infláció
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Júliusban újabb rekordot ért el az infláció, egy évvel ezelőtt átlagosan még 13,6 százalékkal kaptunk többet a pénzünkért. Az infláció folyamatosan gyorsult az utóbbi hónapokban, júniusban még „csak” 13,2 százalékos volt a pénzromlás.

A legsúlyosabban a nyugdíjasokat érinti a drágulás, az úgynevezett „nyugdíjaskosár” ugyanis 14,7 százalékos drágulást mutat.

Ehhez sokat hozzátesz, hogy a leggyorsabban az élelmiszerárak emelkedtek: egy évvel ezelőtt még 20 százalékkal fizettünk kevesebbet az élelmiszerüzletekben ugyanannyi áruért. Az élelmiszerek közül is a hús és a hústermékek, a pékáru, valamint az olajok, zsírok ára emelkedett.

Az árak emelkedését nem nagyon fogta vissza az sem, hogy az üzemanyagok ára júliusban csökkent. A Szlovák Nemzeti Bank elemzői szerint azonban mérsékelt optimizmusra ad okot, hogy az infláció ugyan a csúcson van, de az előző hónaphoz képest már kisebb volt az emelkedés, mint az előző hónapban. Az élelmiszerek ára azonban még az év végéig emelkedni fog.

Kisebbségi kormány? Ahhoz is kellene az SaS

Csak az SaS támogatásával tudná elképzelni Boris Kollár (Sme rodina) a kisebbségi kormányzást. Ha viszont az SaS és az ellenzéki pártok miatt rendre határozatképtelen lenne a parlament, Kollár szerint ki kell mondani, hogy tartósan így lehetetlen a kormányzás.

„Akkor ki kell állni az emberek elé és bevallani, hogy nem tudjuk folytatni, jöjjön az előrehozott választás” – jelentette ki a Sme rodina elnöke.

Szerinte ilyen időkben, amikor egyre drágul az élelmiszer és az energia, a kormány nem teheti meg, hogy csak „fűt és világít”, mert az embereken kell segíteni. Az SaS eddig kizárta, hogy támogatná a hárompárti, kisebbségi kormányt. Sőt, több képviselője is kijelentette, hogyha az ellenzék kezdeményezné Igor Matovič pénzügyminiszter leváltását, akkor azt megszavaznák. A koalíciós pártok képviselői egyébként szombaton találkoznak újra. Ha augusztus végéig nem sikerül megegyezniük, akkor az SaS miniszterei benyújtják lemondásukat.

Csak ötpárti koalíció állíthatná meg a Smert és a Hlast, ez szinte esélytelen

A legfrissebb felmérés szerint nem lenne könnyű egy Smer és Hlas nélküli kormányt összerakni, ha most lennének a választások. Ehhez ötpárti koalíciót kellene létrehozni – SaS, PS, OĽaNO, Sme rodina és KDH –, vagyis a fasiszták és a két említett párt kivételével minden más parlamentbe bejutó pártnak össze kellene fognia.

Azt azonban a jelenlegi válság alapján kizárhatjuk, hogy az SaS és az OĽaNO képes legyen koalícióra lépni.

A Denník N számára az Ipsos közvélemény-kutató ügynökség által készített felmérés alapján magyar párt nem jutna be a parlamentbe, a Szövetség csak 2,1 százalékon áll.

Ősszel jöhet a járvány újabb hulláma

A napokban már lecsengőben van a júniusban indult, enyhe nyári COVID-hullám, az elmúlt két hétben csökken mind a fertőzöttek, mind pedig a kórházban kezeltek száma. A szakemberek szerint azonban a COVID-tól egy ideig még nem szabadulunk, de a következő hullám akár a jelenleginél is enyhébb lehet. Az egészségügyi kormányzat sem számol ezért komolyabb megszorításokkal.

Ján Mikas országos tisztifőorvos szerint a jelenlegi előírások maradhatnak érvényben az őszi hónapokban is, vagyis a kórházakban, egészségügyi intézményekben és a szociális otthonokban lesz kötelező a maszkviselés.

A következő hullám erejét befolyásolja az is, hogy a lakosság nagy része – az oltásnak vagy a betegség leküzdésének köszönhetően – mára immunis, így nem kell tartani az egészségügyi rendszer túlterhelésétől. Szeptember végén érkezhet meg az országba az első, omikron ellen kifejlesztett vakcinák, addig elsősorban az idősebb és immunhiányos páciensek beoltását javasolják.

Lajos P. János

Címkék: LÉNYEG