Lényeg Hol vannak a bérlakások? Hát az óriásplakátokon!

2022. augusztus 16. - 20:24 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Hol vannak a bérlakások? Hát az óriásplakátokon!
Mennyi marad a pénztárcánkban? (Fotó: TASR)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


A keddi hírek a szokásosnál kevésbé szóltak a belpolitikai torzsalkodásokról, ennél jóval húsbavágóbb témákkal volt tele a sajtó. Kiderült, mennyit kell majd fizetni a bérlakásokért, hiszen a Sme rodina ismét elővette kedvenc vesszőparipáját. Szlovákiában hétszer annyiba kerül az áram, mint tavaly, ezért nem csoda, hogy alig tudunk valamit félretenni nyugdíjkiegészítésként.

„A bérlakások valóra váltak” – csak ez nem igaz

Amikor nemrég országszerte megjelentek a kormánypárti Sme rodina óriásplakátjai, melyeken a pártelnök, Boris Kollár büszkén hirdeti, hogy „A bérlakások valóra váltak”, a figyelmetlen szemlélő azt hihette, hogy a házelnök portréja mögé montírozott lakóházak már várják az első bérlőket. Ez persze mindössze egy ordas hazugság lett volna a kormánypárti politikus részéről, ha – apróbb betűkkel – nem állt volna az is a plakátokon, hogy a bérlakásépítésről szóló törvény elfogadását ünnepli a Sme rodina.

Kollár örömittas fizimiskája tehát legalábbis megtévesztő volt, mivel bárki úgy gondolhatta, a Sme rodina választások előtti ígéretének megvalósulását hirdetik az óriásplakátok. Hiszen még jól emlékezünk a 2020-as parlamenti választás politikai kampányára, amelynek legfőbb pontja éppen a bérlakásépítés volt. Kollár azt ígérte, évi 25 ezer bérlakás épül majd, ha pártja bekerül a kormányba. Nos, a Sme rodina idestova két és fél éve tagja a koalíciónak, azonban azóta nemhogy 50 ezer, egyetlen bérlakás sem épült, és még csak az alapok ásását sem kezdték meg.

Ehhez képest Kollár kedden kijelentette, 40 ezer bérlakás építését tervezik, és az elsők kivitelezésének – figyelem – már jövőre neki is látnak. Ez aztán a tempó, csettinthet bárki elismerően, ez ám a politikus: nem rest nagyot ígérni! És mintha már csak a kulcsok átadása és a beköltözés következne, Kollárék azt is részletezték, mennyi lesz majd a (seholsincs) lakások bérleti díja. Ez – mint megtudtuk – régiónként különböző összeg lesz. Míg Pozsonyban egy háromszobás lakás bérleti díja havi 658 euró lehet, addig Eperjes megyében ez az összeg valószínűleg csak 391 euró lesz.

Ez tényleg nagyon jól hangzik, még ha már most világos is, hogy ezeket a számokat csak az ujjukból szopták kedvenc kormánypárti politikusaink. A vágtázó infláció, az egekbe szökő energia- és építőanyagárak mellett ugyanis lehetetlen euróra pontosan kikalkulálni, mennyit kell majd fizetniük a reménybeli bérlőknek a lakásokért, amelyeket majd valamikor jövőre talán elkezdenek építeni.

Luxuscikk lehet jövőre a villanyáram

Azt pedig a saját pénztárcánkon tapasztaljuk nap mint nap, hogy az előbb említett infláció nem álhír vagy dezinformáció. A legújabb, kedden közzétett számok is rendkívül riasztóak: a tőzsdei adatok szerint hétfőn 504 euró volt a villamos energia megawattóránkénti ára Szlovákiában. Hogy ezt viszonyítani tudjuk, tavaly ez az ár 70 euró volt, vagyis egy év alatt meghétszereződött a villany tőzsdei ára.

Azt most még csak találgathatjuk, mennyivel többet fogunk fizetni jövőre az áramért, mindenesetre az állam megállapodott a szolgáltatókkal, hogy ársapkát húznak a villamos energiára, így mi azért nem fogunk hétszer annyit fizetni érte, mint tavaly.

A pénzügyminisztérium és a gazdasági tárca néhány hónapja aláírt egy memorandumot a drasztikus áremelkedéseket megfékezendő. Ezzel lényegében egy árplafont jelentettek be a lakossági villanyáram árára vonatkozólag, hogy ne ugorjon meg hirtelen a villanyszámlánk.

A többletköltség viszont így is évi több száz euró lesz, vagyis aki mostanáig mondjuk évi 1000 eurót világított és tévézett el, az jövőre várhatóan 2700 eurót fizet majd ugyanezért. Érdemes lesz tehát eloltani a villanyt, ha kimegyünk a szobából, és a klímát sem kell feltétlenül 19 fokra állítani a rekkenő nyári hónapokban.

Alig tudunk valamit félretenni

Mire tehát kifizetjük a villanyszámlát, jóval kevesebb pénzünk marad minden másra. Például arra, hogy félretegyünk egy kisebb összeget, számolva azzal, hogy mire nyugdíjasok leszünk, járandóságunk alig lesz elég valamire. Az állam nyugdíjpolitikája ugyanis – hogy ne legyünk vulgárisak – legalábbis esetleges. Ezért saját jól felfogott érdekünk, hogy ne számítsunk az állam által majdan folyósítandó nyugdíjra, hanem amikor csak lehetőségünk van rá, mi magunk tegyünk félre valamicskét öregségünkre.

Egy kedden napvilágot látott felmérés szerint Szlovákiában a megkérdezettek 47 százaléka szinte semmit nem tesz félre időskorára. Az egyik munkaközvetítő honlap 4700 megkérdezett bevonásával végzett felmérést, ebből derült ki, hogy a takarékoskodók 59 százaléka havonta kevesebb, mint 100 eurót tud félretenni. Nem is csoda, hiszen a szlovákiai átlagbér a legalacsonyabbak közé tartozik az Európai Unióban. Ez tehát nem meglepő, annál inkább, hogy a megkérdezett takarékoskodók 7 százaléka havi 500 eurót tud megspórolni nyugdíjas korára.

A bankigazgatók és nagyvállalkozók tehát nyugodtan alhatnak.

Juhász László

Címkék: LÉNYEG