Lényeg Így kötik Matovičot a „karóhoz” – kormányzati aláröhögős sitcom szlovák módra

2022. augusztus 12. - 19:19 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Így kötik Matovičot a „karóhoz” – kormányzati aláröhögős sitcom szlovák módra
Amikor még "szájkosarat" hordtak a felek - TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


A sitcom, azaz SZITuációs KOMédia röhejes, többnyire aláröhögős hülye élethelyzetekből, gagyi, valamint abszurd poénokból építkező kommersz tévés műfaj. Szlovákiai producerei egyszersmind szereplői az aktuális kormánykoalíció pártjainak politikusai. Akik talán kevesebb kárt okoznak, ha nem kormányt alakítanak, hanem Monty Python után szabadon a Hülye (El)Járások Minisztériumát… Amely tényen csak addig röhögcsélhet gondtalanul a publikum, amíg le nem esik neki, hogy a bőrére megy ki a színjáték. Aztán jöhet a sírás…!

Nem találtak megoldást a hetek óta tartó kormányválság enyhítésére a koalíciós pártok vezetői

Amint az borítékolható volt, a hét utolsó munkanapján sem találtak megoldást a hetek óta tartó kormányválság enyhítésére a koalíciós pártok vezetői. Azt üzenték ezért, folyt. köv. a jövő héten.

Ezt Richard Sulík, az SaS elnöke jelentette ki a miniszterelnök, Eduard Heger által mentorált, ezért a kormányzati luxusszállóban megejtett koalíciós randi után. Pártja ugyanis továbbra sem tágít attól a döntésétől, hogy Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter-pártelnöknek távoznia kell a kormányból. Sulík szerint nem kerültek közelebb kompromisszumos megoldáshoz. Ami azt jelenti, hogy ultumátuma ugyanannyira megváltoztathatatlan, mint az OĽaNO vezetősége ugyancsak megváltozhatatlannak deklarált ragaszkodása Matovičhoz.

Magyarul annyi van, hogy a liberális párt azzal számol, a pénzügyminiszter nem mond le, ezért az SaS ultimátumának augusztus végi letelte után a párt miniszterei távoznak a kormányból.

„Csak“ az teszi abszurd sitcommá ezt a primitív sztorit, hogy mindeközben háború zajlik a szomszédban, az infláció az egekben, olaj- és gázmizéria ijesztget, foghíjas az egészségügy, legalább ugyanannyira az oktatásügy, szakadék szélén az önkormányzatok, no és az ősz közeledtével nemcsak önkormányzati választások várják a közönséget, hanem a Covid is izmosodni látszik. Ahogy a kormányválság jelképes alagútjában a fény egyáltalán nem... A kaotikus történésekhez kevert aláröhögés tehát sokkal kevésbé hatékony, mint amennyire tragikus! Sírás lesz a vége!

A kormányválság egyébként azután robbant ki ismét, hogy a parlament megtörte Zuzana Čaputová elnöki vétóját úgy, hogy a fasisztoid ellenzéki képviselők asszisztálásával újra megszavazta Igor Matovič pénzügyminiszter, ötletszintű, fedezethiányos ún. infláció elleni csomagját. Az SaS ezután mondta fel a koalíciós szerződést. Fő feltételük továbbra is Matovič távozása a kormányból, amitől az OĽaNO persze elzárkózik.

Erre kössön csomót, aki képes…!

Ha már szóba került az abszurd műfaj, az sem semmi, hogy a faszita jelképekkel tüntető Marian Kotlebáék egy romatelepen "ünnepelték meg", hogy a főügyész, Maroš Žilinka nem hajlandó feloszlatni a pártjukat. A romatelepi aktuson plusz az Ukrajnát megszálló orosz hadsereg szimbólumává avatott Z betű is előkerült. Olyan ez, mintha (már bocsánat!) anno a náci hóhérok pezsgőt bontottak volna a lágerek népének a gázkamrák küszöbén…

Közben a főügyész szerint az okok Kotlebáék pártjának feloszlatására idejét múltak. A slusszpoén meg annyi, hogy Žilinka a döntés meghozatalakor úgymond nem hagyta magát befolyásolni a politikai pártok érdekeitől, és nem engedett a nyilvánosság vagy a média nyomásának.

Erre kössön csomót, aki képes…!

Sovány öröm a kövér ürömben

A sovány öröm ebben az igencsak kövér ürömben az, hogy ebben a szerencsétlen országban úgy tűnik már csak a belügy, azaz a zsaruk működnek rendeltetésszerűen. Friss hír, hogy a tucatnyi magasrangú gazember lefülelése után a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a Nagyszombati Kerületi Ügyészséggel együttműködve megint megközelítőleg hárommillió euró értékben foglalt le bűncselekményből származó vagyont. 73 ingatlanról, valamint bankszámlákon lévő pénzeszközökről van szó.

A vonatkozó nyomozás a Szlovák Földalapnál lefolytatott restitúciós eljáráshoz és a tulajdonjog államról természetes személyre való átcsempészéhez kapcsolódik – közölte a rendőrség.

Hogy mi lesz ennek a komoly nyomozati munkának következménye, az csakis a pillanatnyilag bukásra álló kormánykoalíció politikusain múlik…

Barak László

Címkék: LÉNYEG