Lényeg Induljon a banzáj, essen szét a (tisztelt) ház – kezdődhet a kampány!

2023. január 31. - 20:50 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Induljon a banzáj, essen szét a (tisztelt) ház – kezdődhet a kampány!
Tessék, választhatunk (Fotó: TASR)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Január utolsó napján kiderült, amit már hetek óta tudtunk: szeptember 30-án előrehozott választások lesznek Szlovákiában.

Szeptember végén

Bár az utolsó pillanatig bizonytalannak látszott, össze tud-e szedni a vég(hó)napjait élő kormánykoalíció elegendő parlamenti szavazatot ahhoz, hogy a törvényhozás határozatot hozhasson a kormány megbízatási időszakának lerövidítéséről, végül a szükséges 90 helyett 92 képviselő szavazott igennel a szeptember 30-i dátumra.

A várakozásoknak megfelelően elvérzett a két ellenzéki javaslat, amelyek szerint már májusban vagy júniusban urnák elé járulhattunk volna, hogy ismét a kormányhivatalba küldhessük Peter Pellegrinit vagy Robert Ficót. Erre tehát még szeptember végéig várnunk kell. Persze, van más lehetősége is az egyszeri választópolgárnak, a dolgok jelenlegi állása szerint azonban ez a legvalószínűbb forgatókönyv. Szóval szeptember utolsó napjára biztosan van már programunk.

Addig pedig gőzerővel indulhat a kampány, lőttek tehát a nyári uborkaszezonnak. Hamarosan óriásplakáterdők, választási újságok, reklámtollak és repiöngyújtók lepik el Szlovákiát. A politikusok pedig hiába keseregnek, hogy tavasz helyett csak ősszel lesznek a választások, ez az időpont egyértelműen az ő malmukra hajtja a vizet. Dörzsölhetik tehát a tenyerüket, hiszen

aligha lesz a nyáron olyan falunap vagy Neoton-koncert Dél-Szlovákiában, ahol ne bukkanna fel egy-egy kultúrára szomjazó képviselőjelölt.

A nyári hónapok remek alkalmat adnak majd a kampányfinisre: várhatóan egymást érik majd a gulyásfőzőversenyek és a rétesfesztiválok, sponzored by Hlas, Szövetség vagy OĽaNO.

Vége a cirkusznak

„Végre véget ért ez a cirkusz” – sóhajtott fel Boris Kollár a szavazást követő sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy pártja, a Sme Rodina képviselői a biztonság kedvéért mind a három javaslatot megszavazták, mert annyira akarták az előrehozott választásokat, ellentétben például a fránya ellenzéki törvényhozókkal, akik csak a saját elképzelésüknek adtak zöld utat.

A házelnök csak újságírói kérdésre kezdte magyarázni, miért is sorolta be (csak úgy mellékesen, suba alatt) az OĽaNO-s Anna Záborská abortuszt szigorító törvényjavaslatát a keddi ülés programjába. Rendkívül elegáns volt, ahogy a házelnök asszisztensétől átvette a mobiltelefonját, és a sajtótájékoztatón abból olvasta fel paragrafusokkal jól megtűzdelt válaszát a kérdésre, miért is próbálta becsempészni az előterjesztést a parlamenti ülés napirendi pontjai közé. A lényeg az, hogy azért, mert megtehette.

A (magyar) Szövetség arroganciát emleget

Amíg az ellenzék botrányt emleget, és a kormánypártok sem tűnnek maradéktalanul elégedettnek, a köztársasági elnök állásfoglalásában minden további kesergés nélkül „tudomásul veszi” a parlament döntését. Teszi ezt annak ellenére, hogy ő is az év első felében szeretett volna a választási urnához járulni, és ilyen értelmű határozatot várt el a kormánykoalíciótól. Egy figyelmeztető mutatóujjat azért a magasba emelt Zuzana Čaputová, mondván: ha Eduard Heger ideiglenesen megbízott kormánya alapvető kérdésekben kudarcot vall, akkor a választásokig hátralévő időszakra bármikor készen áll kinevezni egy hivatalnokkormányt.

Ha itt és most minden politikusi reakciót szemléznénk, amely a választások dátumával függ össze, azzal megtelne a holnapi Lényeg is. Szubjektív választásként következzen kedvenc háromplatformú gyűjtőpártunk, a Szövetség állásfoglalása, amely alig igényel kommentárt:

„A magyar Szövetség (sic!) önállóan méretteti meg magát szeptember 30-án, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a következő választási időszakban parlamenti pártként, jobb esetben kormánypártként segítse közösségünket, valamint Szlovákia déli és keleti régióit” – áll a gyűjtőpárt facebookos állásfoglalásában.

Forró Krisztián pártelnök szerint a szlovákok már eddig is „magyar Szövetségként” hivatkoztak rájuk, egy mai rádióinterjúban legalábbis ezzel indokolta a párt MKP platfomjának névváltoztatási határozatát. És lám, a választások kapcsán a Facebookon közzétett bejegyzésben ma már a Szövetség is így hivatkozik saját magára, a – még el sem fogadott, de máris bejáratandó – új „márkanévvel” illetve a pártot. Amelynek politikusaiból inkább hiányzik a realitásérzék, mint a becsvágy, hiszen azt vizionálják, hogy akár majdani kormánypártként is segíthetik a magyarságot.

Lesz itt még szórakozás szeptemberig…

Juhász László

Címkék: LÉNYEG