Lényeg Kaliňák lehet a nagy visszatérő, ha addig nem vágják sittre

2023. március 28. - 20:24 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Kaliňák lehet a nagy visszatérő, ha addig nem vágják sittre
Ön vásárolna használt autót ezektől az emberektől? (Fotó: TASR)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Rendhagyó módon ezúttal szinte csak címszavakban szólunk a keddi nap eseményeiről.

Észbe kapott a Szövetség

Mustránkat kezdjük a Szövetség háza táján. Úgy tűnik, Forró Krisztiánék pártja fél évvel a választás előtt észbe kapott, és rájött, hogy Simon Zsolték Magyar Fóruma nélkül aligha juthatnak be a törvényhozásba. Az eddig haragszomrádot játszó gyűjtőpárt bejelentette, hajlandók folytatni a tárgyalást a közös listaállításról, és akár még a párt nevét is megváltoztatnák, hogy egységes magyar listával kereshessék a választók kegyeit szeptember 30-án. Kérdés persze, nem elégelte-e meg a honpolgár a hónapok óta tartó huzavonát, és Simonék Magyar Fórumának becsatlakozása meghozhatja-e a Szövetségnek a hőn áhított öt százalékot.

Fico legújabb agymenése Spišiakról és Világiról

A Smernek bezzeg nem kell félnie attól, hogy a demokratikusnak mondott pártok letaszítják a választási dobogóról. A Pellegrini-féle Hlason kívül csak a Progresszív Szlovákia liheg Ficóék nyakába, ezért gyorsan ellentámadásba mentek át. Ehhez Jaroslav Spišiak korábbi rendőr-főkapitány szolgált ürüggyel, aki néhány napja bejelentettte: tárgyal a PS-szel a lehetséges politikai együttműködésről. És kivel lehet Spišiakon kívül a legkönnyeben riogatni? Igen, a Slovnaft főnökével, Világi Oszkárral. Robert Fico szerint ugyanis ő áll az egész ügy hátterében, hiszen Spišiak Világi „szolgája”, a belügyminisztérium és Hamran István jelenlegi országos rendőrfőkapitány is Világi befolyása alatt áll. A brilliáns ficói logika szerint tehát összeállt a kép: Spišiakkal valójában Világi érkezik a Progresszív Szlovákiába. Bravó!

Kaliňák akár még belügyminiszter is lehet

És folytassuk is a Smerrel, Fico ugyanis kedden bejelentette Robert Kaliňák politikai visszatérését: a korábbi belügyminiszter a Smer kampánystábjának vezetője lett. Méghozzá annak ellenére – vagy éppen azért? –, hogy a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze vádat emelt Kaliňák ellen vesztegetés bűntette miatt. A vádemelést nem úszta meg Jozef Brhel oligarcha sem. Azzal vádolták meg őket, hogy megvesztegették a Pénzügyi Hatóság egyik vezető beosztású dolgozóját, kenőpénzt adták át neki. Az persze valószínűtlen, hogy még a választások előtt sittre vágnák a korábbi belügyminisztert, az igazságszolgáltatás malmai ilyen gyorsan azért mégsem őrölnek, a hírhedt 363-as paragrafusra azonban ezúttal nem számíthat Kaliňák, hiszen az ellene indított eljárást már nem lehet leállítani.

Kováčik marad a hűvösön

Le kell viszont töltenie büntetését Dušan Kováčiknak, hiszen az Alkotmánybíróság kedden elutasította a volt speciális ügyész panaszát, akit kenőpénz elfogadása miatt ítéltek nyolc év börtönbüntetésre még 2021-ben. A vádirat szerint Kováčik legalább 2017-től a Takáč-bűnbandának segített olyan módon, hogy különböző információkat szivárogtatott a tagjaikat érintő ügyek irataiból, és 50 ezer eurónyi kenőpénzt kapott azért, hogy bebiztosítsa a bűnszervezet feje, Ľubomír Kudlička szabadlábra helyezését. Úgy tűnik azonban, hogy a saját szabadlábra helyezését már nem tudta elintézni a korábbi speciális ügyész.

Matovič nem bírja abbahagyni

Koraeste úgy tűnt, Igor Matovičra talán rázárják a parlament ajtaját, hiszen a volt kormányfő nem és nem volt hajlandó befejezni háromórásnál is hosszabbra nyúlt felszólalását a plénumban. A szájtépéshez az ő esetében már hozzászokhattunk, ezúttal azonban az átlagosnál is elviselhetetlenebb módon tette próbára képviselőtársai türelmét. Az OĽaNO elnöke legutóbbi agyszüleménye érdekében érvelt estébe nyúlóan, hiszen szerinte 500 eurót kellene kapnia mindenkinek, aki részt vesz az előrehozott parlamenti választáson. Matovič többször elmondta, hogy a demokrácia kerül veszélybe, ha nem mennek el elegen voksolni, hiszen a maffiakormány és a szélsőségesek választóbázisa stabil, a demokratikus pártok potenciális szavazóinak azonban nemigen akaródzik az urnákhoz járulni.

Egy eseménytelenebb napon biztosan részletesen szólnánk arról is, hogy végleg eldőlt: 2035-től az Európai Unióban nem árusíthatnak belső égésű motorral hajtott autót, és azt is kiveséznénk, miért hagyta el tegnap éjszaka futva a kormányhivatalt Eduard Heger miniszterelnök. Így azonban már csak legújabb podcastunkat ajánljuk figyelmükbe, amelyben Kulcsár Lajos, a Coop Jednota dunaszerdahelyi vezetője mondja el a véleményét az élelmiszerekre bevezetett ársapkáról.

Juhász László

Címkék: LÉNYEG