LÉNYEG: Kerítés ide vagy oda, Magyarországról özönlik Szlovákiába a menekültáradat...!

2022. október 3. - 19:42 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Kerítés ide vagy oda, Magyarországról özönlik Szlovákiába a menekültáradat...!

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


A sajtót és a közvéleményt sajnálatosan, ám érthetően a rendkívül megrázó, öt halálos áldozatot követelő pozsonyi közúti baleset uralja. Annak az elvetemült ámokfutónak a bűntette, aki vasárnap éjszaka a gépkocsija volánja mögé ült részegen és ártatlan emberek életét oltotta ki.

A vezető politikusok mindegyike reagált a borzalmas balesetre

A vezető politikusok mindegyike reagált a borzalmas balesetre. Az államfő, Zuzana Čapuová részvétéről biztosította az áldozatok hozzátartozóit, barátait, ismerőseit, felelős viselkedésre intve egyszersmind minden egyes gépkocsovezetőt. A parlament elnöke, Boris Kollár még vasárnap éjfél után fejezte ki őszinte részvétét valamennyi érintettnek, mielőbbi felépülést kívánva a sérülteknek.

Eduard Heger miniszterelnök kijelentette, a felelőtlenségnek, különösen pedig az alkoholnak semmi keresnivalója a volán mögött.

Igor Matovič pénzügyminiszter hétfőn délelőtt szokása szerint a közösségi oldalán reagált. Az OĽaNO elnöke súlyos büntetéssel sújtaná a részeg sofőröket. Roman Mikulec belügyminiszterrel összhangban példaértű büntetés bevezetését javasolják majd, miszerint ha egy sofőr szervezetében több mint 1 ezreléket állapítanak meg, az általa vezetett autót azonnal elkobozza az állam, majd árverésre bocsátja azt. Az árverésből befolyó összeget aztán a károsultak és azok hozzátartozóinak megsegítésére fordítanák.

Érthető, hogy a szóban forgó jogszabály elfogadásával kapcsolatosan a friss tragikus élmény nyomán aligha várható ellenkezés, illetve konszenzusra lehet számítani. Ne legyen kellemetlen meglepetésben részünk.

A jobbára szír menekültek egyébként Magyarországról érkeznek Szlovákiába, hogy innét Ausztrián vagy Csehországon át Németországba jussanak

Mindeközben Pozsonyban tárgyaltak hétfőn Szlovákia, Magyarország, Csehország és Ausztria belügyminiszterei a térségben kialakult menekülthelyzet miatt. Csehország és Ausztria múlt héten csütörtökön vezetett be határellenőrzéseket a szlovák-cseh és a szlovák-osztrák határátkelőkön, mivel megnőtt a Szlovákiából átcsempészett menekültek száma. A jobbára szír menekültek egyébként Magyarországról érkeznek Szlovákiába, hogy innét Ausztrián vagy Csehországon át Németországba jussanak.

Roman Mikulec belügyminiszter szerint a határőrzés szlovák szempontból megfelelő, vagyis nem szükséges bevezetni a határellenőrzést a szlovák-magyar határon. Egyébként is van szerinte közös járőrözés a magyar féllel, ám ezeket a hétvégén néhány helyen még intenzívebbé kell tenni és folyamatosan át kell értékelni az egyes csempészútvonalak esetleges változását figyelve.

Csehország viszont ennek ellenére egy ideig még fenntartja az ellenőrzéseket a határátkelőkön. Továbbra is számítani kell tehát időszakonként a több kilométeres sorokra az egyes átkelőkön Csehország irányában. Hasonló a helyzet a szlovák-osztrák határon, az ellenőrzéseket az osztrák fél sem akarja még felfüggeszteni. Szlovákia, Ausztria és Csehország ellenben kész segíteni Magyarországot a déli határának védelmében. Mikulec szerint ehhez az uniós határvédelmi szervezet, a Frontex segítségét is igénybe vehetnék. A segítség mértéke a magyar féllel való egyeztetés eredményeitől függ. No és attól, hogy mennyire működik illetve nem működik a hires magyar határkerítés…

A remény hal meg utoljára…!

Van az eddigieknél sokkal pozitívabb hír is. Attól függ persze kinek, hogyan és miért… Konkrétan arról van szó, hogy az állam ez év végéig 50 millió eurós kompenzációt akar kifizetni az aszály okozta károk enyhítésére. Főként azokat az állattenyésztőket érintheti az intézkedés, akiknek megnövekedett takarmányköltségei voltak. A felhívást a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) nyitja meg október 20-án, és mindössze nyolc napig lehet majd élni vele. A jó hírt Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter közölte, aki szerint egy tenyésztő legfeljebb 500 ezer eurós összeget kaphat.

A kompenzáció mértéke három sávtól függ majd, amelyet az úgynevezett aszálytérkép alapján alkottak meg a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, a Statisztikai Hivatal, valamint a Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Központ adatbázisa alapján.

No, majd meglátjuk mennyiben képes csökkenteni a közemberek élelmiszerkiadásait a beharangozott kormányzati segítségnyújtás. A remény hal meg utoljára…!

Barak László