Lényeg Kevesebb zsozsót kapjanak a képviselők! Minden diák ebédelhessen ingyen! A kampány elkezdődött, de még nem tudjuk, mikor szavazhatunk

2023. január 26. - 21:47 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Kevesebb zsozsót kapjanak a képviselők! Minden diák ebédelhessen ingyen! A kampány elkezdődött, de még nem tudjuk, mikor szavazhatunk
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Szerdán még úgy tudtuk, pénteken végleges döntés születhet az előrehozott választások időpontjáról, aztán jött a csütörtök, és most már az a biztos, hogy a képviselők az utolsó lehetséges időpontban, a hónap utolsó napját, azaz kedden szavaznak erről a dátumról. Ami változatlan, az az, hogy a korábbi kormánykoalíciós banda többsége által támogatott javaslat szeptember végére tenné az új választást, az ellenzék legerősebbjei két másik időpontot is javasolnak: a Smer májusban, Peter Pellegriniék meg júniusban szólítanák az embereket az urnákhoz.

Kollár több kapura játszik

Ahogy a választási ciklus lerövidítését lehetővé tevő tegnapi alkotmánymódosításkor, az előrehozott választásokról szóló határozatot is legalább 90 képviselőnek kell elfogadnia, ezért az exkoalíciós pártok által benyújtott változat jóváhagyására van a legnagyobb esély. Főleg, mert a több sebből vérző, de még így is legerősebb kormánypárt, az OĽaNO csak a szeptemberi határidőt tartotta egyedül üdvösnek. Ahogy az lenni szokott, a Sme rodina kicsit kilóg az újra összeállt koalícióból. Boris Kollárék az időpont kérdésében több kapura játszanak. A házelnök pártja arról beszélt, hogy mindenevők. Megszavaznak mindent, ami csak szembe jön velük. Legyen szó májusi, júniusi esetleg szeptemberi időpontról. És amelyik megkapja a szükséges támogatást, majd akkor kerül sor a parlamenti megmérettetésre.

Borzadály a fordított eset

Természetesen sem a smereseknek, sem a hlasosoknak, de még az agymosott szélsőségeseknek sem jön be a koraőszi mobilizáció. Szerintük ugyanis a decemberben leváltott Heger-kormány túlságosan sokáig irányítaná az országot, parlamenti támogatottság nélkül. Robert Fico, aki valamilyen fura szempontból állítólag kiérdemli a tiszteletünket, szóval ez az áldott jó ember fel is vázolta azt a fordított helyzetet, hogy mi lenne, ha egy általa vezetett kabinettől vonta volna meg a bizalmat a törvényhozás, és még 10 hónapig ülne a nyakunkon. Hát ebbe belegondolni is szörnyű, és szerencsére most nem ez a felállás. Hanem az, hogy szeptemberig kaptak haladékot a bűnüldöző szervek arra, hogy levadásszák az előző ciklusban maffiaszerűen működő politikusokat.

Fogott az államfő egy paragrafust és elcibálta Kassára

Persze, olyan körülmények között nehéz lekapcsolni a hétpróbás gazembereket, ha a főügyész úton-útfélen mentőövet dob a szorult helyzetbe került szélhámosoknak és beveti azt a rendelkezést, ami egy csapásra képes megszüntetni az ügyészi vagy rendőri határozatot. Ebből most lett elege Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek, aki fogta magát és az alkotmánybíróságra küldte a vitatott 363-as paragrafust. Elvégre tűrhetetlen, hogy egyesek aránytalanul beavatkoznak a bírói hatalom függetlenségébe, aminek köszönhetően az olyan "jófejek" is fellélegezhettek, mint a minket évekig szivató Fico és az ő DAC-drukkerek megveretésében jeleskedő exkoronahercege, Robert Kaliňák.

Indulhat a kampány, essen szét a Tisztelt Ház!

Közben meg így, hogy már sejteni, mikor szavazunk az új parlament összetételéről, elkezdődött, azaz inkább csak folytatódik az ország leghosszabb választási hadjárata. Igor Matovič a pénzügyminisztériumból éppenhogy visszatért a parlamentbe, és a jelek szerint nem lógatja tétlenül a lábait, inkább egy javaslat beterjesztését tervezi, aminek sok kollégája nemigen örül majd. Az OĽaNO vezetője legújabban azt szorgalmazza, hogy radikálisan csökkentsék a parlamenti képviselők fizetését, mégpedig a jelenlegi 6 ezer euróról 2 ezerre. Amennyire népszerűtlen lesz ez a felvetés a törvényhozásban, valószínűleg legalább akkora elismerést arat majd a választók körében, akik bizonyára sokallják a politikusok mostani bérezését. Amilyen nagy mellénnyel áll ki a saját, inkább populista ötlete mellett, annyira józan Matovič, amikor más is bepróbálkozik valami jól hangzó felvetéssel. Ez látható akkor, amikor a Sme rodina is spekulálni kezdett, és az egyik emberük elő is rukkolt azzal, hogy ebben az inflációval sújtott világunkban legyen ingyenes az iskolai étkeztetés. A volt pénzügyminiszter szerint azonban nem eszik olyan forrón a kását, és veszélyes lenne visszaállítani a díjmentes menzát az alap- és középiskolákban, ugyanis az nagy mértékben veszélyeztetné a közfinanszírozást.

Röviden összefoglalva, az exkoalíció még el sem fogadta az előrehozott választások időpontját, de már belevágtak a kampányukba, amivel láthatóan egymást is zavarják. Elképzelni is durva, mi lesz itt, ha ez a népszerűség-hajhászásba belefeledkező régi-új csapat marad itt a nyakunkon szeptemberig. Ennél már csak az lenne borzalmasabb, ha mindezt kihasználva Fico győzelemittasan galoppozhatna be a parlamentbe.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG