Lényeg Ki a jobb nekünk, az elviselhetetlen Matovič, vagy Magyarország legnagyobb barátja, Robert Fico?

2022. december 8. - 21:20 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Ki a jobb nekünk, az elviselhetetlen Matovič, vagy Magyarország legnagyobb barátja, Robert Fico?
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


A csütörtökkel eljött a nagy nap, amikor a hazai belpolitikát valamilyen mértékben fogyasztó ember a parlamenti képviselőkkel együtt felteheti a kérdést magának: kell-e még nekünk ebből a Igor Matovič, meg Boris Kollár által fémjelzett bagázsból? Vagy mégis inkább ezek, és ne kockáztassunk, mert még valahogy visszatalál a következő kormányba a magyar külügyminiszter legnagyobb cimbije, a cégéres Robert Fico?

Sulíkék ilyennek látják a kormányt

Ilyen, és ehhez hasonló felvetésre kell majd szavazatával válaszolnia a törvényhozás tagjainak jövő héten kedden. De hogy ez így lehessen, már ma délután elkezdődött az a rendkívüli ülés, ahol a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítványról lehetett vitázni. Amit nem mellesleg a pár hónapja ellenzékivé vedlett SaS kezdeményezett, és amit egyébként a Smerből két éve levált Hlas is támogatott. Richard Sulíkék azzal érvelnek, hogy az Eduard Heger vezette kabinet nem tudja megoldani az emberek problémáit, ráadásul - részben Kollárék nyomására - felhagyott a maffia és a korrupció elleni harccal, és a jövő évi állami költségvetés meg úgy rossz, ahogy beterjesztették. Egy szó, mint száz, működésképtelen a kormány és nincs egyetlen párt sem a maradék koalícióban, amely fékezni tudná vagy akarná Matovičot, akit a kiállhatatlan természete miatt tavaly kénytelenek voltak leváltani a kormányfői posztról.

Heger puhítana

Az akkor a helyébe lépő párttársa, Heger miniszterelnök most a Smer visszatérésének rémével érvel, és így próbálja megpuhítani a javaslatot benyújtó SaS-es képviselőket. Szerinte befellegzik a kormánynak, akkor ugyanúgy visszatérhetnek Ficóék, mint ahogyan ezt tették 2012-ben, a Radičová-kormány bukása után. Amiben az SaS akkor is nyakig benne volt, de amit azóta állítólag már meg is megbántak. Most azonban a Heger-kormány leváltása kétesélyes: a kormánypárti oldal csak 73 képviselő támogatásában bízhat, de a maradék 77 kolléga közül sem mindenki döntötte el, hogy melyik gombot nyomja majd meg, amikor szavazni fognak a bizalmatlansági indítványról. Van ugyanis pár képviselő, akik az utolsó pillanatig töprengenek, hogy mit lépjenek.

Csupa jó hír

Azonban ha addig olyan sűrűséggel sorjáznak majd az olyan kedvező hírek, mint amilyenek csütörtökön figyeltek be, akkor még arra is tippelhetnénk, Heger és csapata maradhat a kormányrúdnál. Persze, annak ellenére, hogy a következő három infó közül legfeljebb csak az egyikhez lehet köze az államigazgatásnak.

Ma például megerősítést nyert, hogy tovább folytatódik az üzemanyagárak csökkenése. Megint kevesebbet kell fizetünk a tankolásért: A benzin ára most a legalacsonyabb az ukrajnai háború kezdete óta, a gázolaj is egy lélektani küszöb alá esett. És ha már így alakulnak a tarifák, az ember önkéntelenül is arra gondol, milyen jó lenne, ha ez a csökkenős tendencia legalább nyárig kitartana. Mert ha addig minden más változatlan marad, akkor talán szóba jöhetne egy nyaralás, mondjuk a horvát tengerpartnál. Ahová jövőre már határellenőrzés nélkül is átruccanhatunk, mert csütörtökön jóváhagyták a szintén uniós tagállam Horvátország schengeni csatlakozását.

A vonat nem vár, de új a menetrend

Ha vonattal mennék, az sem rossz ötlet, hiszen a vasárnaptól érvényes vasúti menetrendnek köszönhetően felgyorsulnak a csatlakozások, és akár negyed órával hamarabb is megérkezhetnek az utasok az úticéljukhoz. Az új rendet úgy sikerült összeállítani, hogy az forgalomnövekedést, költségcsökkentést és kétperces gyorsulást hoz a helyközi vonalakon. Szóval Szlovákia megint jól teljesít!

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG