Lényeg A koalíció mindent megtesz azért, hogy elodázza a bukását, de a feszültség már kezd nagyon fárasztó lenni

2022. december 13. - 22:11 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: A koalíció mindent megtesz azért, hogy elodázza a bukását, de a feszültség már kezd nagyon fárasztó lenni
Eduard Heger kedden még kormányfő maradt (Fotó: TASR)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


A feszültség több napos fokozódása után kedden elmaradt a drámai végkifejlet, a parlament elhalasztotta a szavazást a Heger-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról. Az ok: még tárgyalnak.

Ez a Heger-kormány és a jelenlegi koalíció védjegye is lehet: a tárgyalásokat sohasem tudják időben befejezni, mindig legalább 12 után öt percig tárgyalni kell, de a legjobb, ha még két napig. Akkor is, ha a végeredmény kudarc, és akkor is, ha valamiben sikerül megegyezni.

A nyári koalíciós válság végén többször is meg kellett hosszabbítani a határidőt, néhány miniszter azt sem tudta, mikor kell lemondania, a végén pedig az SaS mégis távozott, Matovič meg maradt. Az orvosokkal való tárgyalások során már többször úgy tűnt, közel a megegyezés, de mégis november 30-áig, vagyis az orvosok felmondási idejének végéig tartottak a tárgyalások.

Most újabb két napot kapott a kabinet, csütörtökig folytathatják a tárgyalásokat. A baj csak az, hogyha a kormánybuktatás előtt nem állapodnak meg az előrehozott választások kiírásában, vagy legalább a kiírás menetében, akkor jön a káosz az ország irányításában.

Kormány, jövő évi költségvetés, biztos energiaárak nélkül elkezdeni 2023-at nem lesz túl jó buli. A thriller még – legalább – két napig folytatódik, pedig már kezd nagyon fárasztó lenni.

Alkotmányellenes a családtámogatási csomag

Igor Matovič és a Matovič „családtámogatási csomagját” elfogadó képviselők ma világos választ kaptak az Alkotmánybíróságtól: az elnöki vétót olyan törvény esetében törték meg tavasszal a fasiszta képviselőkkel összefogva, ami alkotmányellenes. Ahogyan azt Zuzana Čaputová köztársasági elnök is jelezte ezt nekik. Az Ab több kérdésben is Čaputovának adott igazat, a jogszabályt például nem lett volna szabad gyorsított eljárásban elfogadni – mert csak fél év múlva lépett volna életbe, tehát volt rá elég idő –, és nem lett volna szabad a felére csökkenteni az állam segítségére leginkább rászoruló gyerekeknek járó családi pótlékot sem.

De már mindegy is, mert a törvényt, ami miatt végül nyár végén felbomlott a négyes koalíció, azt a kisebbségi, vagyis az SaS nélküli kormány már régen megváltoztatta, újra csak eldicsekedve, hogy minden gyereknek adnak havi 200 eurót.

Ezzel is csak az a baj, mint Matovič sok más hangzatos bejelentésével: hogy nem igaz. A gyerekenként járó 140 eurós adóbónuszt ugyanis éppen azok nem kapják majd meg, akiknek a legtöbbet segítene: a kiskeresetű, gyereküket egyedül nevelő szülők, és hát természetesen a munkanélküliek. Mert miért ne azokon segítsünk, akiknek szükségük lenne rá.

Újabb csapás az önkormányzatoknak

A Heger-kabinetnek sikerült még egy gyomrost bevinnie az önkormányzatoknak így, karácsony és a saját bukása előtt. Az éjszakai, a hétvégi és az ünnepnapi fizetéskiegészítés elfogadása ugyanis nemcsak a kórházakat, a folyamatos módban vagy akár inkább éjszaka működő cégeket – mint a pékségek – érinti nagyon kellemetlenül a durván emelkedő energiaköltségek idején, hanem az önkormányzatokat is. A Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége (ZMOS) szerint országszerte mintegy 35 ezer olyan alkalmazottuk van, akiket ez a módosítás érint.

És nem az alkalmazottaktól, az éjjel is szolgálatban lévő rendőröktől, a szociális munkásoktól vagy a hétvégén és éjjel is dolgozó villamosvezetőktől sajnálják a fizetéskiegészítést, hanem egyszerűen nincs pénzük.

Nincs, mert az energiaválság közepén a kormány még félmilliárd eurót elvont tőlük, hogy eldicsekedhessen azzal, hogy ő 200 eurót ad havonta a gyerekeknek – a községek büdzséjéből. Csak hab a tortán, hogy a vonatkozó javaslatot nem is a kormány, hanem a Smer nyújtotta be, az OĽaNO és a Sme rodina képviselői csak megszavazták…

Lajos P. János