Lényeg Kočner és Zsuzsová nem ússza meg a Kuciak-gyilkosságot, a magyar válogatott viszont kikapott Portugáliától

2021. június 15. - 20:56 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről

LÉNYEG: Kočner és Zsuzsová nem ússza meg a Kuciak-gyilkosságot, a magyar válogatott viszont kikapott Portugáliától
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


A Legfelsőbb Bíróság visszahozta a „játékba” Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát, vagyis esélyt adott arra, hogy Ján Kuciak és Martina Kušnírová tényleges gyilkosai, Andruskó Zoltán és Miroslav Marček mellett az értelmi szerzők is megkapják büntetésüket.

Új esély az ügyészségnek a bűnösség bizonyítására

A bíróság egyetértett az ügyészség fellebbezésével, úgy látta, hogy az elsőfokú ítélet nem vett figyelembe minden bizonyítékot, vagy nem helyesen értékelte ki azokat a döntéshozatala során. Azt természetesen nem mondta, mert nem mondhatta ki, hogy Kočner és Zsuzsová rendelte meg a gyilkosságot, de azzal, hogy az ügyüket visszautalta alacsonyabb szintre, és nem erősítette meg a felmentő ítéletet, a vádnak új esélyt adott arra, hogy bizonyítsa bűnösségüket.

Ugyan nem perdöntő bizonyíték a bíróság keddi ítéletének igazolására, de az igazságérzetet erősíti, hogy az ítélettel elégedettek a két meggyilkolt fiatal szülei is.

Nem tudta megismételni a 2016-os teljesítményt a magyar válogatott

A magyar csapat szenvedett a portugálok ellen, az első félidőben alig lépték át a felezővonalat. Igaz, a magyar védelem helyt állt, és

a második félidőben néhány veszélyes támadást is tudtak vezetni, lőttek egy lesgólt, de végül a nyolcvannegyedik percben megadták magukat a portugál nyomásnak.

A második és harmadik portugál gól már szinte törvényszerű volt. A legszomorúbb az egészben, hogy ebben a csoportban korántsem a portugál csapat a legerősebb.

Fico vesztett: Kollár és Matovič is megvédte Mikulecet

A parlamentben újra elkezdődött a szókarate, az ellenzék megkísérli leváltani Roman Mikulec belügyminisztert. Habár kezdetben úgy látszott, hogy a Sme rodina néhány képviselőjére számíthatnak Ficóék, a keddi nap után úgy tűnik, elszámították magukat. Még Igor Matovič is felszólalt Mikulec védelmében, pedig az utóbbi hónapban még a Facebookon is csöndben volt, csak a macskájáról és a feleségének szedett virágokról posztolt.

Hogy Matovič megtalálta hangját az is mutatja, hogy a parlamentben gyorsan gyártott egy „transzparenst”, és Ficónak odamutatta a Capo di tutti capi (a legfőbb maffiafőnök címe) feliratot.

Végül óvatosan még Boris Kollár is kiállt Roman Mikulec mellett, vagyis Fico tudhatja, hogy terve visszafelé sült el: a szinte magától széthulló koalíciót sikerült összeragasztania.

Ferenc pápa: építsük jobbá a világot

Ferenc pápa ugyan csak ősszel látogat Szlovákiába, de kedden egy videóüzenetben köszönt be a Globsec biztonságpolitikai konferenciára. A pápa a pandémia utáni világ újjáépítésével és a biztonság új módon való megteremtésével foglalkozott. Szerinte nem szabad felépíteni újra azt, ami egyszer már rossz eredményt hozott, meg kell próbálni jobbá tenni a világot.

„A világjárvány arra kényszerített bennünket, hogy szembenézzünk több súlyos szociális, gazdasági, ökológiai és politikai problémával” – üzente Ferenc pápa Pozsonyon keresztül a világnak.

Sajnos a magyar parlament sem pihent

Az Országgyűlés elfogadta a pedofiltörvényt, amely azonban az ellenzék és az érintett szervezetek szerint súlyosan sérti az alapvető emberi jogokat és a szólásszabadságot. A törvénnyel természetesen nem az a gond, hogy szigorúbban bünteti a pedofíliát, hanem az, hogy

összemossa a kiskorúakkal való szexuális visszaélést a homoszexualitással.

Azzal, hogy megtiltja az eltérő szexuális irányultság bemutatását a 18 évesnél fiatalabbaknak, lehetetlenné teszi az iskolai felvilágosítást, és egyben az éjszakai műsorsávba tol olyan filmeket és sorozatokat, mint a Philadelphia, a Bridget Jones naplóját, vagy a Jóbarátok, a Szomszédok és a Barátok közt, amelyek nemcsak a heteroszexuális kapcsolatokat mutatnak be.

Lajos P. János