Lényeg Kollár vevő Matovič minden hülye ötletére, a kormány viszont végre talált 50 millió eurót az egészségügyi dolgozók jutalmazására

2021. december 17. - 19:30 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Kollár vevő Matovič minden hülye ötletére, a kormány viszont végre talált 50 millió eurót az egészségügyi dolgozók jutalmazására
Kollár mindig jókor áll Matovič mögött (Fotó: TASR - archív felvétel)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Igor Matovič nem véletlenül tartja bent a koalícióban Boris Kollárt és pártját, ha hülye ötleteinek támogatásáról van szó, akkor mindig számíthat a Sme rodina elnökére. Így volt ez az 500 eurós utalványok bevezetésekor, amikor Kollár társaságában jelentette be Matovič „500 milliós” ötletét az átoltottság növelésére.

Kollár: igaza van Matovičnak, zárjuk be a 60 felettieket

Most sem kellett sokat várni arra, hogy Kollár beálljon Matovič mögé, aki csütörtökön beszélt arról, hogy a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt a 60 éven felüliek számára kijárási tilalmat rendelnének el.

A pénzügyminiszter ugyan a jobban hangzó – és kevesebbek által értett – lockdown kifejezést használja, de gyakorlatilag be akarja zárni otthonaikba azokat, akiknek éppen most küld több százmillió eurót a oltások felvételéért.

A 300 és 200 eurós támogatás kifizetését azzal indokolta, hogy az időseket védeni kell, ezért minél gyorsabban be kell őket oltani, most viszont már arról beszél, hogy mégsem lehet olyan gyorsan végrehajtani az oltást, ezért jobb, ha bezárjuk őket.

Kollár megérti Matovič aggodalmait. Elmondása szerint a kórházi ápolásra szoruló betegek többsége 60 évnél idősebb. Éppen ezért egyetért ő is úgy gondolja, hogyha a helyzet súlyosbodna, rövid időre korlátozzák a mozgásukat. „Megfelelően védve lennének, ha egy rövid időre korlátoznák a mozgásukat. Szerintem az omikron nagyon gyorsan át fog vonulni. Ha a szükséges ideig ilyen módon védve lennének a legveszélyeztetettebbek, az jobb lenne, mint az államilag kötelezővé tett védőoltás" – jelentette ki a járványszakértővé avanzsált házelnök.

Nem ért viszont egyet Kollárral – és a pénzügyminiszterrel sem – Jana Bittó Cigániková, a parlament egészségügyi bizottságának SaS-es elnöke. Szerinte nagy hiba az oltási kampányban arról beszélni, hogy azokat is be fogják zárni, akik beoltatták magukat. Cigániková szerint még különben sincs elég információnk az új vírusvariánsról.

A gyerekeket is megéri beoltatni, és már van mivel

A szakemberek az oltást ajánlják a legkisebbeknek is, és december 16-án már megérkezett Szlovákiába az 5-11 évesek beoltására ajánlott vakcina . A Paraméternek Rajzák Edit, a dunaszerdahelyi kórház gyermekosztályának főorvosa beszélt arról, hogy miért kellene beoltatni a gyerekeket is, habár ők általában tünetmentesen vészelik át a Covid-19-et.

A főorvos viszont figyelmeztet a betegség lehetséges utóhatására: a fertőzés sokszervi megbetegedést és szívizomgyulladást okozhat a gyermekeknél, ami oltással megelőzhető.

350 euró az egészségügyi dolgozóknak

A kormány végre összeszedte magát, és így pénteken, néhány nappal karácsony előtt talált 50 millió eurót arra, hogy fejenként 350 eurót küldjön az vírus ellen első vonalban küzdő egészségügyi dolgozóknak.

A kabinet számításai szerint mintegy 107 ezer embernek jár majd az egyszeri 350 euró, amit a munkáltatókon keresztül juttat el számukra.

Habár ez még korántsem az a béremelés, amit az egészségügyi dolgozók várnak, hiszen a mentősök azt követelik, hogy a havi bérüket emelje a kabinet 300 euróval, de már jó irányba tett lépés. Valószínűleg sokkal hasznosabb, és biztosan sokkal olcsóbb, mint a 60 éven felülieknek jóváhagyott 300 és 200 eurós oltási motiváció, ami várhatóan 300 millió euróba fog kerülni az országnak.

Ingyen utazhatunk Pozsony megyében, ha jár majd a busz

Ingyen utazhatnak majd a Pozsony környéki buszjáratokon az utasok januárban, Pozsony megye így akarja kárpótolni őket azért, mert a szolgáltatóváltás miatt egy csomó vonalon nem járt busz az utóbbi hetekben. Az Arriva november közepén vette át a megyei járatok üzemeltetését a Slovak Lines-tól, mivel megnyerte az üzemeltetésre kiírt tendert. Munkaerőhiány, elsősorban a hiányzó buszsofőrök miatt azonban gyakran a járatok felét sem tudta elindítani.

A megye 930 ezer euró kötbért követel a szolgáltatótól, ebből akarják fedezni a januári ingyen buszozást az Arriva járatain.

Bízzunk benne, hogy januárban már minden járat elindul.

Lajos P. János