Lényeg A kormány mélyen belenyúlt a zsebébe, és minden háztartásnak 3 ezer eurós támogatást ígér. De előtte van itt még egy tennivaló

2022. december 1. - 21:20 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: A kormány mélyen belenyúlt a zsebébe, és minden háztartásnak 3 ezer eurós támogatást ígér. De előtte van itt még egy tennivaló
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


A szlovák kormányt kisebbségivé tevő Richard Sulík pártja csütörtökön szép vargabetűt írt le a parlamentben. Az SaS még reggel megvédte a leváltástól az OLaNO-s belügyminisztert, de aztán kiderült, ez csak egy politikai testcsel volt. Mert alighogy megszavazták a képviselők azt, hogy Roman Mikulec maradjon a helyén, a liberálisok azzal rukkoltak elő, hogy ennek a kormánynak nincs is létjogosultsága, ezért véget kell vetni a kínlódásnak. Azonban a nyár végétől ellenzékbe vonult párt nem maradt a puszta kinyilatkozásnál, hanem konkrét lépéseket is tett. Mivel Sulík szerint a kormány képtelen megoldani az emberek problémáit, és felhagyott a maffia és korrupció elleni harccal, ezért aztán bizalmatlansági indítványt nyújtott be az egész kabinet ellen. Az exminiszter azt mondja, ha most nem tennének semmit, alig több, mint egy év múlva, azaz a parlamenti választásokkor Robert Fico simán visszatérhetne a hatalomba, mert őt hozza helyzetbe az, ahogy a legerősebb kormánypárt vezetője, a pénzügyminiszter Igor Matovič kezeli a dolgokat. Az SaS a másik irányba most annyira konstruktív lett, hogy Sulíkék egyenesen a Smertől lemorzsolódó Hlasszal együtt gyűjtötték össze a kellő mennyiségű aláírást az indítványuk alá. A korábbi maffiakormány vezetője, Robert Fico is megszólalt, és hát nem tiltakozik az ellen, hogy Eduard Hegert és csapatát fenéken billentsék. Erre mondja azt az OLaNO vezetője, hogy Sulík nyilvánvalóan bosszúból a maffia oldalára állt.

Az áram ára nem is változik

Közben a kormány meglepően bőkezű mutatványt hajtott végre, ami az energiaválság miatt megriadt embereknek biztos tetszeni fog. A kabinet hosszas számolgatás után elárulta, mennyit kell majd fizetniük a háztartásoknak az energiáért 2023-ban. Kiderült, hogy havonta átlagosan legfeljebb 19 eurós drágulásra számíthatunk, ami elég jól hangzik, ha összevetjük a való világban zajló árrobbanással. A villanyáram ára nem is változik, a földgáz tarifája 15 százalékkal nő, és a hőenergiáért szintén ugyanennyivel kell majd többet fizetni. A kormányfő a nagyvonalú bejelentést azzal kommentálta, hogy az intézkedéssel háztartásonként mintegy 3 ezer eurós támogatást nyújtanak, mert például ha nem szabályoznák a költségeket, az elektromos áram ára 380 százalékkal, a földgáz ára meg 225 százalékkal ugorna meg. Aprópénzre váltva ezeket az óriási számokat az jön ki, hogy Szlovákiában a központi hővel ellátott lakásokban - amiből vagy 800 ezer található az országban - az átlagos díjemelkedés a fűtésért havonta mintegy 12 euró lesz.

Kell egy jóváhagyott büdzsé

Ez a várakozásoknál kedvezőbb ajánlat elég jól hangzik, csak egy baj lehet vele. A kormány szerint az energiaárak szabályozásához szükség lesz a jövő évi költségvetés elfogadására is. Mert az még a törvényhozásban hátravan. Aki meg nem szavazza meg a költségvetést, az veszélyezteti az energiaárak olcsóbbítását. És egy kisebbségi kormánynak alaposan feladja a leckét az év törvényének a jóváhagyása, amit mondjuk az SaS mereven elutasít. A szavazásra várhatóan a jövő héten kerül sor, és néhány nappal a döntés előtt a pénzügyminiszter sem tudja, hogyan végződik az egész, ugyanis nemcsak az ellenzéknek van kivetnivalója, hanem már korábbi és jelenlegi társai is kezdenek neki hátat fordítani. A Ján Budaj miniszter vezetésével működő és tíz tagot számláló OĽaNO-s platform például azt kifogásolta, hogy Matovič javaslatában nem szerepelnek az önkormányzatoknak szánt kompenzációk és a Brüsszel által kért kiadási limitek, ezért a büdzsét nem is tudják támogatni. Egyenként kell tehát összegereblyézni az elegendő számú képviselőt, akik egyáltalán szóba jöhetnek egy ilyen feladatra. A 150 tagú parlamentben Matovič ideális körülmények között 73 szavazatot szedhet össze, ami mondjuk abban az esetben lehet elég, ha az ellenzék öt képviselője nem bukkan fel az ülésteremben. Már most borítékolható, hogy fergeteges kupeckedés várható a törvényhozásban, amit ha sikerülne valamiképpen megörökíteni, abból az évtized politikai börleszkjét lehetne összehozni.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG