Lényeg Leköptek minket, mondja az egyik exkormányfő. A másik meg azt, hogy az „orbáni rendszer” alkotmányos többséghez segítené a maffiát

2023. január 25. - 21:38 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Leköptek minket, mondja az egyik exkormányfő. A másik meg azt, hogy az „orbáni rendszer” alkotmányos többséghez segítené a maffiát
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Szerdán olyan történt a szlovák parlamentben, ami már régen nem fordult elő. Mint ahogy az egykor népszerű együtteseknél szokott lejátszódni a feloszlásukat követően, a 2020-as választások után felállt négytagú kormánykoalíció is ismét összeállt egy kurta "turné" erejéig. A helyszínt a törvényhozás ülésterme adta, ahol az OĽaNO, a Sme rodina, a Za ľudí és az SaS szinte egy emberként fogadta el azt az alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy a képviselők lerövidíthessék a választási ciklust, hogy előrehozott parlamenti választást írjanak ki. Ha már egyszer decemberben megbukott a kormány, ez tűnt a lehetséges minimumnak, hogy a politikai expartnerek az adott helyzetből kihozzák a legjobbat.

Le lettünk köpve

Az ellenzék nem szavazta meg a javaslatot, mert fanyalgott, hogy az nem teszi lehetővé, hogy népszavazással is fel lehessen oszlatni a törvényhozást, ne csak a képviselők által. Ha ezt így a parlament elfogadja, "Szlovákia lakossága le lesz köpve” – indokolta az ellenzéki Robert Fico, hogy szerinte miért nem szabad jóváhagyni a módosítást. De ez megtörtént, és még, biztos, ami biztos, a választási rendszer is alkotmányos "védelmet" kapott. A módosítás alapján Szlovákia választási rendszere arányos marad, és az egész ország egy választási kerületből áll. Vagyis ha valamelyik párt a későbbiekben vegyes, vagy többségi, esetleg több választókerületes rendszert szeretne bevezetni, annak módosítania kell az alaptörvényt, amihez legalább 90 szavazatra lesz szüksége. Most tehát a képviselők rábólintottak az alkotmány módosítására, és akkor ez alapján csütörtökön ráfordulhatnak annak megtárgyalására, hogy majd esetleg szeptember végén legyenek az előrehozott választások.

Matovič megértő

A még mindig legerősebb kormánypárt, az OĽaNO jelenlegi és korábbi képviselőinek a túlnyomó többsége is megszavazta ezt a mai előterjesztést, mindössze Gyimesi "dezolát" György szavazott ellene. Matovič díszmagyarja már korábban jelezte, hogy nem ért egyet a javaslattal, de ő nem azt kifogásolta, hogy referendummal nem lehet majd szélnek ereszteni a parlamentet, hanem azt, hogy a választási rendszert csak 90 szavazattal lehet módosítani. De a pártelnök nem "erőszakolta" meg és még csak meg sem szidta Gyimesit, aki szerelmes lehet mindenbe, ami magyarországi. Ő ugyanis az ottani rendszerhez hasonló, kombinált választási rendszert szeretne Szlovákiában, ám az OĽaNO vezetője szerint az „orbáni rendszer” alkotmányos többséghez segítené a „maffiát és a fasisztákat”. Ha valakinek nem lenne világos, itt Matovič a maffia alatt elsősorban azt a pártot értette, amelyiknek a vezetője az a Fico, aki a magyar külügyminiszter szerint kiérdemli a magyar emberek tiszteletét...

Pénteken dicsérhetjük a napot

Szóval a parlament délben elfogadta az alkotmány módosítását, amely lehetővé teszi a választási ciklus lerövidítését, és két órával később Zuzana Čaputová köztársasági elnök már alá is írta azt, hogy ez a rendelkezés gyorsan érvénybe léphessen. Aztán jöhet a hét maradék részében a határozat ratifikálása az új választások pontos időpontjáról, amivel kapcsolatban a volt koalíciós pártok a szeptember 30-át javasolják. Az ellenzék jóval korábbra hozná ezt, de mondjuk egy júniusi dátumot rajtuk kívül csak a kormánypárti Sme rodina frakciója támogatja teljes mértékben. Azonban egy ilyen alkalmi koalíció édeskeveset ér, nem 90 voksot. Ráadásul a Smer már májusban az urnákhoz szólítaná az embereket, ami Ficóék szerint mindenkinek ideális lenne, mert a nyári hónapokban az új költségvetés összeállítására lehetne összpontosítani, amelybe radikálisan bele szeretnének nyúlni.

Hogy a lelkünket aztán pontosan milyen szavazási időpontra készíthetjük fel, várhatóan pénteken derül ki. Addig meg remélhetőleg kitart az újra összeállt "kormánykoalíció" lendülete, és akkor az lesz, amit ők akarnak.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG