Lényeg Lesz itt minden: „ingyenebéd” és magyar-magyar pártbeszéd is, csak várjuk ki a végét!

2023. február 7. - 20:25 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Lesz itt minden: „ingyenebéd” és magyar-magyar pártbeszéd is, csak várjuk ki a végét!
Valamit mindig kifőznek (Fotó: TASR)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Szlovmagy választó legyen a talpán, aki ki tud igazodni a magyar-magyar pártbeszéd hazai útvesztőiben. Sorvezetőt ehhez aligha adnak a szlovákiai magyar pártok, inkább levelekkel kedveskednek egymásnak. Persze nem suba alatt, hanem nyíltan.

Nyílt levelek, zárt sorok

A nyílt levelek sorát Simon Zsolt ex-agrárminiszter indította még az év elején. Az egykori MKP-s, majd hidas, legújabban pedig magyar fórumos politikus nyílt levélben kérte Forró Krisztiánt, a Szövetség elnökét, hogy tárgyaljanak egy közös választási lista összeállításáról. Ezt annak idején zokon is vette a Szövetség részéről Sólymos László. A párt Országos Tanácsának elnöke szerint a nyílt levél inkább marketingfogásnak tűnik, mintsem tényleges tárgyalási ajánlatnak. A rend kedvéért tegyük hozzá, hogy később Simon azt nyilatkozta, ők még december végén szóltak a Szövetségeseknek (akik egyelőre nem szövetségeseik), hogy lesz egy ilyen tartalmú levél, szóval lehet várni a postást.

Azután persze kiderült, hogy Simonék közös választási pártot és listát szeretnének, a Szövetség politikusai pedig sajátot.

Ha nem is postafordultával, de alig egy hónappal később, kedden aztán megszületett a Szövetség OT-elnökének, Sólymos Lászlónak a levele is, tisztelt cím Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke. Ebben sok újdonság nem olvasható, Sólymos azt írja benne, nem támogatja a közös választási párt létrejöttét, az MKP platformhoz hasonlóan azonban ő is helyet adna Simonéknak a Szövetség listáján.

A nyílt levél az a műfaj, amihez akkor folyamodnak a politikusok, amikor tulajdonképpen nem is a címzettel akarnak valamit közölni, hanem a potenciális választóikkal. Tehát kevésbé fontos a mondanivaló, annál lényegesebb, hogy a vak is láthassa: ők kezdeményeznek, együttműködő jobb kezet nyújtanak, megegyezésre hajlanak, csupán az a fránya másik párt, na, az nézi csak a saját kicsinyes érdekeit. És te, kedves választó, kenyéradó gazdánk, remélhetőleg átlátsz a szitán, amivel le tudod szűrni, hogy ki a jobbik és az egyetlen. Hát mi!

A Szövetség úgy tesz, mintha nem akarná megérteni:

a Magyar Fórum joggal érzi úgy, hogy a kezdet kezdetén levegőnek nézték és kihagyták őket a „buliból”.

És hogy a párt politikusai nem akarnak a Szövetség fejléce alatt indulni, alamizsnaként odavetett, néhány ikszedik helyet kapva a listájukon. A Magyar Fórum pedig úgy csinál, mintha a Szövetség számlájára nem tettek volna megjegyzéseket a kirekesztésről, a hazugságra épülő, őszintétlen szándékról, a használhatatlan pártvezetésről, mintha mindezt most hirtelen el kellene felejteniük a Szövetség politikusainak, és tárt karokkal kellene fogadniuk Simonékat, akiknek mostanáig egy jó szavuk sem volt velük kapcsolatban. Elvárnák, hogy a Szövetség dobja sutba a mostanáig üggyel-bajjal épített brandjét, és új márkanévvel, Simonékkal jól megerősítve, vállvetve induljanak harcba.

Ha addig meg nem gondolják magukat, pénteken mindenesetre ismét találkozik a Magyar Fórum és a Szövetség. És folytatják azt a párbeszédet, amit még 2021 őszén, a Szövetség megalakulása előtt kellett volna kezdeniük.

Nesze nektek, ingyenebéd

Nincs azonban veszve semmi, hiszen a szlovákiai magyar választóknak is szól az a mézesmadzag, amit ma húztak el a nép orra előtt a távozóban lévő kormánykoalíció pártjai: a parlament kedden megszavazta a majdnem ingyenes ebédeket az óvodákban és az iskolákban. Az étkezés azonban május elsejétől sem lesz teljesen ingyenes, mert az állam az „alapanyagokra” ad pénzt, a „rezsiköltségeket” továbbra is a szülő fizeti majd.

Az ingyenes étkeztetést egyébként éppen a Matovič-kormány idején szüntette meg a parlament, most azonban – mivel vészesen közelednek a választások – ismét kellett egy jó pont.

Matovičéknak az sem számít, hogy annakidején éppen ősellenségük, a Fico-féle Smer vezette be az „ingyenebédet” Szlovákiában.

Az persze nagyon jól hangzik, hogy ingyenebéd, valójában azonban jól tudjuk, hogy nincs ilyen. Hiszen valakinek ki kell fizetnie az alapanyagokat, és ezt ugyan az állam teszi, ám a mi pénzünkből. Amit adóként és egyéb járulékok útján befizetünk az államkasszába. Az „ingyenebéd” hozzávalóit nem olyan pénzből vásárolják, amit direkt ezért nyomtatnak...

És mivel Matovič nem szokott a szomszédba menni egy kis pátoszért vagy túlzásért, ma is büszkén jelentette ki: „A családbarát Szlovákia falába egy újabb fontos téglát építettünk bele”.

Csak az a gond, hogy ez a bizonyos fal már olyan magas, hogy nem látni tőle a családbarát Szlovákiát.

Juhász László

Címkék: LÉNYEG